Med tekom je vsako leto ranjenih okoli deset udeležencev. Foto: EPA
Med tekom je vsako leto ranjenih okoli deset udeležencev. Foto: EPA
Festival Bonnaroo
Bonnaroo prebudi zaspani Manchester v Tennesseeju. Foto: EPA
Karneval v Rio de Janeiru
Karneval v Rio de Janeiru je prava paša za oči. Foto: EPA

Ameriška revija Outside pa je že decembra objavila seznam festivalov, veselic in množičnih praznovanj po vsem svetu, ki jih največji žurerji v letu 2008 nikakor ne smete zamuditi. Naj se zabava nadaljuje vse leto ...

18.-20. januar, Kitzbühl, Avstrija: Tradicionalni smučarski dnevi za vse snežne navdušence, ki si želijo ogledati strašljivi smuk na progi Hahnenkamm in večere preživljati v kitzbühlskih lokalih.

2.-5. februar, Rio de Janeiro, Brazilija: Nepozabni barviti karneval na znamenitem sambodromu z vročimi plesalkami in razkošnimi kostumi.

28.-30. marec, Hongkong: Veliki ragbi turnir, na katerem je v vsaki ekipi namesto tradicionalnih 15 le sedem igralcev .

3. maj, Louisville, Kentucky, ZDA: Najslavnejša konjska dirka na svetu Kentucky Derby, na kateri se tare slavnih in pomembnih.

12.-15. junij, Manchester, Tennessee, ZDA: Tridnevni glasbeni festival Bonnaroo povzroči, da se prebivalstvo mesteca z 8.000 ljudmi v treh dneh poveča na 100.000.

27.-29. junij, Glastonbury, Velika Britanija: Največji evropski festival glasbe in umetnosti na prostem, Festival of Contemporary Performing Arts, ki na tisoče obiskovalcev vsako leto razveseli tudi z blatom.

6.-14. julij, Pamplona, Španija: Želite drveti po ozkih ulicah in svoje življenje postaviti na kocko s tekom pred biki? Če je vaš odgovor pritrdilen, je Fiesta de San Fermin odlična izbira.

4.-10. avgust, Sturgis, Južna Dakota, ZDA: Sturgis je prireditelj enega od največjih motociklističnih spektaklov Sturgis Motorcycle Rallyja, ki v sicer zaspano mestece vsako leto privabi nekaj tisoč zagretih motoristov.

25. avgust-1. september, Black Rock City, Nevada, ZDA: Čas za Burning Man, brezplačni umetniški in duhovni festival v puščavi, ki preizkuša samozaupanje in samoizražanje udeležencev.

K. T.