Razgledni stolp je visok 53,5 metra. Foto: RTV Slovenija
Razgledni stolp je visok 53,5 metra. Foto: RTV Slovenija
Stolp bodo odprli 2. septembra. Foto: RTV Slovenija

Za razgledni stolp, ki so ga poimenovali Vinarium, so odšteli skoraj 1,8 milijona evrov, 950 tisočakov je evropskega denarja. Visok je 53,5 metra. Sprva so načrtovali 60-metrskega, a so ga po protestih lokalnih arhitektov znižali. Ponuja lep razgled v štiri države, pomenil pa naj bi zagon lendavskega turizma.

Janez Somi, predsednik Turistične zveze Lendava, je povedal: "Ta stolp bo velika atrakcija, vsekakor. Ne smemo pozabiti, da bo določene pakete treba ponuditi ljudem."

Že po imenu stolpa je jasno, da bodo ponujali tudi žlahtno kapljico. Miha Kovačič, direktor stolpa Vinarium, pravi: "Računamo na vinarje in goste iz vseh štirih držav - Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Slovenije, imamo že navezane stike z vinarji iz teh tujih držav, da bodo kot gostujoči vinogradniki imeli tu ponudbo."

Imeli pa jo bodo seveda tudi najboljši domači vinogradniki - v okolici je namreč kar 500 hektarjev vinogradov. "Vsaka taka pridobitev za občino, kjer se dogajajo prireditve, je tudi za nas vinogradnike idealna priložnost, tako da, dobra pridobitev je," je povedal Darko Kelenc.

Na stolp po stopnicah ali z dvigalom
Od 2. septembra, ko bodo stolp odprli, pričakujejo naval gostov - rekreativci in otroci bodo imeli pri vstopnini popust. Nanj se bodo lahko povzpeli po 240 stopnicah ali z dvigalom. V enem letu naj bi stolp obiskala cela množica radovednežev. "Prag rentabilnosti je 20 tisoč, kar bomo zlahka dosegli, sodeč po izkušnjah pri kulturnem domu, ampak mislimo, da je optimalno od 30 do 50 tisoč," je povedal župan Lendave Anton Balažek.

Odprtje Vinariuma bo sredi istoimenskega festivala, ki se bo začel z mednarodno konferenco Kultura in turizem, nadaljeval pa z množičnim kuhanjem bograča. Direktor Bogračfesta Igor Kolenko je povedal, da 100 ekip pripravi toliko bograča, da je dovolj za štiri tisoč obiskovalcev.

Vsekakor bo lendavska jesen barvita - ob omenjenih prireditvah je namreč v tamkajšnjem gradu do konca septembra na ogled razstava slovitega španskega slikarja Pabla Picassa.

Na razgledni stolp v Lendavi na kozarček vina
Na razgledni stolp v Lendavi na kozarček vina