Sodobno opremljen bazenski in kulturni kompleks ob vhodu v Tržič je sprejel prve kopalce. Foto: RTV SLO
Sodobno opremljen bazenski in kulturni kompleks ob vhodu v Tržič je sprejel prve kopalce. Foto: RTV SLO
V Tržiču odpirajo Gorenjsko plažo

Kompleks je bistvenega pomena za Tržičane, hkrati pa bo obogatil turistično ponudbo mesta, je na novinarski konferenci pred odprtjem Gorenjske plaže povedal župan Borut Sajovic.

Kot je pojasnil, je bil javni bazen v Tržiču standard vse od leta 1961, zato so se, ko je bil objekt dotrajan in je začel spuščati vodo, odločili povsem na novo urediti območje bazena. Za projekt so prejeli 2,7 milijona evrov evropskih sredstev, celotna naložba pa je znašala 4,3 milijona evrov, od katerih je občina prispevala 1,3 milijona evrov.

Površine novih bazenov so primerljive z nekdanjim bazenom, tako da je vodnih površin 974 kvadratnih metrov, naenkrat pa je lahko na območju bazena lahko do 500 ljudi. Prve plavalce bo kopališče, ki je v sredo dobilo uporabno dovoljenje, sprejelo v petek. Uradno odprtje z veliko zabavo pa bo prihodnji petek, 25. julija.

Od nedelje do četrtka bo Gorenjska plaža, ki jo označuje celostna podoba natikačev in kopalk, razporejenih v rdeči nagelj, odprta med 9. in 19. uro, ob petkih in sobotah pa do 21. ure. Ure obratovanja bo javno občinsko podjetje, ki je upravljavec kompleksa, v prihodnje prilagajalo željam kopalcev.

Poleg sklopa bazenov sta v kompleksu tudi gostinski objekt, za katerega pa občini še ni uspelo najti najemnika in zato v letošnji poletni sezoni ostaja zaprt, ter prireditveni prostor za kulturne in družabne prireditve. Temu manjka še streha, ki pa bo glede na pogoste vremenske nevšečnosti fiksna, in ne premična, kot je bilo prvotno načrtovano.

Gorenjska plaža bo obogatila turistično, rekreativno in kulturno življenje v kraju, je prepričan župan, ki je vesel, da so tudi tisti, ki so bili sprva skeptični do projekta, svoje mnenje spremenili. "V tem mestu je marsikaj propadalo, z leti pa nam je ta trend uspelo ustaviti," je izpostavil Sajovic in spomnil, da so v času, ko je bil Tržič razvito industrijsko mesto, že imeli kopališče, smučišče, nogometno igrišče in drsališče.

Pozneje je ta infrastruktura propadla, zdaj pa je kraj znova stopil na pot razvoja turistične in rekreativne infrastrukture. Dograjena je bila koča na Zelenici in urejene tematske poti, letos je mesto dobilo smučarski muzej in prvi turistični vodnik, jeseni pa se obeta še prenova čevljarske zbirke. Več priložnosti v turizmu vidijo tudi zasebniki, ki so vlagali v nove prenočitvene kapacitete.

"Tržiške planine vsako leto privabijo 300.000 ljudi in naša želja je, da se ustavijo tudi v muzeju in na Gorenjski plaži," je izpostavil Sajovic, ki načrtuje tudi nadaljnji razvoj turizma v občini, tako z ureditvijo družinskega smučišča in gradu Neuhaus kot z revitalizacijo kompleksa nekdanje tržiške bombažne predilnice in tkalnice.

V Tržiču odpirajo Gorenjsko plažo