V poletnih mesecih v vasi živi do 150 ljudi, v zimskih okoli 80. Foto: AP
V poletnih mesecih v vasi živi do 150 ljudi, v zimskih okoli 80. Foto: AP

To je namreč predpogoj, če želite živeti v čilskem mestecu Villas Las Estrellas, ukrep pa velja tudi za otroke. Razlog? Omejena zdravstvena oskrba.

Villas Las Estrellas na Otoku kralja Jurija (King George Island) je sicer eno redkih naselij na Antarktiki, kjer nekateri ljudje živijo tudi po več let, ne zgolj nekaj mesecev ali tednov.

Res je sicer, da glavnino 80-150 prebivalcev, kolikor jih Villas šteje (številka je odvisna od letnega časa), zastopajo znanstveniki na raziskovalni postaji in osebje čilskih zračnih sil ali mornarice, pa tisti z daljšim vojaškim stažem na otok pogosto pripeljejo tudi svoje družine.

Vrtec, šola in hotel

Najbližja bolnišnica je oddaljena tisoč kilometrov. Foto: Wikipedia
Najbližja bolnišnica je oddaljena tisoč kilometrov. Foto: Wikipedia

Odstranitev slepiča je nujen varnostni ukrep za vse stalne prebivalce ali tiste, ki nameravajo v Villas preživeti dlje časa, ker je najbližja večja bolnišnica na drugi strani Južnega oceana in oddaljena več kot tisoč kilometrov.

V samem oporišču predsednika Eduarda Freia Montalve v Villasu je namreč le peščica zdravnikov, med njimi pa ni nobenega kirurga.

Ima pa naselje banko, pošto, telovadnico in manjši hotel s kapaciteto 20 gostov. Tu je tudi trgovina s spominki za redke turiste, ki te kraje obiščejo, vrtec, ki ga obiskuje šest otrok, in osnovna šola od prvega do osmega razreda, v kateri poučujeta dva učitelja, odgovorna za izobrazbo okoli 15 otrok.

Najbližje letališče je letališče Teniente R. Marsh, ki je hkrati edino letališče na Antarktiki s svojo IATA oznako. To pa zato, ker nanj letijo tudi komercialna letala, običajno v sklopu turističnih tur po Antarktiki.