Največ prenočitev, in sicer 13 odstotkov, je bilo ustvarjenih v občini Piran. Foto: Radio Koper
Največ prenočitev, in sicer 13 odstotkov, je bilo ustvarjenih v občini Piran. Foto: Radio Koper

Število prenočitev domačih turistov se je v trimesečju povečalo za en odstotek, medtem ko so jih tuji turisti ustvarili 17 odstotkov več. Število prihodov domačih turistov se je povečalo za tri odstotke, pri tujih turistih je bila rast 20-odstotna. "Domnevamo, da so bili razlog za tolikšno povečanje obiska tujih turistov deloma tudi velikonočni prazniki, ki so bili letos v marcu, lani pa v aprilu," so zapisali na statističnem uradu.

V turističnih nastanitvenih objektih je bilo marca več kot 249.000 prihodov turistov in več kot 628.000 njihovih prenočitev, kar je 15 odstotkov več prihodov in 13 odstotkov več prenočitev turistov kot v enakem obdobju lani. Prihodov in prenočitev domačih turistov je bilo pet odstotkov manj, prihodov in prenočitev tujih turistov pa 29 odstotkov več.

Tuji turisti so v Sloveniji marca ustvarili 50 odstotkov turističnih prenočitev. Ključni trgi, od koder so prihajali, so bili Italija (22 odstotkov), Avstrija (15 odstotkov), Nemčija (10 odstotkov), Hrvaška (devet odstotkov), Madžarska (šest odstotkov) ter Srbija (štirje odstotki).

Turisti iz Madžarske so na letni ravni ustvarili za 84 odstotkov več prenočitev, turisti iz Italije za 66 odstotkov več. Število prenočitev turistov iz Avstrije je bilo nižje za en odstotek. V hotelih je bilo marca ustvarjenih 73 odstotkov, v apartmajskih in počitniških naseljih pa šest odstotkov prenočitev turistov.

Največ prenočitev turistov so imele marca zdraviliške občine (35 odstotkov oz. skoraj 220.000), za njimi pa gorske občine (21 odstotkov oz. skoraj 129.000). Največ prenočitev, in sicer 13 odstotkov, je bilo ustvarjenih v občini Piran. Sledile so občine Ljubljana (12 odstotkov), Kranjska Gora in Moravske Toplice (v vsaki po šest odstotkov) ter Brežice in Bled (v vsaki po pet odstotkov).