Žičnica je presegla pričakovanja obiskovalcev. Foto: AP
Žičnica je presegla pričakovanja obiskovalcev. Foto: AP
Dolga je 4,5 kilometrov. Foto: EPA

Izvajalci so se zavedali, da gradnja žičnice na nadmorski višini 3000 metrov ne bo preprosta. V času triletnega načrtovanja pred izvedbo projekta so se zato večkrat povzpeli na najvišji vrh gorovja Wetterstein in si mesto gradnje ogledali na lastne oči. Presodili so, da je izvedba masivnega in zahtevnega projekta mogoča. Po treh letih je 50 milijonov evrov vredna žičnica ugledala luč sveta.

"Z izgradnjo žičnice smo podrli več svetovnih rekordov," so povedali izvajalci projekta. Žičnica na Zugspitzu je namreč najdaljša zračna povezava z enim podpornim stolpom, ki hkrati leži na najvišji nadmorski višini. "Opornik je seveda zelo visoka in vzdržljiva nosilna struktura," je še poudaril vodja bavarske žičnice Peter Huber.

Obiskovalci se lahko po žičnici zapeljejo v dveh kabinah, ki sta zelo prostorni. V eni uri lahko prepeljeta do 580 potnikov. Hkrati pa kabini, ki sta v celoti zastekljeni, potnikom omogočata prelep razgled na gorovje Wetterstein. Pogled s sredine žičnice pa potnikom omogoča pogled na gorovje štirih držav.

Proizvajalci so s končnim izdelkom zelo zadovoljni, saj so projekt končali v predvidenem času.