Ideja za planinsko pot izhaja iz Alpe Adria Traila. Foto: BoBo
Ideja za planinsko pot izhaja iz Alpe Adria Traila. Foto: BoBo

Alpe Adria Trail povezuje avstrijsko Koroško, zahodni del Slovenije in Furlanijo – Julijsko krajino, letno pa jo prehodi približno 20 tisoč pohodnikov, ki prinesejo 100 tisoč prenočitev in sedem milijonov evrov prihodkov. Po tem zgledu so v združenju Julijskih Alp osnovali novo pot, ki bo dolga približno 300 kilometrov, povezovala pa bo Gorenjsko in Primorsko.

Na poti od Velikega kleka do Jadranske obale je v teh dneh hodila skupina nemških planincev, ki je za Radio Slovenija pojasnila, da so kupili paket prek rezervacijskega centra – turizma Doline Soče – in v sedmih dneh prehodili 140 kilometrov od Trente do Goriških brd. "Je kot nekakšen pobeg iz normalnega življenja, iz vsakdana, službe. Zame je kot meditacija, imam prazno glavo in uživam v naravi. Kar je najboljše, pa je, da hodimo le z manjšimi nahrbtniki, za prevoz kovčkov in prtljage od apartmaja oz. hotela do naslednjega pa je preskrbljeno, kar je zelo zanimivo za nas," je za Radio Slovenija pojasnila ena izmed pohodnic.

A takšnih, ki kupijo pakete, je le dobra desetina – se je pa število prodanih paketov samo na slovenskem delu od lani povečalo za 40 odstotkov, na 700 ljudi oz. 3.000 prenočitev. Drugi potujejo sami, pravi direktor zavoda Dolina Soče Janko Humar. "Mi skrbimo za tiste, ki so bolj 'komot' in želijo servis ter si ga tudi lahko privoščijo. Tako da skupna številka pohodnikov na tej poti presega 20.000 na sezono, kar je glede na to, da gre za mlad produkt, impresivno."

Zato so se odločili, da okrog Julijskih Alp na enak način, z dnevnimi etapami, dolgimi od 12 do 20 kilometrov, pripravijo novo pohodniško pot. "Tudi ideja je zelo podobna – želimo povezati kraje. To ne bo visokogorska pot, ampak dolinska, se pravi primerna za vsakogar."

Prvič bo delček poti na voljo že 21. oktobra, in sicer z začetkom ob 9. uri v Hudajužni v Baški grapi, Bohinju, Bledu, Radovljici, Žirovnici, na Jesenicah in v Kranjski Gori.