Dovolj je le zaprtje 16-kilometrskega odseka, da bo Los Angeles padel v prometni krč. Foto: Reuters
Dovolj je le zaprtje 16-kilometrskega odseka, da bo Los Angeles padel v prometni krč. Foto: Reuters
Avtocesta 405
Običajen prizor na avtocesti 405 - kolone avtomobilov se počasi valijo proti cilju. Foto: Reuters
Avtocesta 405
Los Angeles je na filmskem platnu doživel že vse mogoče katastrofe, a česa takega v resnici še ni doživel. Foto: Reuters

V Los Angelesu te dni govorijo le o eni stvari - 53-urnem zaprtju 16-kilometrskega odseka avtoceste 405, ki velja za eno najbolj obremenjenih prometnih žil ne le v drugem največjem mestu ZDA, ampak v celotni državi. V "mestu angelov" se z avtomobili prevažajo tako rekoč vsi, saj javnega prevoza skoraj ne poznajo, zato že ob normalnih razmerah množice avtocest, ki križajo velemesto, pogosto doživijo prometni zamašek.

Zdaj, ko bo od petka zvečer do ponedeljka zjutraj zaprta "avtocesta vseh avtocest", pa je mesto v pripravljenosti, kot bi se mu približeval kakšen komet ali bi ga napadli Nezemljani. "Dovolite mi stoodstotno iskrenost - nastal bo popoln kaos. Za tiste, ki ste prepričani, da se boste nekako izognili 'materi vseh prometnih zamaškov', imam nasvet - raje tega niti ne poskušajte, prihranite gorivo in ta konec tedna ostanite doma," je bil slikovit predstavnik mestnega sveta Zev Yaroslavsky.

Cesta zahteva razširitev
Cesta, imenovana Interstate 405, je ena glavnih arterij Los Angelesa, zaradi nujnih vzdrževalnih del in rušenja mosta na enem izmed odsekov pa jo bodo morali povsem zapreti, kar se do zdaj še ni zgodilo. Na običajni konec tedna se po njej pelje kar 500.000 vozil, veliko je tudi prebivalcev San Francisca in bližnjih mest.

"Če bodo naše pozive, naj se ljudje izognejo vožnji, upoštevala polovica ljudi, to še vedno pomeni, da se bo po njej peljalo 250.000 vozil, kar je ogromno," je dodal Yaroslavsky. V nekaj več kot dveh dneh morajo gradbinci porušiti obstoječi most, ki je del milijardo vrednega projekta, s katerim želijo avtocesto še dodatno razširiti.

Ker ne obstaja prav nobena hitra alternativna pot, na katero bi se lahko preusmerila množica jeklenih konjičkov, upravljalci regionalnih cest opozarjajo na dolge, večurne zastoje, ki bodo krepko prekosili sicer običajne zgostitve prometa in gnečo na cesti, po katerih Los Angeles pravzaprav slovi.

Poleg tega je v Kaliforniji vrhunec poletne turistične sezone, po avtocesti 405 pa se pride tudi do glavnega losangeleškega letališča LAX, Santa Monice, San Fernando Valleyja in obalnih mest, kot sta Long Beach in Redondo Beach.

Bodo zalegli pozivi zvezdnikov?
Kljub temu strokovnjaki za promet opozarjajo, da so ta konec tedna izbrali že pred več kot letom dni in na izredno stanje na avtocestnem obroču v naslednjih urah tudi ves čas opozarjajo. Na Facebooku, Twitterju, aplikacijah pametnih telefonov, spletnih straneh in YouTubu obstaja vrsta opozoril pred zaprtjem slavne 405-ke. V trgovinah je mogoče dobiti spominke z napisom "Carmageddon", ki je izpeljava imena znanega filma Armageddon, v katerem je ZDA grozil ogromen asteroid, in majice z različnimi šaljivimi napisi. Ljudem skušajo na srce položiti, naj vsaj za en konec tedna pustijo svoje avtomobile v garaži, tudi zvezdniki, kot so Tom Hanks, William Shatner in Ashton Kutcher.

Kdor se prebije do nas, ima poseben popust
"Pazljivo ta konec tedna, LA! Izgonite se 'Carmageddonu',' 405-ensteinu', 'Gas-zilli'! OSTANITE DOMA. Prehranjujete se in nakupujte v bližini. Hvala, Hanx," je prek Twitterja zapisal Tom Hanks.

Hollywoodski studii in druge ustanove bodo zaradi zapore v petek zaposlene prej spuščali z delovnih mest, kinodvorane in nekateri lokali ponujajo posebne popuste vsem, ki se jim bo uspelo prebiti do njih, v pripravljenosti bo več sto reševalcev in gasilcev, zaposleni v veliki bolnišnici UCLA Medical Centre pa bodo prespali kar na delovnem mestu. "To bo katastrofa, od drugih se bo razlikovala le po tem, da bo načrtovana," je dejal neki zdravnik.

Optimističen ni niti župan Antonio Villaraigosa, ki je napovedal: "Dragi meščani! Doživeli bomo pravo nočno moro. Če mislite, da je cesta 405 natrpana med delovnimi dnevi, niste videli še ničesar. To bodo dnevi, ko bo mesto obstalo."