Otroci znajo biti na letalih (in drugih prevoznih sredstvih) precej glasni in nemirni. Foto: EPA
Otroci znajo biti na letalih (in drugih prevoznih sredstvih) precej glasni in nemirni. Foto: EPA

Novost so uvedli ta teden, velja pa le za AirAsio X, hčerinsko družbo prevoznika AirAsia, ki ponuja izključno dolge, večurne polete. Kot je dejal direktor podjetja Azran Osman-Rani, menijo, da je novost "nebeška rešitev za vse, ki si na letalu zaželijo sprostitev duha". In ušes, bi lahko dodali, saj "tiho območje", kot se prvih sedem vrst uradno imenuje, v resnici pomeni, da teh sedežev ne smejo zasesti otroci.

Potniki, ki se želijo izogniti otroški družbi, morajo za polet doplačati 11 oziroma 35 ameriških dolarjev, kolikor je standardno doplačilo za točno določen sedež oziroma za posebej udoben sedež z več prostora za noge.

Za mirno vožnjo nad oblaki
V "tihem območju" je nekoliko zatemnjena osvetlitev, stoli pa so umaknjeni od stranišča in prostora za stevardese, zato je manjša verjetnost, da bodo mimo njih hodili nestrpni otroci, ki so težko pri miru že nekaj minut, kaj šele ves polet. Kljub temu pa se verjetno vsak, ki je že sedel na natrpanem letalu, zaveda, da nekaj metrov in nekaj zagrnjenih zaves otroškega joka ne utiša ...

AirAsia X to storitev ponuja na poletih na Kitajsko, Tajvan, Japonsko, v Korejo, Avstralijo in Nepal.

Veliki tekmec AirAsie na največji celini, Malaysia Airlines, je že lani ponudil sedeže v prvem razredu, na katere otroci ne smejo sesti, prav tako pa tudi sedeže v zgornjem nadstropju v ekonomskem razredu.