Zadnji dan so Hilarija v Sevnici spremljali člani Kolesarskega društva Sevnica. Foto: Nejc Mežnar
Zadnji dan so Hilarija v Sevnici spremljali člani Kolesarskega društva Sevnica. Foto: Nejc Mežnar

Skupaj je prevozil dobrih 2.700 kilometrov. Kolesarjenje je začel 23. julija v Cerknem, in sicer na točki, kjer se mu je lani med kolesarjenjem pripetila nesreča, zaradi česar je takrat moral projekt po štirih dneh prekiniti. Pot po 211 slovenskih občinah se je končala v domačem Zagorju.

"V teh 12 dneh je 2.200 kilometrov, če pa prištejemo še one lani, je 2.700 kilometrov in še nekaj. Najdaljši dan je bil 248 kilometrov, tako v povprečju pa približno 200 kilometrov na dan," je ob koncu svojega kolesarskega podviga dejal 60-letni Hilarij.

Na kolesu je spoznal vse slovenske občine: "Slovenija ni samo Bled, Bohinj, Ljubljana, Portorož. Slovenija kot celota je en biser, ki ga je treba samo malo obrusiti, to je nam ključ v svet," je strnil misli ob koncu svojega podviga ultramaratonec.

Kolesarjenje z namenom
Ljudje ob poti so ga spodbujali. Kot bi vedeli, da je Hilarij povezal zeleno Slovenijo najbolje, kot je mogel. V slovenske kraje je Hilarij namreč prinesel zeleno sporočilo, s katerim opozarja na pomen varovanja okolja. Ohranjanje naravnega okolja je po Hilarijevem prepričanju ključ za boljšo kakovost življenja na vseh ravneh, zato že skoraj 30 let izvaja odmevne zelene projekte. Zavzema se za promocijo kolesarjenja kot ene najbolj trajnostnih oblik rekreacije.

Prekolesaril vse slovenske občine
Prekolesaril vse slovenske občine