Turistične ponudbe je v Innsbrucku ogromno, le nekoliko globlje v žep je treba seči ... Foto: MMC RTV SLO
Turistične ponudbe je v Innsbrucku ogromno, le nekoliko globlje v žep je treba seči ... Foto: MMC RTV SLO
Innsbruck
Omenite besedi 'zlata strešica' in verjetno le redki ne bodo vedeli, v katerem mestu jo poiskati. Pod to znamenitostjo se kar naprej zbirajo turisti, ki z odprtimi ustmi strmijo v nebo in 'šklocajo' s fotoaparati. Foto: MMC RTV SLO
Innsbruck
Skakalna legenda Bergisel svoje ime in olimpijsko tradicijo zelo dobro trži. Na katerem koli izdelku je natisnjen zaščitni znak skakalnice, zaletna steza s stolpom, se mu cena dvigne za nekaj evrov. Foto: MMC RTV SLO
Innsbruck
Na visoko meščanskost opominjajo tudi kočijaži s konji, ki čakajo, kateri obiskovalec si bo mesto želel ogledati na ta staromodni, romantični način. Foto: MMC RTV SLO

Innsbruck se je v zgodovino Evrope zapisal že mnogo prej, preden je postal zimskošportno središče, ki je kar dvakrat gostilo olimpijske igre. Na sprehodu po mestu so nanizani spomeniki iz gotike, baroka in renesanse, zato se zdi, kot bi čas zavrteli nazaj, z galerijami in razstavami pa na svoj račun pridejo tudi ljubitelji sodobne umetnosti.

Za vsakogar nekaj
Mesto s 120.000 prebivalci, ki je stisnjeno v dolini med nemško in italijansko mejo, na zahodu Avstrije, je nedvomno eno najlepših alpskih mest. Pečat mu dajejo zasneženi alpski vrhovi, med katerimi si je pot utrla reka Inn. Čeprav so zime zelo hladne z veliko količino snega, se vreme spomladi povsem spremeni, saj nastopijo dolgi dnevi, pogosto obsijani so soncem. Takšna kombinacija zagotavlja Inssbrucku turizem skozi vse leto, saj ponuja izvrstno kombinacijo zgodovine, slikovite narave in obilico možnosti za športne dejavnosti. Nič čudnega torej, da v povprečju ta alpski biser obišče okoli pet milijonov ljudi.

Da se 800-letnemu mestu in njegovim prebivalcem ne godi nič hudega, dokazuje že bežen pogled na domačine, ki se sprehajajo po ulicah, razkošne stvari, ki se ponujajo iz izložb, in zasoljene cene.

Središče mesta brez težav prehodimo, saj je staro zgodovinsko jedro srednjeveških, pogosto barvitih zgradb precej stisnjeno, sicer pa je na voljo tudi sodobni tramvaj, ki v nekaj minutah pripelje na želeno destinacijo.

Da, "tista" Zlata strešica
Katere so najbolj "in" znamenitosti mesta? Brez dvoma je na prvem mestu Zlata strešica (Goldenes Dachl), ne prav velik, a čisto posebni in neverjetno razpoznavni znak Innsbrucka. Gre za streho, pokrito s 2.657 pozlačenimi bakrenimi opekami, ki je bila narejena za cesarja Maksimilijana I., da je lahko z balkona pod streho opazoval in užival v dogodkih, ki so se odvijali na trgu pred njim.

Med cerkvami ima posebno mesto Hofkirche (Cesarska cerkev), ki jo je dal med letoma 1553 in 1563 zgraditi Ferdinand I. kot spomenik svojemu dedku, cesarju Maksimiljanu I. Maksimilijanov sarkofag, olepšan z lotosovimi listi, velja za enega najrazkošnejših posmrtnih spomenikov kateremu koli evropskemu cesarju, ob sarkofagu pa so nanizani dodelani kipi njegovih predhodnikov. V cerkvi je tudi grob Andreasa Hoferja, tirolskega narodnega junaka.

Glavni orientacijski znak mesta pa je Mestni stolp (Stadtturm), zgrajen v 15. stoletju kot del mestne hiše. Z njega je čudovit pogled na mestno jedro in gore Nordkette.

Bergisel - živa legenda mesta
Posebno mesto ima Innsbruck tudi med športnimi navdušenci, saj je zaradi ogromnega števila sodobnih športnih objektov in smučišč logična izbira za marsikatero športno tekmovanje. Še posebej pa se je v svet razširil glas o znameniti smučarski skakalnici Bergisel, tretji postojanki prestižne novoletne turneje. Skakalnico, ki je leta 1964 in 1976 gostila tudi olimpijske tekme, je lepo videti že iz mesta, do nje vas popelje tramvaj, nato pa sledi le še kratek vzpon do doskočišča.

Več o skakalnici Bergisel boste na MMC-jevih straneh lahko prebrali v prihodnjih dneh.

Z nje so se najpogumnejši v globino podajali že leta 1925, veliko prenovo pa je doživela pred osmimi leti, ko so zgradili 47 metrov visoki stolp, do katerega popelje gondola, v njem pa je tudi razgledna ploščad in restavracija, v kateri se lahko razvajate in ob tem uživate v pogledu. Kot bi vam ves svet, no, ali pa vsaj Innsbruck, ležal pod nogami.

Božični sejem
V decembrskem času pa Innsbruck, podobno kot druga avstrijska in nemška mesta, v katerih je ta tradicija še posebej prisotna, zaživi v prazničnem utripu. Glavno nakupovalno ulico Maria-Theresien-Strasse tako že konec novembra preplavijo stojnice, ki ponujajo najrazličnejše stvari, pospravili pa jih bodo šele šestega januarja.

Gneča, sploh ob koncih tedna, je precejšnja, a to ne moti domačinov in tujcev, ki uživajo v nakupih, vmes pa se pogrejejo ob kozarcu punča in kuhanega vina.

Utrinke iz Inssbrucka na običajen zimski dan, ko je močno snežilo in so gore prekrili oblaki, ljudje pa so hiteli po opravkih in si ogledovali stojnice, si oglejte v spodnji galeriji.

Besedilo in fotografije: