Sibirija vabi. Foto: Reuters
Sibirija vabi. Foto: Reuters
Nedvomno izvirna zadnja reklamna kampanja za Sibirijo.
Da je Sibirija raj za pustolovce, dobro ve tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters
Sibirska kulinarika. Foto: Reuters

Kot poroča Siberian Times, pričakujejo, da se bo trend nadaljeval tudi v letu 2015. Največji vir prihodka od domačega turizma je postala že tradicionalno priljubljena regija okoli Bajkalskega jezera, ruske oblasti pa računajo, da bo tudi Moskva privabila še več obiskovalcev, predvsem iz
Kitajske in Južne Koreje.

Sankcije, ki so jih proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedle ZDA in številne evropske države, se neposredno odražajo na ruski turistični industriji, ki je od lani zaznala že 40-odstotni padec. Stanje je še slabše ob primerjanju s statistikami predhodnih let - v primerjavi z "nekriznimi" leti je namreč v zadnjem času ruski turizem upadel za kar 70 odstotkov.

In čeprav se številni Rusi ob politični situaciji letos poleti, kot vse kaže, ne bodo sončili v Sredozemlju, pa bodo z odločitvijo za letovanje doma podprli domače gospodarstvo. Tako pričakujejo, da bo samo Burjatijo, avtonomno rusko republiko v sibirskem zveznem okrožju, letos obiskalo več kot 200.000 Rusov. "Burjatija je prelepa dežela gora, globokih rek, neštetih jezer in zelenih dolin," vabi tamkajšnja zvezna agencija za turizem, ki potencialnim obiskovalcem še obljublja: "Če se želite spočiti in se preroditi, je Burjatija prav za vas!"

Na sever, v Burjatijo!
Regija je bogata s floro in favno, polna naravnih virov ter mineralnih in termalnih izvorov, njen glavni adut pa je nedvomno Bajkalsko jezero, najgloblje in najstarejše na svetu, ki leži na jugovzhodu Sibirije blizu meje z Mongolijo. Po nekaterih ocenah je staro kar 25 milijonov let, ima več kot 600 kilometrov obale, na najgloblji točki meri 1642 metrov in premore kar 20 odstotkov svetovnih zalog pitne vode.

V Bajkalskem jezeru uspeva več kot 1.700 vrst rastlin in živali, od katerih sta dve tretjini endemični. Jezero ima celo svojo vrsto tjulnja - bajkalskega tjulnja, ki je edina vrsta tjulnja, ki živi v sladki vodi.

Pred tedni je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da ima Sibirija zahvaljujoč sosednjim državam, še zlasti Kitajski, "ogromen turistični potencial". Kljub tej optimistični perspektivi pa tudi nekateri visoki predstavniki priznavajo, da regija kljub peščici luksuznih hotelov in vrhunskih restavracij vseeno še nima dovolj razvite infrastrukture, da bi lahko zadovoljila drastično večjemu povpraševanju.

"Nimamo infrastrukture. Ne moremo pritegniti bogatih turistov. Tiste namestitve s štirimi zvezdicami, ki jih imamo, so stalno zasedene. Nujno je treba urediti obale jezera, za kar si trenutno prizadevamo. Potem se bo, seveda, obisk povečal. Zelo malo je entuziastov, ki bi si na 40 stopinjah pod ničlo želeli sedeti na latrini," gleda trezno na stanje predsednik Republike Burjatije Vjačeslav Nagovicin.

Sibirska zima je lahko zabavna?
A to vseeno ne preprečuje Sibircem, da ne bi vseh sil uprli v trženje svoje odročne regije - v zadnji kampanji za sibirski (zimski) turizem tako nastopa trojica zelo pomanjkljivo oblečenih Rusinj, ki se zabavajo in pozirajo na zaledenelem jezeru v Železnogorsku, približno 60 kilometrov oddaljenem od Krasnojarska. "Naše plaže morda nimajo veliko peska, so pa nedvomno bele," se bere slogan kampanje.

"Ponujamo vse od avanturističnih turističnih dejavnosti, kot so hovercrafting, zmajarstvo na snegu, potapljanje in akrobatske polete, do atrakcij za ljudi, ki si želijo zgolj miru in tišine še neodkrite divjine," svojo regijo oglašuje vodja sibirskega turizma Aleksej Telešov, ki priznava, da imajo kljub obljubam opazovanja severnega sija in ribarjenja nekaj težav privabiti ljudi v Sibirijo pozimi, prav zato pa so se odločili za kampanjo z dekleti v bikiniju.

Sibirija sicer med popotniki velja za eno najbolje varovanih in neokrnjenih biserov ter eno zadnjih divjih destinacij, kjer lahko doživite vse od obiska vrhunskih baletnih predstav do pitja neizmernih količin prave ruske vodke, od vožnje s pasjimi vpregami do vožnje s kajakom ob Pacifiku, od pohodništva po tajgi do pristne ruske kulinarike. Da popotovanja s transsibirsko železnico, ki velja za eno najbolj ultimativnih potovanj, sploh ne omenjamo. Skratka, čas je za pot na vzhod.