Vagabund
Veliko odprtje stavbe leta 1981. Foto: The Bohemian Blog
Podoba Buzludže nekoč ... Foto: The Bohemian Blog
       Delavni možje, delavne žene iz vseh držav, združite se. Naprej, tovariši, brez strahu! Gradite močna naša velika dela! Delati in ustvarjati ...       
 Kitica himne Internacionala, zapisana ob glavnem vhodu
... in danes. Foto: EPA

Dodaj v

Lepi zapuščeni kraji sveta: sedež bolgarske komunistične partije

MMC-jeva serija v nadaljevanjih, 5. del
1. maj 2013 ob 06:21,
zadnji poseg: 1. marec 2015 ob 09:18
Sofija - MMC RTV SLO

Nekdanji sedež bolgarske komunistične partije, "leteči betonski krožnik" na vrhu gore Buzludža v osrednjem delu Bolgarije, velja za eno bolj nenavadnih in fascinantnih zapuščenih stavb na svetu.

Ta orjaška, 107 metrov visoka konstrukcija iz golih betonskih blokov, je videti kot z drugega planeta - in iz nekega drugega časa, režima, počasi propadajoča, le še senca nekdanje veličine.

Hiša bolgarske komunistične partije je bila zgrajena leta 1981 (ob 90. obletnici krvave bitke na prelazu Šipka in neodvisnosti od Osmanskega sultanata ter ob obletnici osvoboditve izpod Hitlerjevega fašizma) v čast ne le bolgarskemu socializmu, ampak tudi v znak hvaležnosti nepretrgani ruski pomoči Bolgariji.

Stroški gradnje so znašali današnjih 9 milijonov evrov, kar so v celoti zbrali z "donacijami" prebivalcev Bolgarije, stavbo pa je po načrtih uglednega arhitekta Georgija Stoilova gradilo na tisoče "prostovoljcev".

O sedežu bolgarske komunistične partije in o številnih drugih fascinantnih, večinoma zapuščenih krajih na svojem blogu The Bohemian Blog piše svobodni pisec in avanturist Darmon Richter, ki nam je odstopil precejšen del spodnjih fotografij.


Lokacija na prvi pogled ni najbolj logična - 1441 metrov visoka Buzludža je odročno in negostoljubno območje. A tu so se bile bridke bitke med Rusi in Turki, tu so socialistični revolucionarji začenjali svoja tajna srečanja in tu so pomembne figure bolgarskega socializma postavile temelje bolgarske Socialdemokratske stranke delavcev, ki je služila kot osnova za bolgarsko komunistično partijo.

Od ljubljene do pozabljene
Ko je bila zgrajena, je bila stavba ena najbolj ljubljenih in prepoznavnih ikon komunističnega sveta. Na sprednjem dvorišču je gorel "večni ogenj", tu so potekala velika zborovanja, na katerih so se voditelji mednarodnega komunizma srečevali s svojimi somišljeniki.

Po padcu železne zavese leta 1989 je Bolgarija postala parlamentarna demokracija, z novo ureditvijo pa so bile stavbe, kot je ta na Buzludži, prepuščene zobu časa.

Gre za eno izmed vrste komunističnih predimenzioniranih stavb, za katere strokovnjaki menijo, da bi lahko v državo privabile prave horde zahodnih turistov - če bi se kdo lotil njihove obnove. A bolgarska vlada nima sredstev ne za prepotrebna obsežna obnovitvena dela (ocenjujejo, da bi ta stala okoli 14 milijonov evrov) ne za rušenje teh stavb.

"Unikat v Evropi"
"Ta spomenik je unikat v Evropi in, če bi ga obnovili, bi lahko privabil turiste, še posebej tiste z Zahoda, državi pa bi prinesel denar,"
je lani za AFP povedal Bojčo Bivolarski, predsednik Socialistične (nekdanje komunistične) stranke, ki živi nedaleč od spomenika, v Stari Zagori. Profesor bolgarske akademije za umetnost Čavdar Popov pa: "Spomenik bi lahko vzbudil zanimanje pri mladih, ki se sicer požvižgajo na socializem."

A ukrepati bi bilo treba že včeraj. Stavba je še bolj izpostavljena silam narave, odkar so tatovi pobrali večino strešnih oblog, pustili pa le znak kladiva in srpa, ki visi sredi preluknjanega stropa impresivne konferenčne dvorane. Ostal je tudi napis: "Proletarci vseh držav, združite se!"

Stenski mozaik bolgarskega komunističnega diktatorja Todorja Živkova je bil uničen, mozaiki s podobami komunističnih junakov Marxa, Engelsa in Lenina so danes komaj še prepoznavni, eanko je z mozaiki kmečkih opravil, delavcev in slavnih bitk. Pozimi je notranjost zasnežena, zaledenela in pogosto poplavljena.


Kar nekaj črk je že odpadlo s kitic v bolgarski cirilici zapisane levičarske himne Internacionala, ki krasi obe strani ob glavnem vhodu, nad katerim je neki grafitar z velikimi rdečimi črki zapisal "Pozabite preteklost".

Zanimivo se je spustiti tudi v temne hodnike, ki vodijo globoko pod betonski krožnik v same temelje stavbe, kjer je vrsta pisarn, kurilnic in toaletnih prostorov.

Prepuščena socialistom
Da mnogi Bolgari res nimajo nobenega zanimanja za tovrstne stavbe, dokazuje tudi poteza zdaj že nekdanjega premierja Bojka Borisova, ki je leta 2011 prenesel lastništvo stavbe z države na Socialistično stranko BSP. "Kar sami naj skrbijo zanjo, če so že tako ponosni nanjo," je dejal. Socialistom je v tem času za zdaj uspelo le zavarovati vhode, da bi tako preprečili vstop vsiljivcem.

Sedež bolgarske komunistične partije pa še zdaleč ni edini tak spomenik. Več kot 150 jih je bilo v zlatih časih partije - nekateri so slavili sovjetsko ideologijo, drugi narodne junake, vsi pa so bili zgrajeni z namenom ponuditi osupljiv vpogled v svetlo prihodnost. Danes so večinoma le še ruševine.

Ali, kot piše na svojem blogu o zapuščenih krajih sveta Darmon Richter: "Kar se tiče urbanih duhov, le malo krajev pripoveduje tako nazorno grenko-sladko zgodbo kot pozabljeni komunistični spomeniki, razkropljeni po bolgarski krajini. Njihov namen je pozabljen, spomin na njih zadušen pod težo nove kapitalistične družbe."

Kaja Sajovic
(foto: EPA, Wikipedia, The Bohemian Blog)

Prijavi napako
Komentarji
simon peter
# 01.05.2013 ob 07:26
Iz današnje perspektive ocenjevati zgodovino pač ne gre.
Drugače pa zanimiv članek, nisem vedel za to stavbo.
rubin
# 01.05.2013 ob 10:45
kako slabo skrbijo za kulturno dediščino!
pa ne nabijat o komunizmu...kaj gradovi, v sistemu kjer so tlačani brez pravic služili tlako fevdalcem, grofom itd. je pa bilo bolje, da se gradove obnavlja kot kulturno dediščino?
slaba_karma
# 01.05.2013 ob 13:52
kaj se zdirate cez kajo, sej si ne izbira sama clankov, pac prevede kar dajo drugi avtorji na net...
Patriotslo
# 01.05.2013 ob 12:43
A bi prosim nehali že eni nabijat s komunisti, eni jih zgleda tudi sanjate. Raje občudujte stavbo, ki je res veličastna in bi si zaslužla obnovo, Bolgarija bi imela od tega velike prihodke.
mmihaappravnikk
# 01.05.2013 ob 07:57
saka čast Kaja Sajovic za te članke. Super rubrika:)
Ponoru
# 01.05.2013 ob 07:53
Važno, da je stavba "intrigantna". Kaj, če bi uporabili kakšno lepo slovensko besed? Aja, verjetno je v originalnem članku pisalo "intrguing" in je bilo seveda treba dobesededno prevesti.
Tetameta
# 01.05.2013 ob 17:53
zgleda boljš, kot Stožice...
ixxo
# 02.05.2013 ob 10:25
nisem vedel za to stavbo, zelo zanimivo, hvala. naslednjic, ko spet grem v bolgarijo, si jo bom sel ogledat, ce bo se stala.
frozen pingvin
# 01.05.2013 ob 15:29
premer kupole - 66m!
MIRNČAN
# 01.05.2013 ob 14:41
škoda k ne obnovijo. To bi bilo slovenskih turistov.
KLIPAN
# 01.05.2013 ob 18:39
JanezDolzan,
mislim, da bo jo prej kupil Janša in SDS. Toliko bivših rdečih kot jih je v tej stranki jih ni v nobeni drugi.
icsvortex
# 01.05.2013 ob 17:12
neki me tole na tožice spominja :D a še koga?
Patriotslo
# 01.05.2013 ob 15:03
MIRNČAN

Saj se mi prištevamo med zahodne razvite evropske države :P
Mr.D
# 01.05.2013 ob 07:14
Naj zivi Internacionala, vesel Prvi maj vsem delavcem Slovenije! V slogi je moc.
Celjan27
# 03.05.2013 ob 09:26
Super članek, Kaja!

Me je prepričal, da si bom šel tole pogledat v živo!

Sicer pa, mislim da je škoda, da pri nas ne naredimo eno podobno turistično ponudbo - je primerjalna prednost pred zahodom, ki teh spomenikov nima in lepo bi služili lahko denar s tem...sicer pri nas ni nekih hudih spomenikov - mogoče Tito v Velenju, plus še nekaj lokalnih in recimo Titova vozila v Bistri...(verjetno jih je več, jaz se jih žal ne spomnim tale moment:))

Zanimiva ideja, za tiste, ki jamrajo da ni dela in služb, da naredijo socialism travel agency, naredijo dobro zgodbo in ne dvomim, da bi manjkalo turistov - ogled pa zaključijo v Titovi vili na Bledu, recimo:)
frozen pingvin
# 01.05.2013 ob 11:42
kok ma premer kupola...?

do sedaj je krožila ena fotka strope po netu...in je stvar zgleda gromozanska...po teh fotkah sodeč pa razpon dvorane ni tako gromozanski...
Istok Sečki
# 01.05.2013 ob 07:48
Če bi taka stavba bila v Sloveniji, sigurno nebi bila prepuščena sama sebi. Naši komunistični veljaki bi pa poskrbeli, da bi sijala, v vsej svoji ... ob partizanskih praznikih bi pa v stavbi in pred njo mrgolelo rdečih zastav. Eni bi rekli škoda, drugi hvala bogu, da nimamo take stavbe.
tesar
# 01.05.2013 ob 20:49
lepi ja, samo kdo bo plačal, oziroma če je plačano, (po mojemje že plačano) zato pa so tam kjer so!
frozen pingvin
# 01.05.2013 ob 18:59
KLIPAN
težko bi recimo bili bivši rdeči v SD...ker so še zmeraj vsi rdeči.
sheyk
# 01.05.2013 ob 08:32
Mi imamo Murgle, in to obljudene.

(red rocker press)
VinBencin
# 11.09.2013 ob 11:52
simon peter
res je. Takrat so nekateri delali gromozanske napake nekateri pa jih pač niso. Nekateri v 30 letih in začetek 40, nekateri pa od 40 do 90. Tem zadnjim pa se dolgo katastrofalno obdobje še danes močno pozna. Tako pozna, da se zgledujejo prav po tistih, ki so napake delali le v 30 letih.
VinBencin
# 11.09.2013 ob 11:50
Če bi imeli take ljudi kot naše novinarje bi še danes živeli v obubožani zaostali državi. Kaj šele internet in računalnik... največji podvig bi bila danes betonska zgradba na vrhu Triglava...
hervard
# 02.05.2013 ob 07:54
Slabi in nehvaležni so ti verniki Marxa in Engelsa. Se vidi da si pripadali zlagani religiji.
V Sloveniji je 2341 cerkva pa pa vse vzorno skrbijo verniki in takih prizorov ni mogoče najti.
polzaliva
# 01.05.2013 ob 15:27
Pri nas bo to dom v Fužinah. Fajn.
PačNekdo
# 01.05.2013 ob 12:30
zadne cajte pa na rtvslo beremo samo še o demokratičnemu socializmu, o mogočnih hišah komunistične partije in o politikih ki še vedno oblubljajo take stvari kot da smo leta 1975.
apenko
# 01.05.2013 ob 11:57
mene pa zanima, zakaj zdaj zadnje cajte pišete o "lepih zapuščenih krajih" samo o takih ki so v komunističnih državah... neokomusocialistična politika MMCja?
janezdolzan
# 01.05.2013 ob 11:08
Bo Zoki kupu!
Kakor čudno se to sliši.
On ima hkrati ke$h pa še levo je usmerjen.
Podobno Kučan in kar je še naših "levičarjev"...
x66
# 01.05.2013 ob 06:45
"Lepi kraj"? Morda za ideolosko zastrupljene, nikakor pa ne z estetskega vidika. Komu je vsec oblika letecega kroznika v betonu??? Z estetskega vidika bolj trn v ocesu.

Stavek "Ta spomenik je unikat v Evropi in, če bi ga obnovili, bi lahko privabil turiste, še posebej tiste z Zahoda, državi pa prinesel denar" pove vse o "globini" totalitarne ideologije, ki naj bi jo ta spomenik nekaterim ponazoril. Na koncu tudi nabolj ekstremni antikapitalisti (in se posebej oni) premisljajo le, kako bi prisli do denarja.
Kazalo