Zimska pravljica v Turkuju. Foto: Uradna turistična stran
Zimska pravljica v Turkuju. Foto: Uradna turistična stran
Središče kulturnega dogajanja bo v Logomu. Foto: EPA
Turkujski arhipelag skriva številne bisere. Foto: EPA
Največji božični semenj na Finskem. Foto: EPA
Mestni grad. Foto: EPA

Podnevi se življenje v enem izmed skritih evropskih biserov odvija v prijetnih lokalih in kavarnah, dolgi večeri so posvečeni vročemu nočnemu življenju in mesto se zdi pripravljeno, da stopi še pod soj kulturnih žarometov kot evropska prestolnica kulture 2011.
V ta namen bodo od 14. januarja dalje v Turkuju potekali koncerti vzdolž reke Aure, umetniške inštalacije v pristanišču in razkošni ognjemeti. Slovesnosti bodo tudi slavile temno plat Turkuja - bodite pozorni na koncertno serijo "glasba v živo in podobe smrti" in razstave "smrt in njeni številni obrazi".
Središče dogajanja bo Logomo, nekdanja prostorna delavnica v srcu starega industrialnega in ladjedelniškega območja. Ogromna opečnata stavba bo gostila večje koncerte in pet celoletnih razstav. Na dolgi rok mesto računa, da bo ta projekt obstal kot umetniški center še dolgo potem, ko bodo žarometi na kulturno prestolnico ugasnili.
Najstarejši semenj na Finskem
Razpotegnjen vzdolž bregov Aure, kjer se ta steka v Botnijski zaliv jugozahodne Finske, Turku združuje sloves drzne ustvarjalnosti z zgodovinskim ponosom pomembnega srednjeveškega mesta. Položaj prestolnice je mesto izgubilo v začetku 19. stoletja, ko je Rusija prevzela nadzor države od Švedske in za prestolnico postavila Rusiji bližnje Helsinke. Geopolitična zanimivost, iz katere se domačini v Turkuju še vedno malce norčujejo, češ da so bili Helsinki v tistem času zgolj "ribiška vas s šestimi kočami".
Danes ima Turku obiskovalcu ponuditi veliko: od muzeja umetnosti na vrhu grička, s katerega se vam pogled razteza na klasično nordijsko pokrajino, prek starega mestnega trga Vanha Suurtori do rdeče opečnate katedrale iz 13. stoletja nasproti nekdanje mestne hiše, ki jo obkrožajo umetniške trgovinice in sproščen Book Café. Od poznega novembra dalje je tu najstarejši božični semenj na Finskem.
Poleti je reka Aura središče hedonizma s svojimi neštetimi plavajočimi bari in restavracijami, a a pozimi jih je odprtih le še peščica. Ena izmed njih je Svarte Rudolf, kjer vas pogreje krepak finski obrok svinjskih krač in ocvrtega slanika. Na nabrežju preostanek skodlastih stavb predstavlja oster kontrast bogato okrašenim stavbam iz 19. stoletja, zgrajenih po požaru, ki je leta 1827 uničil večino starega mesta.

Severni jelen na krožniku
Tu je še trio zgodovinskih trojambornic, v katerih je danes pomorski muzej, nad njimi pa se vam oči uprejo v kamnit grad iz 13. stoletja, v katerem je nekoč prebival, denimo, "nori umetniški kralj" Erik XIV., danes pa labirint sob beleži zgodovino Turkuja vse od srednejevških časov. Čas prevrtimo za 700 let do kapele svetega Henrika, zgrajene leta 2005 na otoku Hirvensalo, le streljaj oddaljenega od Turkuja. S svojo bakreno streho, ki je videti kot obrnjen čoln na griču borovcev, gre za enega najbolj opevanih primerkov moderne skandinavske arhitekture. Hirvensalo je eden izmed tisočerih otokov v turkujskem arhipelagu, enem izmed najbolj osupljivih območij na Finskem. Številni otoki so prepredeni s kolesarskimi potmi in zares oživijo šele poleti.
Ruissalo (populacija: 126) gosti vsak julij glasbeni festival Ruisrock. Lani sta tu igrala Ozzy Osbourne in Slash. Nazaj na celini je kosilo v Haraldu bolj tradicionalno - tej vikinški tematski restavraciji se oprosti še ljubko kičasti dekor, zaradi bogate ponudbe svojega tradicionalnega finskega jedilnika, na katerem ne manjkajo niti severni jelen ali medved in na številne načine pripravljeni slanik (poskusite slastno v smolo namočeno različico). Restavracija Mami, izglasovana za najboljšo mestno restavracijo na Finskem, ponuja bolj šik regionalne jedi: juho iz popražene zelene s prekajenim severnim jelenom, raco z lisičkami in jabolki.
Skandinavsko oblikovanje, skandinavski alkohol
Trgovine v Turkuju ponujajo po vsem svetu znane artikle nordijskega oblikovanja - od Marimekka in Arteka do tamkajšnjih talentov. Tu bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji retrotrgovin vzdolž Maariankatuja.
Posebnost Turkuja so še slikoviti in dobro založeni bari, omeniti pa velja tudi tamkajšnjo glasbeno prizorišče z DJ bari, raztresenimi okoli središča. Med bolj priljubljenimi je Blanko, kjer se Guardian sreča z vodilnim finskim gurujem elektronske glasbe, Jorijem Hulkkonenom.
Čeprav je sodeloval že z nekaj najslavnejšimi imeni po vsem svetu, pa je Jori povsem srečen v Turkuju. "Tu je res lahko preizkušati stvari, ker so lastniki barov in klubov tako odprti," pravi. V Dynamu, klubu nasproti čudovite modernistične knjižnjice, vam postrežejo nenavadne finske "kratke" (jägermeister z vodko iz sladiča). Bar Kuka je opremljen v slogu 50. in 60. let, lastnik obožuje The Who, tu pa se vrti nenavadna mešanica od folka do elektra. Za vogalom pa Monk privablja džezovske boeme.
Turku upa, da bo prihodnje leto privabil dva milijona obiskovalcev. A če si želite prehiteti množični umetniški priliv, je v tem majhnem mestu z veliko dušo več kot dovolj obiska vrednega že zdaj.