Destinacije z žigom se zavezujejo, da bodo sledile svetovno usklajenim varnostnim standardom. Foto: World tourism and travel council
Destinacije z žigom se zavezujejo, da bodo sledile svetovno usklajenim varnostnim standardom. Foto: World tourism and travel council

Že poleti so številna regionalna in nacionalna turistična združenja v povezavi s turističnimi delavci in epidemiološkimi nadzornimi organi začela oblikovati skupne ukrepe, ki bi obiskovalcem lahko zagotovili varno uživanje turistične ponudbe. Ena izmed najuspešnejših svetovnih pobud je pobuda združenja World travel and tourism council, kjer so oblikovali poseben žig epidemiološke varnosti Safe travels.

Cilj pobude je oblikovati nabor jasnih navodil turističnim delavcem glede zdravstvene varnosti njihovih gostov, s katerimi bodo olajšali zagotavljanje varnega počitniškega okolja vsem vključenim osebam. Pobudniki iniciative, ki jo je podprla tudi Svetovna turistična organizacija Združenih narodov, sicer poudarjajo, da je namen predvsem oblikovanje jasnih standardov in meril, medtem pa je dejansko izvajanje varnostnih ukrepov odvisno od samih turističnih delavcev, nadzor nad njimi pa v rokah nacionalnih oblasti.

Žig Safe travels je sicer v svoj nacionalni turistični program že vključilo več kot 100 svetovnih držav, med katerimi je tudi Slovenija. Žig omogoča obiskovalcem, da prepoznajo destinacije, ki upoštevajo predlagane varnostne protokole, njegovi imetniki pa so se zavezali, da bodo na vprašanja potencialnih gostov o zdravstveni varnosti podali natančen opis izvajanja ukrepov.