Uredniški izbor
Barbara Mali
Največ informacij je zbrala na terenu. Foto: Osebni arhiv Barbare Mali
Jazidi
"Kar se je zgodilo jezidom in vse, kar se je dogajalo tem ženskam po ugrabitvi – bile so zaprte, spolne sužnje, prisilno so se morale spreobrniti v islam, kar je bila ogromna travma za jezide, saj je srž njihove identitete njihova vera – to je ogromna travma zanje." Foto: Reuters
Zgodbe jezidinj so zelo različne. Foto: Osebni arhiv Barbare Mali
Jazidi
Nekaterim ženskam je uspelo pobegniti med samo vojno, druge so rodno skupnost poiskale po razpadu IS-ja v Iraku. Foto: Reuters
VIDEO
Barbara Mali

Dodaj v

Slovenka v Iraku: Mnogo otrok jezidskih žensk in borcev IS-ja bo sirot

Intervju s članico humanitarne organizacije Norwegian People's Aid
15. januar 2018 ob 06:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Barbara Mali je v Irak prišla skoraj sočasno s t. i. Islamsko državo (IS). Humanitarna organizacija Norwegian People's Aid jo je tja napotila v vlogi regionalne menedžerke za donacije na Bližnjem vzhodu, v ospredju njenega dela sta bili Sirija in Irak.

Sprva je živela v turškem Gaziantepu, ker jo je pot pogosto vodila v Irak, pa se je po enem letu v Irak tudi preselila. Njena prva naloga je bila, da oceni razmere v jezidski skupnosti, še posebej položaj jezidskih žensk.

Ker ob napotitvi ni bila deležna nobenega posebnega izobraževanja, se je učila na samem terenu: "Prebrala sem vse, kar sem našla na spletu, se usedla z našim vodjo, da me je seznanil z aktualnim, neko grobo sliko o tej skupnosti sem imela tudi že prej. Potem pa sem začela praskati in se učiti, kaj ta skupnost sploh je. O njih ni napisano praktično nič. Naslednje tri tedne sem se premikala od njihovih templjev, verskih voditeljev, navadnih posameznikov do političnih vodij in se učila, kdo so, kako funkcionirajo, kaj se jim je zgodilo, zakaj so jih napadli, kje so ugrabljene ženske …"

"Kar se je zgodilo jezidom in vse, kar se je dogajalo tem ženskam po ugrabitvi – bile so zaprte, spolne sužnje, prisilno so se morale spreobrniti v islam, kar je bila ogromna travma za jezide, saj je srž njihove identitete njihova vera – to je ogromna travma zanje," pojasnjuje Malijeva. Kot pravi, so izgubili tako svoje domove kot tudi del identitete. Še vedno niso našli vseh pogrešanih in ugrabljenih žensk, otrok, moških.

Nekaterim ženskam je uspelo pobegniti med samo vojno, druge so rodno skupnost poiskale po razpadu IS-ja v Iraku. "Skupnost je bila precej prijazna s temi dekleti. Stalno poudarjajo, da so na neki način svete, da so trpele za jezidsko skupnost. Moram reči, da so v povprečju v večini primerov družine sprejele te ženske. Ogromno fantov se je prostovoljno javilo, da se poročijo z njimi. Hkrati pa imamo individualne primere, ko je na zunaj videti vse v redu, potem pa dekleta povedo, da jih doma kličejo 'IS-jeva nevesta'. Pogosto se dogaja tudi to – če je v družini umrl sin, brat, oče ali če je še vedno ugrabljen, če je izginil, ona pa je prišla nazaj, se – zanimivo – pojavlja ta moment: 'Ti si manj vredna, bilo bi nam ljubše, če bi imeli sina, brata, torej moškega, nazaj v družini, pa tebe mogoče ne.' Ne pravim, da je zelo prisotno, ampak tovrstne primere smo opazili v tej dinamiki," razlaga sogovornica, ki dodaja, da se problem pojavi tudi, kadar se ugrabljena ženska vrne k moževi družini, njen mož pa je pogrešan.

Jezidi so sicer prijaznejši do ugrabljenih žensk tudi zaradi fatve, ki jo je konec leta 2014 razglasil verski voditelj Baba Šeh. "Dejal je, da so ženske, čeprav so bile posiljene, dobrodošle nazaj v skupnosti in da jim je treba pomagati. Treba je poudariti, da je to res radikalen premik, da je to, kar so naredili, velika zadeva, saj je bila za posilstvo v Iraku sicer vedno kriva ženska sama," fatvo v širši kontekst postavlja Malijeva.

Ženske se lahko vrnejo k jezidom, otroci ne
Če je jezidska skupnost ženske sprejela brez večjih težav, je drugače z otroki teh žensk in borcev IS-ja. "Jezidska skupnost je endogamna, kar pomeni, da se lahko poročiš samo z jezidom. Za njih je nesprejemljivo, da bi sprejeli tega otroka, med drugim tudi zato, ker se v iraški zakonodaji in kulturi identiteta deduje po očetu. Mama je jezidka, oče musliman in otrok je zato tudi musliman, kar je razlog, da ga skupnost zavrača. Mi smo v debatah in fokusnih skupinah skušali doseči ta premislek, da bi se tudi za otroke izrekla fatva, a se to ni zgodilo," pravi Malijeva.

Ženske zato poiščejo različne rešitve. Če so noseče, ko se vrnejo, poskušajo narediti splav. Ti splavi se delajo nezakonito, saj v Iraku niso dovoljeni niti takrat, ko je otrok posledica posilstva, a jezidska skupnost jih sprejema, saj to vidi kot eno od rešitev.

"Informacije o tem, ali ima ženska otroka ali ne, so zelo skrite. Nekatere, ki so prišle nazaj z otroki, so poskušale zgodbo predstaviti tako, da je to otrok njihovega moža in da so bile noseče že v času, ko so jih ugrabili. Poznam tak primer. V družini vsi vedo, da to ni otrok njihovega sina, ki je sicer pogrešan. Vsi so se vrgli v to igro in se, da bi zaščitili njo in otroka, kolektivno pretvarjajo, da je otrok njegov. Zadeva deluje," opisuje Malijeva.

Mnogo žensk se je odločilo tudi za to, da sledijo borcem, ki so zbežali iz Iraka, saj so želele ostati mame: "Nekatere so se nato vrnile, se ustavile v begunskem taborišču, ki ga imamo v bližini Mosula, in se nato vrnile k svoji družini na severu Iraka. Imamo podtalna zavetišča za ženske in tudi tam so te mame, ki nimajo kam, želijo pa skrbeti za svoje otroke. Zgodbe so zelo različne," je dejala sogovornica.

Ocenjuje, da bo veliko otrok jezidskih žensk in borcev IS-ja ostalo sirot. Tudi o tem so se večkrat pogovarjali z voditelji jezidske skupnosti, a rešitve niso našli. Moški, ki zastopajo jezide v pogovorih s humanitarnimi organizacijami, so dejali, da "naj zanje poskrbi Evropa, saj je govora le o nekaj 100 otrocih".

Večina Iračanov je obsojena na životarjenje
Ekonomske razmere v Iraku so slabe. Organizacija NPA, za katero dela Barbara Mali, izvaja različna poklicna usposabljanja, a kot pravi sogovornica, se vsi zavedajo, da je zelo malo možnosti, da bi posamezniki prišli do službe, saj delovnih mest in delodajalcev ni: "Na sto tisoče pešmerg, članov šiitskih milic in šiitskih vojakov iz uradne iraške vojske je živelo od tega, da so nosili orožje. Veliko vprašanje je, kako v procesu demilitarizacije in izgradnje miru to plačo nadomestiti z drugo. Računamo, da bodo javna dela, a hkrati se učimo na primeru iz leta 2003, ko so v državo prihajala velikanska sredstva za obnovo, učinka na položaj lokalnih prebivalcev pa ni bilo. Denar je šel pretežno v roke ameriških organizacij, ki so večinoma zaposlovale Američane. Najemali so ameriške podizvajalce in denar, ki je v končni fazi prišel do Iračana, ki je mogoče obračal pesek, inštaliral straniščno školjko, je bil tako smešno majhen, da to ni pomenilo nič v tisti ekonomiji. Najverjetneje bo tudi tokrat zgodba takšna."

Tudi če se bodo ljudje postavili na noge, našli službe, je travma tisto, kar bo najverjetneje ostalo za vedno. Kot poudarja sogovornica, so v Iraku generacije ljudi, ki trpijo za posttravmatskim sindromom, na drugi strani pa je tam tudi akutno pomanjkanje psihiatrov, psihologov in drugih, ki skrbijo za področje duševnega zdravja. "Travma je dosmrtna. Včasih jih opazujem, kako gredo naprej, kako skrbijo za otroke, in se sprašujem, kako zmorejo zjutraj vstati iz postelje. Potem pa jih vidim, ko se jim zgodi kakšen 'flashback', ko se zgodi nekaj, zaradi česar se v trenutku vrnejo nazaj v ujetništvo. Takrat smo priče takšnemu gibanju telesa in zvokom, da te globoko presune. Ko sem prvič to doživela, se mi je zdelo, kot da bi žensko nekaj obsedlo," opisuje Malijeva.

Težav nimajo edino z zdravili, a ta ljudem v bistvu ne pomagajo: "Ogromno je medikalizacije, terapij pa ni. Zdravila v primeru takšne travme pomagajo le pri težavah s spanjem, to pa je tudi vse. Mi smo se zato lotili vzpostavljanja medvrstniških podpornih skupin, tako za žensko kot za moške. Začeli smo odpirati teme, ki so skrite, o katerih se ne govori in kjer ležijo največje rane. Stranke so nam povedale, da jim od vseh vrst pomoči to še najbolj pomaga. Znotraj tega smo začeli seveda tudi rovariti proti normam, ki postavljajo nasilje nad ženskami tja, kjer v Iraku je."

Pot do miru v Iraku je dolga in težavna
"Prihodnost in mir v Iraku sta močno povezana s tem, kakšna bo prihodnost iraških žensk," je prepričana Malijeva, ki fokus svojega dela z jezidskih žensk preusmerja na celotno iraško žensko populacijo. Pravi, da se vedno znova pojavijo nove, mlajše ženske, ki so nepodprte in jo "s svojo veličino spravijo na kolena".

Želi si delati z njimi, jih podpreti, da bodo lahko delale, kar želijo. Še prej pa bo seveda treba potegniti črto pod vsem, kar je za seboj pustila okupacija IS-ja. "Težava je, da so vsi suniti skupinsko zgeneralizirani v odpornike IS-ja. Če povem na primeru žensk – ogromno so jih poročili v tem času. Brez vprašanja, brez dovoljenja. Nekateri starši so svoje hčerke dali v poroko, da bi izrazili podporo, in so to resno mislili, nekateri pa so svoje hčere poročili z bratranci in sorodniki na hitro, da ne bi izkazali podpore. 'Ta kratko' so v obeh primerih potegnile ženske, ki so po pobegu borcev skupaj s svojimi otroki posledično brez pravic in množično osumljene, da so podpirale IS. Napačno je tudi prepričanje, da je IS-ju uspelo, ker je imel lokalno podporo. Vsi so prepričani, da bi ljudje pobegnili, če jih ne bi podpirali. A resnica je, da ljudje na primer niso smeli oditi, ker so jim grozili. Odšli niso, ker so ljudem, ki so pobegnili, potem pobili družine. Nekaterim so zasegli premoženje, in ko ti nimaš ničesar oziroma je vse, kar imaš, ta hiša, ki si jo postavil z golimi rokami, ne boš odšel kar tako," razmere ocenjuje Barbara Mali.

Pravi, da je takšna črno-bela slika, ki prevladuje na Zahodu in v miselnosti svetovnih voditeljev, poenostavljena in zavajajoča. S seboj po njenem mnenju prinaša nevarnost, da bodo sprejete rešitve, odgovori in načini, kako pomagati Iraku, napačni.

Andreja Gradišar, Radio Prvi
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 15.01.2018 ob 06:40
Čestitke in pohvale Barbari za njeno delo.
Takšne organizacije in ljudi kot je Barbara potrebujemo,...ne pa razne "kvazi človekoljube", kot so zaščitniki Šamija in open border aktivisti!
gremyus
# 15.01.2018 ob 07:55
Saj vemo zakaj bodo oteoci sirote... Zaradi lažnih obljub ameriške politike. Namreč vsak vrabec že ve, da je bil isis ustanovljen in financiran s strani ameriških služb. Vir teh informacij je znan. Celo sami američani so do tega prišli. Zahod ? Ne hvala. Hinavščina in zahrbtnost do onemoglosti.
GeorgeB
# 15.01.2018 ob 07:29
sistemc

spusti rusijo iz svoje liste in jo daj na drugo stran enačbe pa boš bližje bistvu...
Dvomljivec
# 15.01.2018 ob 07:09
Zanimiv vpogled v tamkajšnje dogajanje.
Aprila
# 15.01.2018 ob 09:14
@rabelj
Ljudje ki so v Sloveniji v letu 2017 zaprosili za mednarodno zaščito prihajajo: 578 iz Afganistana, 201 iz Alžirije, 140 iz Pakistana, 94 iz Sirije, 60 iz Irana, 47 iz Kosova, 43 iz Maroka, 40 iz Libije, 19 iz Iraka, 13 iz Tunizije, 12 iz Srbije, 12 iz Palestine, 12 iz Kube, 8 iz Nigerije, 8 iz Egipta, 6 iz Šrilanke, 5 iz Nepala, 4 iz Rusije, 4 iz Indije, ter nato še par posameznikov iz Vietnama, Mongolije, Kitajske, BIH, Albanije, Ukrajine, Šengal, Kamerun, ZDA, Libanon, Kongo, Jemen, Hrvaške, Gvineja Bisao, Gambije in Armenije.
Vir: http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/tujc
i_v_sloveniji/statistika/

Za Italijo sem dobila samo statistiko za leto 2016, ki pravi da je med prispelimi migranti vložilo prošnje za azil: 26975 ljudi iz Nigerije, 13660 iz Pakistana, 8930 iz Gambije, 7615 iz Sengala, 7460 iz Slonokoščene obale, 7425 iz Ertreje, 6675 iz Bangladeša, 6355 iz Malija, 6055 iz Gvineje, 4945 iz Gane, 2850 iz Afganistana, 2395 iz Somalije, 1540 iz Iraka, 1380 iz Sirije.
vir: http://www.asylumineurope.org/reports/co
untry/italy/statistics

Zelo majhen odstotek zgoraj navedenih prosilcev za azil beži pred vojno v Siriji in Iraku.
vranek
# 15.01.2018 ob 09:56
Vsem, ki zagovarjajo mnozične migracije, to je pot. Tja in jim tam pomagati.
Miham
# 15.01.2018 ob 09:56
SamoRes

torej Slovenija ni sodelovala v napadu?

ok, hvala za pojasnilo

sicer pa ja, razumem, da smo pragmaticno podpisali vilnusko izjavo, ker smo hoteli v NATO, podobno kot so nazadnje Hrvati podrli ZDA v OZN glasovanju glede amabasade v Jeruzalemu

morda si opazil, da je teh beguncev vec zadnja leta, ko se je vojna v Iraku ze zdavnaj koncala, zacela se je vojna v Siriji, spet gre za spopad med Siiti in Suniti, ki so ga zacele drzave od Savdske Arabije do ZDA...so sponzorji ISIS, ki se je razsiril na Irak.

in kaj ima spet tukaj Slovenija zraven?
Miham
# 15.01.2018 ob 10:33
dr Kustrin

morda ti bo novo to, da je izumitelj komunizma Karl Marx dojemal ze Srbe za nezmozne komunisticne revolucije (in je imel dokaj genocidne ideje), medtem ko o kakih muslimanih niti razmisljal ni

zanimiv link:
KLIK

KLIK

bi mi znal najti kako muslimansko - socialisticno ali komunisticno drzavo?

raje trmoglavite svoje, kot da bi priznali preprosto matematicno dejstvo, da s sprejemanjem m*slimanov izrinjate same sebe...
audiac
# 15.01.2018 ob 11:55
Snežinka,poveži se z Barbaro Mali,če ti je res kaj do pravic žensk.Prodajo filozofije evropskim ženskam pa daj vsaj zaenkrat na stand by.Hvaležne ti bodo.
Soliden članek.
Benji
# 15.01.2018 ob 08:30
"naj zanje poskrbi Evropa, saj je govora le o nekaj 100 otrocih".
Ne hvala. Moramo začeti zapirati svoja srca, evropsko srce je predolgo odprto, preveč ljudi iz drugih delov sveta ga izčrpuje, zato postaja vse bolj temačno.
zapravico
# 15.01.2018 ob 08:29
In kdo je kriv za to?
smallbudget
# 15.01.2018 ob 12:53
Moški, ki zastopajo jezide v pogovorih s humanitarnimi organizacijami, so dejali, da "naj zanje poskrbi Evropa, saj je govora le o nekaj 100 otrocih".

Hja, tole se lahko še malo drugače prebere. Kar poskrbite zanje, saj so itak vaši.

Računamo, da bodo javna dela, a hkrati se učimo na primeru iz leta 2003, ko so v državo prihajala velikanska sredstva za obnovo, učinka na položaj lokalnih prebivalcev pa ni bilo.

Priporočam dokumentarec na YouTubu Iraq's Missing Billions

Aja, pa še tole: Borci IS-ja? Se hecate?
moj komentar
# 15.01.2018 ob 13:16
Ogenj se zaneti zelo hitro. Zelo dolgo pa se ga gasi.
moj komentar
# 15.01.2018 ob 12:56
Na sto tisoče pešmerg, članov šiitskih milic in šiitskih vojakov iz uradne iraške vojske je živelo od tega, da so nosili orožje.

Vse to je cenena ameriška topvska hrana. Koštajo veliko manj kot ameriški vojaki in veliko bolj so navajeni na razmere. K zgoraj naštetim je treba dodati še IS, Al Kaido in še nekatere teroritične vojske. Vse je prisesano na ameriški vojni proračun.
Bolek
# 15.01.2018 ob 10:39
Bližnji vzhod je en gordijski vozel, ki ga nihče na bo mogel razrešiti, ne ruski kristjani, kakor tudi ne zahodni kristjani.
Dokler se sami med sabo ne bodo zmenili, tam ne bo miru, pa je vseeno, če tam posredujejo rusi, ali pa zahod.
SamoRes
# 15.01.2018 ob 09:49
@Miham
Nisi še slišal za vilniuško izjavo kjer smo kot hlapci skupaj z vzhodnimi kandidatkami za Nato podprli zločinski napad na Irak, kljub drugačnemu stališču EU?

Deklaracijo so sestavile vlade desetih držav kandidatk za vstop v Nato. Poleg Slovenije so v t.i. Vilniuški skupini še Albanija, Makedonija, Romunija, Bolgarija, Hrvaška, Slovaška, Litva, Latvija in Estonija.

Publicist Vlado Miheljak je povedal, da je ključni del izjave za države podpisnice žaljiv, ker pravi, da so jih argumenti Colina Powella prepričali. " Argumenti so jih torej prepričali že dva dni preden so jih slišali," pravi Miheljak, ki meni, da taka izjava te države postavlja v vlogo banana republik, ki podpisujejo tisto, kar jim sestavi nekdo na drugi strani Atlantika.
zapravico
# 15.01.2018 ob 09:21
Večina Iračanov je obsojena na životarjenje,pri nas pa manjšina
Miša
# 15.01.2018 ob 15:14
Ori!
Koliko žrtev Sirske in Iraške vojne imate doma. Ko boste imeli eno družino, bom tudi sam nastanil deset tujcev. Prosim, da mi sporočite, koliko jih imate na stanovanju.
Enakost za vse
# 15.01.2018 ob 14:41
Moški, ki zastopajo jezide v pogovorih s humanitarnimi organizacijami, so dejali, da "naj zanje poskrbi Evropa, saj je govora le o nekaj 100 otrocih".

Naj za njoh poskrbi Saudska bArabija ali Qatar, saj sta podpirala ISIS, lahko pa se pridruži tudi Izrael (ISIS=Israeli Secret Intelligence Service), saj je govora le o nekaj 100 otrrkokih. Ali pa celo Irak, kot njihova matična država.
anny22
# 15.01.2018 ob 11:58
Nova generacija problemov, miru ne bo naslednjih 1000 let....
tureavanture
# 15.01.2018 ob 11:26
bravo, vse čestitke Barbari in novinarju za odličen prispevek
Radoveden
# 15.01.2018 ob 10:59
Kapo dol za to kar počnete, Barbara.
severnik
# 15.01.2018 ob 09:28
Nisem čisto vsega prebral...bom pa vseeno vprašal....smo spet mi kaj krivi?

Mi smo krivi, ko ukrepamo, mi smo krivi, ko ne ukrepamo, za njih smo pa že krivi, ker živimo.
Aprila
# 15.01.2018 ob 09:13
Kako malo so pripravljene skupnosti pomagati otrokom kaže mentaliteto v kateri so ujeti. A to ni nekaj na kar lahko Evropejci vplivajo, pa naj si zunanji opazovalci še tako želijo. Spremembe morajo priti iz njih.

Upam da bodo ljudje na osvobojenih območjih v Iraku in Siriji dovolj pametni da ne bodo čakali na druge da jim pomagajo, ter da bodo tako kot so to naredili Evropejci po drugi svetovni vojni, zavihali rokave in se lotili obnove, Evropa pa naj jim pomaga z materialom, ki naj se dostavi končnim uporabnikom, ter za 'posojo' strokovnakov ki naj jih vodijo v obnovi, ne pa za denarnimi transakcijami ki bodo na koncu kočali v žepih privatnih firm.

Europski in ameriški davkoplačevalci že desetletja namenjajo miljarde, a kaj ko se te trošijo tako da imajo od tega samo določeni posamezniki in firme medtem ko končni uporabniki, ljudje ki naj bi se jim pomagalo izboljšati okolje v katerem živijo od tega nimajo nič, ali pa jim naredi mednarodna pomoč na dolgi rok več škode kot koristi. Tako da, namesto da določeni aktivisti tarnajo kako morajo Evropejci pomagati, bi bilo bolj produktivno da se osredotočijo na to kako se mednarodna pomoč porablja, kajti kanali skozi katere se stekajo te miljarde potrebujejo močno prevetritev.
pajcan
# 15.01.2018 ob 17:40
Večina Iračanov je obsojena na životarjenje
Ekonomske razmere v Iraku so slabe.
---------------
Hvala zahodni sionistični zlodeji.
Zoro27
# 15.01.2018 ob 13:14
Mir bo na Bližnjem vzhodu takrat, ko bodo vsi tamkajšnji akterji za to. Brez vpliva tujcev.
Radoveden
# 15.01.2018 ob 11:04
Vere, ki se širijo na temeljih sovražnosti do drugih ver, so hudič.
Enakost za vse
# 15.01.2018 ob 14:50
Ori # 15.01.2018 ob 06:36 Zakaj ne sprejmemo dejanskih žrtev Sirske in Iraške vojne? Somalci niso žrtve sirske in iraške vojne.

Problem je v tem, da so žrtve MRTVI in ne živi prebivalci. Somalci in vsi ostali Afričani so ekonomski migranti in jih je treba kot take obravnavati. Tisti, ki so iz vojne vihre pobegnili v prvo varno državo, tudi brez dokumentov, morajo v tej državi obiskati urad UNHCR, ki jim naredi dokumente in na osnovi teh dokumentov, za katere jamčijo Združeni narodi, lahko zaprosijo za ekonomsko migracijo. Torej, krivec za "poplavo migrantov" je UNHCR in OZN, ki svojega dela nista opravila, oz. so ga nedali po napotkih vahabitskih plačnikov proračuna in NWO milijarderjev iz ZDA. OZN je treba zaradi tega razpustiti, ker je to koruptivna banda. In pomoč takim ki trpijo za PTSP je treba nuditi na njihovem ozemlju, predvsem pa je treba takoj sedaj po končani vojni poskrbeti za obnovo bivališč, infastrukture in jim z investicijami v delovno okolje pomagati do razvoja, kot je bil v Evropi po letu 1948. Od tam dalje, pa naj z naravnimi bogastvi, ki jih imajo, sami uredijo svojo državo. Če jo ne znajo, naj zaprosijo za pomoč, dokler se mi še ljubi ukvarjati z postwar ekonomijo.
moj komentar
# 15.01.2018 ob 13:02
Taktika ZDA je na BV čisto enostavna: Z uničenjem gospodarstev Libije, Iraka in Sirije so namenoma ustvarili milijone revežev, ki so za nekaj ameriških dolarjev pripravljeni ubijati in se priključevati raznoraznim paravojaškim formacijam. Tako dobijo zelo poceni armado poslušnih vojakov, ki jih seveda ideološko indoktrinira Saudska Arabija, kot alahove borce.
PONOS
# 15.01.2018 ob 11:19
Tudi jezidi se bodo morali spremeniti in razširiti obzorja...vera je lahko neko vodilo in navodilo dokler škodljivo ne omejuje vernika in dela nepravice drugim.
rabelj
# 15.01.2018 ob 07:57
Na sto tisoče pešmerg, članov šiitskih milic in šiitskih vojakov iz uradne iraške vojske je živelo od tega, da so nosili orožje.
Pravi gospa ki je to videla v živo (izjava namreč pokaže kako obsežna je vojna na Bližnjem vzhodu pravzaprav). Pri nas pa troli trobijo da ljudje bežijo k nam le zato, da bi živeli na račun naše sociale. Le komu verjeti?
Bivši uporabnik
# 15.01.2018 ob 07:12
Zelo enostavno - tisti, ki razpihuje vojno, bombardira, prodaja orožje, naj poskrbi tudi za žrtve vojne.

Gremo Rusija, ZDA, VB, Francija, Saudova Arabija ...
Chopin
# 16.01.2018 ob 12:47
Zalostne zgodbe, sploh nesprejeti otroci se mi smilijo. In kapo dol ljudem, kot je Barbara Mali, ki je tam in pomaga.
komsomolec
# 15.01.2018 ob 18:48
borci IS so natovi proxsy bojevniki. vse ki so zajeli, čaka smrtna kazen , vdove in otroc pa naj grejo v zda za katere so se borili.
cairns
# 15.01.2018 ob 12:56
Ori
Zakaj ne sprejmemo dejanskih žrtev Sirske in Iraške vojne?

Zato ker jim je najboljše doma. Če bi radi imeli urejeno okolje, takšno kot je v Evropi, pa naj se nehajo ubijati med samo in naj začnejo delati.
ginza
# 15.01.2018 ob 15:23
Torej so ti bogi jezidi ravno tako za kamnom kot muslimani. Ženske in otroci pa naj***jo, ne glede kateri veri pripadajo. Kakšno presenečenje.
Bivši uporabnik
# 15.01.2018 ob 15:21
Tudi jezidi se bodo morali spremeniti in razširiti obzorja...vera je lahko neko vodilo in navodilo dokler škodljivo ne omejuje vernika in dela nepravice drugim.

Nonsense na kubik v prvem stavku. Veroizpoved je sestavni del kulture oziroma izročila, ki mu posameznik pripada, kar pomeni, da je srčika njegove družbene identitete. Jezidi so vero ohranili zelo dolgo, treba se je vprašati, kako to. Nasprotno od islamistov so izjemno miroljubni.
fah-q
# 15.01.2018 ob 13:22
"Skupnost je bila precej prijazna s temi dekleti. Stalno poudarjajo, da so na neki način svete, da so trpele za jezidsko skupnost. Moram reči, da so v povprečju v večini primerov družine sprejele te ženske. Ogromno fantov se je prostovoljno javilo, da se poročijo z njimi.

kako točno to zgleda?
samogledam
# 15.01.2018 ob 13:08
kdo je kriv? tisti ki so si izmuslili bogove in jih s strahospostovanjem vsiljujejo otrokom, da ti nikoli ne spoznajo svobode duha in uma. Da se vsi sprenevedajo, tako verni posiljevalci kot verne zrtve na racun nikogarsnega otroka od boga danega...laz poglablja bolecino, krivice in trplenje...le kaj si mora clovek se izmislit, da upravici klanje in streljanje ljudi?
za zacetek uklopi razum in zahtevaj racun tudi od boga.
kristt
# 15.01.2018 ob 10:01
@Miša
tudi zate ne bi bilo slabo upoštevati tvoj predlog
SamoRes
# 15.01.2018 ob 09:46
Pred volitvami so vprašali stranke, kaj menijo o takratnem podpisu vilniuške izjave s katero smo šli v irak kljub neodobritvi OZN. Edino Levica je zmogla obsoditi to početje, vsi ostali so hlapci bruslja.

Kdaj se bomo opravičili Iraku za podpis vilniuške izjave in ali bomo podpisnika/-e sodno preganjali?

Državljanska lista (DL): Z odgovornostjo za to naj se ukvarjajo tisti, ki so jo podpisali. Državljanska lista pri tem ni sodelovala.

Piratska stranka: Verjetno se kot stranka sami ne moremo opravičiti.

Koalicija Združena levica: Podpis vilniuške izjave je bil sramoten za mlado državo in je nakazal tok dogodkov, ki so pripeljali v današnjo situacijo. Ne le da prelita kri iraškega ljudstva leži na vesti podpisnikov te izjave, gre tudi za še eno v vrsti dejanj, ki jih bo prej ali slej treba odpreti in ugotoviti tako razloge kot morebitno osebno odgovornost.

Slovenska demokratska stranka (SDS): Vilniuška izjava in njen podpis sta bila globoko in odločujoče povezana s sprejemom Slovenije v Nato. Glede na trenutne varnostne razmere v Evropi − Ukrajina, se še bolj nadzorno kaže, v kako vitalnem interesu Slovenije je članstvo v Natu. Vprašanje je zato v veliki meri iracionalno in naperjeno zoper interese Slovenije.

Nova Slovenija (NSi): Brez odgovora.

Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab): To je odločitev, v kateri stranka Zaab ni sodelovala.

Stranka Mira Cerarja (SMC): Tovrstno opravičilo bi bilo diplomatsko neustrezno in ne bi bilo dobro sprejeto s strani nobene od bojujočih se strani v Iraku. Za podpis vilniuške izjave pa ni mogoče nikogar sodno preganjati, ker ni pravne podlage za kaj takega.
Bivši uporabnik
# 15.01.2018 ob 07:10
Lepo predstavljeno. Prav bi bilo, da se to na ravno tak način predstavi na mednarodnih forumih.

Moteča malenkost v tem prispevku je, da se za gospo Mali uporablja svojilna oblika priimka, kar daje vtis, da gospa ni sama svoja, temveč od nekoga, ki je moškega spola in se piše Mali ...
REsnica
# 29.01.2018 ob 16:19
tako kot je pok k miru dolga, tako je začetek vojne s strani demokratične civilizacije bliskovit . Bogat norec, ki so ga je demokracija izbrala, hoče pozdravit svoje kompleske manjvrednosti in hkrati ugoditi kapitalu - in začne vojno. ker ni dovolj ena vojna jih začenja več in še več... in nikoli konec pohlepa niti zdravja. Tudi jutri bomo zahodnjaki združeno napadli državo, ki jo bo izbral najbolj demokratičen predsednik. Ali bo to iran, ali afriška država ali koreja.... niti ni pomembno. Glavno da bomo na zahodu deležni vseh dobrot vojne. Beguncev, zaslužka s prodajo orožja, izvoz demokracije... pri tem je nujno, da razumemo, da so vse naše vojne tako svete kot križarske, če ne še bolj, in da imamo vedno prav! samo v iraku je vojna proti sadamu zahtevala okoli mijlijona mrtvih. Civilistov in vojakov. mpak najbolj so uboge žrtve v porušenih dvojčkih... njim se moramo redno klanjat.
cocker
# 20.01.2018 ob 17:54
Ne naj pridejo vsi v EU in naredijo tukaj revščino! 90 % jih tako ali tako ne bo nikoli delalo za dobrobit EUja, ali države kjer bodo, ker jim vzgoja , vera in ponos ne dopušča kaj takega.
bory
# 20.01.2018 ob 17:51
Kakšna je možnost, da bi ob trpljenju številnih parov, ki ne morejo imeti otroke, te lahko posvojili ravno iz Iraka? Lahko tukaj gospa Mali kaj pomaga oz.svetuje? Prav gotovo bi vsi ti otroci - sirote našli varen dom v Sloveniji.
Eska
# 19.01.2018 ob 13:46
Je to vabilo naj moški pridejo v revščino?
Bivši uporabnik
# 15.01.2018 ob 11:00
Računamo, da bodo javna dela, a hkrati se učimo na primeru iz leta 2003, ko so v državo prihajala velikanska sredstva za obnovo, učinka na položaj lokalnih prebivalcev pa ni bilo. Denar je šel pretežno v roke ameriških organizacij, ki so večinoma zaposlovale Američane. Najemali so ameriške podizvajalce in denar, ki je v končni fazi prišel do Iračana, ki je mogoče obračal pesek, inštaliral straniščno školjko, je bil tako smešno majhen, da to ni pomenilo nič v tisti ekonomiji. Najverjetneje bo tudi tokrat zgodba takšna."

Včasih se mi zdi, da je s Slovenci podobno. Da so nas že ukradli drugi... da smo tudi mi najlepša mesta na svetu ...
slovenkaaaa
# 15.01.2018 ob 10:35
Večina Iračanov je obsojena na životarjenje,pri nas pa manjšina

mislim, da pojma "životarjenje" v Iraku in pri nas nista primerljiva. Kdor misli, da sta in da on zares životari, je samo pretirano negativen.
patriot1970
# 15.01.2018 ob 10:27
...za nekatere komentatorje naj bi bil podpis Vilniuške izjave vzrok vseh tragedij v Iraku? Če je ne bi bilo,....bi Sadam še vedno veselo plinil Kurde?......vkorakal malce v Kuvajt?........povzročal paniko v kraljevi palači v Riadu? ......spustil kakšen SCUD na Izrael?

Kralj in kraljica se poigravata po šahovnici,......za tragedijo so pa krivi kmetje!
Aprila
# 15.01.2018 ob 15:41
@ Miša
Se čisto strinjam.
Kazalo