Foto:
Foto:


v torek, 10.5. ob 18:00
na Wolfovi 8 v Ljubljani
Pojem reinkarnacije se nam zdi danes morda malo tuj, vendar je treba poudariti, da je že od nekdaj igral zelo pomembno vlogo ne le na Vzhodu, temveč tudi na Zahodu. O njej niso govorili le Indijci in Kitajci, temveč tudi Azteki, stari Egipčani, Rimljani, Grki kot tudi številni drugi.
Na Zahodu bi lahko izpostavili znameniti Platonov mit o Eru, kjer avtor razlaga nauk o reinkarnaciji in kjer med drugim omenja tudi mitološko reko pozabe Leto. Ko človek pije iz te reke, se ob ponovnem rojstvu ne spominja ničesar več iz prejšnjega življenja, kajti, če bi se spomnil vseh preteklih izkušenj, predvsem slabih, bi bil vstop v novo življenje zelo težak. Poleg Platona so o reinkarnaciji govorili npr. tudi orfiki, pitagorejci, neoplatonisti, stoiki itd.
Azteki so prav tako verjeli, da se duša ponovno vrne na ta svet. Trdili so, da umrli, ki so zelo navezani na ta svet, ostajajo ujeti v čare zemeljskih lepot, duše, ki se osvobodijo njegovih vezi, pa poletijo proti Soncu oz. Huitzilopochtliju in odslej blaženi živijo v njegovi bližini.
Da se človek reinkarnira, so učili tudi stari Egipčani. Vsak človek je moral po smrti prestati preizkušnjo Aduata. Aduat je bil podoben vicam, kjer so tehtali srce umrlega in mu postavili vrsto vprašanj, na katera je moral odgovoriti. Tisti, ki so bili dovolj čisti, so lahko odšli v Amenti, t. j. egipčanski raj, ostali pa so se morali ponovno vrniti na zemljo.
Tudi indijska učenja vsebujejo globoko poznavanje tega pojma. Pri Indijcih je reinkarnacija tesno povezana s karmo, zakonom vzroka in posledice, ki pravi, da boš to, kar si posejal, tudi žel, in z darmo, ciljem in namenom vsega obstoja. Reinkarnacija je v Indiji prav tako del učenja o različnih, večjih in manjših ciklusih, skozi katere gre ves obstoj, da bi se učil in razvijal.
Lahko torej vidimo, da je bila reinkarnacija sestavni del filozofije številnih civilizacij. Je namreč neizogibna za razumevanje mnogih filozofskih vprašanj, kot so – Ali je svet pravičen? Zakaj se nekateri rodijo v zlati zibelki, drugi pa v težkih pogojih? Kdo smo? Kaj je smisel vsega? Od kod izviramo?
V tem predavanju bi želeli osvetliti pojem reinkarnacije skozi različna učenja – ne zato, da bi podali dokončne odgovore, temveč da bi usmerili na razmišljanje o temeljnih življenjskih vprašanjih. Morda je slika sveta starodavnih civilizacij zelo drugačna od naše, vendar pa se premalo zavedamo, da so nam te zapustile zelo bogato zakladnico znanja, ki je izredno aktualno in ki potrpežljivo čaka, da ga ponovno odkrijemo.
Vstopnina 4 eur.

www.akropola.org
info@akropola.org

tel: 01 251 14 87
gsm: 041 597 487

Novico je napisal uporabnik novaakropola.