Erjavec meni, da je DeSUS edina socialna stranka v Sloveniji. Sam bo kandidiral v Žalcu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Erjavec meni, da je DeSUS edina socialna stranka v Sloveniji. Sam bo kandidiral v Žalcu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Ko prižgem televizijo, je tako, kot da bi hladilnik odprl, pa zmeraj hrenovko zagledal. In potem celo sanjam hrenovko. In potem zjutraj zmeraj ženi rečem: "Daj mi hrenovko za zajtrk".

Erjavec o anketah, ki so po njegovem ustvarjajo javno mnenje
Urh bo ponovno kandidiral za poslanca DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Stranka DeSUS je po seji izvršnega odbora predstavila volilni program 2012-2016, kandidate za volitve v državni zbor in podala oceno aktualnega političnega položaja v Sloveniji.

"Med našimi kandidati ni nobenega tajkuna"
Erjavec je uvodoma pojasnil, da bo imela stranka kandidate za poslanca v vseh 88 okrajih, med njimi pa naj bi bili predvsem novi obrazi in kar 42 odstotkov žensk. Na listi je, kot pravi, mogoče najti tudi mlajše ljudi, celo letnik rojstva 1983, po njegovem pa med kandidati zagotovo ni nobenega tajkuna.

Izmed poslancev, ki so poslanske klopi greli že v tem mandatu, bodo ponovno kandidirali Anton Urh, Franc Jurša in Joško Godec, med kandidati pa ni Vasje Klavora in Matjaža Zanoškarja, slovenjgraškega župana, ki je prestopil v stranko Zorana Jankovića. Kot je pojasnil Erjavec, Zanoškarja ni na seznamu zaradi sklepa stranke DeSUS, da župani ne bodo več kandidirali za funkcijo poslanca.

Na DeSUS-ovi listi bodo kandidirali tudi Julijana Bizjak Mlakar, ki je bila v preteklem mandatu poslanka SD-ja, ljubljanska mestna svetnica Meta Vesel Valentinčič in Tomaž Gantar, nekdanji piranski župan.

"Ocenjujem, da je lista dobra, strokovna, zadosti dinamična in da stoji za programom. Naša poslanska skupina je v tem mandatu ostala brez dveh poslancev. Ne želimo, da se zgodba ponovi, zato smo skrbno tehtali, koga bomo predlagali za poslanca," je dejal Erjavec.

Erjavec: Z levim trojčkom še težje kot z Janšo
Glede novih strank, ki so se pojavile, je dejal, da Zoran Janković, ki se bo na volitve podal s svojo stranko, zagotovo ni nov obraz, poleg tega pa naj bi bil tudi predstavnik kapitala "in zagotovo ne bo zastopal interesov upokojencev".

Glede Liste Virant pa je dejal: "Gregor Virant je že drugi Gregor, ki se pojavlja z novo politiko. Enega Gregorja smo že dali skozi in smo videli, kako se je ta zgodba končala. Zanima me, kako se bo pa končala druga zgodba z Gregorjem. Lahko da se bo zelo dobro začela, prepričan pa sem, da se bo klavrno končala".

Pojasnil je še, da je bil prepričan, da bo "zaradi filozofije socialdemokracije" lažje sodeloval v koaliciji z levim trojčkom kot pa z Janezom Janšo, vendar so imeli še večje težave. "Pri Janši smo vsaj dosegli usklajevanje pokojnin z rastjo plač, čeprav ni bilo dosledno, tukaj pri tem trojčku pa nismo dosegli nič," je zatrdil.

Kot je še izpostavil, ga zabava, ko vidi, da želijo ankete DeSUS postaviti na rob političnega dogajanja. Zatrdil je, da interne ankete kažejo, da bi morala stranka celo preseči rezultat iz zadnjih lokalnih volitev, ko je DeSUS na nacionalni ravni zbral okoli 10 odstotkov glasov. "DeSUS bo presenečenje teh volitev," je prepričan Erjavec.

Godec: Ni strahu, da bi prestop Zanoškarja prizadel DeSUS
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Joško Godec je še pred sejo za MMC komentiral izide zadnjih javnomnenjskih raziskav, ki DeSUS-u ne napovedujejo uvrstitve v državni zbor. Godec je dejal, da je odvisno, katero raziskavo pogledamo, in da DeSUS kljub vsemu ostaja pri okoli šestodstotni javni podpori, ki jo stranki kažejo raziskave v zadnjih nekaj mesecih. "Vse preostalo, kar smo si zamislili, bomo naredili v volilni bitki," je dodal.

Glede prestopa DeSUS-ovega poslanca Matjaža Zanoškarja k Stranki Zorana Jankovića pa je dejal, da je to njegova osebna odločitev in da ne vidi nobenega strahu, da bi bil zaradi tega DeSUS kakor koli prizadet.

Zanoškar je bil v soboto izvoljen v izvršni odbor novoustanovljene stranke ljubljanskega župana Jankovića Pozitivna Slovenija. Dejal je, da ima v to stranko veliko zaupanja, kot zatrjuje, pa se še ni odločil, ali bo kot kandidat Jankovićeve stranke za poslanca nastopil na državnozborskih volitvah. Kot je še poudaril, so mu gostoljubnost pri DeSUS-u odrekli.

Ko prižgem televizijo, je tako, kot da bi hladilnik odprl, pa zmeraj hrenovko zagledal. In potem celo sanjam hrenovko. In potem zjutraj zmeraj ženi rečem: "Daj mi hrenovko za zajtrk".

Erjavec o anketah, ki so po njegovem ustvarjajo javno mnenje