Gregor Virant pravi, da je njihov vstop v koalicijo odvisen od nadaljnjega poteka pogajanj. Foto: BoBo
Gregor Virant pravi, da je njihov vstop v koalicijo odvisen od nadaljnjega poteka pogajanj. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Žerjav meni, da je sodelovanje SLS-a v morebitni vladni koaliciji, ki bi jo sestavil Zoran Janković, skoraj nemogoče. Foto: BoBo
Miran Potrč
Podpredsednik SD-ja Miran Potrč je pojasnil, da je predsedniško mesto Boruta Pahorja v stranki precej odvisno od njegovega stališča do sodelovanja v prihodnji koaliciji. Foto: MMC RTV SLO/K. P.
Tudi SD se pripravlja na koalicijska pogajanja
Kako se bo odločil SLS?
Gre Virantova lista v koalicijo?

"Vse je odvisno od tega, ali bomo v pogajanjih začutili, da se nas obravnava kot enakopravnega partnerja in od tega, ali bo Janković pripravljen, da se to tudi zapiše v koalicijsko pogodbo. Mi smo v koaliciji kot enakopraven partner, ali pa nas ni," je poudaril predsednik Liste Virant, Gregor Virant.

Virant je še poudaril, da pričakujejo tudi poglobljena pogajanja in zelo natančno koalicijsko pogodbo. Sprejeli so usmeritve sveta oziroma stališča, pri katerih bodo vztrajali. Stranka tako nasprotuje dvigu DDV-ja in na splošno dvigovanju davkov, v koalicijski pogodbi hočejo imeti natančen načrt uravnoteženja javnih financ po letih, vključno z zaustavitvijo zadolževanja, prav tako želijo imeti v koalicijski pogodbi jasno priznanje koalicijskih partnerjev, da je korupcija v Sloveniji težava.

V pogovoru za TV Dnevnik je Virant še dejal, da si želijo dva izmed resorjev za notranjo politiko, pravosodje in finance, če pa ju ne dobijo, bodo vztrajali vsaj pri tem, da ne pripadejo Pozitivni Sloveniji.

SLS v takšno koalicijo zagotovo ne gre
O vstopu stranke v koalicijo je sicer razpravljal tudi glavni odbor SLS-a, ki se za zdaj bolj nagiba k temu, da bi ostal zunaj nje. Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je namreč dejal, da v takšno koalicijo, kot se nakazuje, da bo, torej stranka Zorana Jankovića, Lista Gregorja Viranta in SD, stranka SLS zagotovo ne bo šla.

Že v ponedeljek, po srečanju z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem, je Žerjev dejal, da stranka ne gre v koalicijo, saj v stranki menijo, da bi vstop v vladno koalicijo z Jankovićem pomenil izdajo volivcev, ki so na volitvah glasovali za SLS.

Žerjav: Ne smemo se sprijazniti, da sodelovanje SDS-a in PS-ja ni mogoče
Žerjav sicer meni, da je najboljše za Slovenijo, če bi vladno koalicijo sestavili Jankovićeva Pozitivna Slovenija in Janšev SDS. "Če ne bosta ti dve stranki skupaj, bomo imeli že v štartu vgrajeno blokado, ki nas bo tepla cel mandat," je prepričan Žerjav, ki ob tem še meni, da se ne smemo sprijazniti s stereotipom, da kaj takega ni mogoče. Smo v krizi, kjer sodelovanje je potrebno, pomagal pa bo tudi SLS, je še poudaril.

Ob vprašanju glede mogoče koalicije z Listo Gregorja Viranta, SD-jem in SLS-om je Žerjav poudaril, da je treba spoštovati izide volitev. Zmagovalec volitev mora dobiti priložnost za sestavo vlade, če pa tega ne bo zmogel, pa "se odpre še mnogo drugih vprašanj", je dejal.

"Konstruktivna opozicija"
Podpreti pa nameravajo potrebne reforme, tudi intervencijski zakon in pokojninsko reformo, je zatrdil Žerjav, ki je že prejšnji teden pojasnil, da za vstop Slovenske ljudske stranke v koalicijo z Jankovićem "praktično ni možnosti". Programska razhajanja naj bi bila po njegovih besedah prevelika, predvsem na področju zadolževanja, v SLS-u pa nasprotujejo tudi dvigu DDV-ja, ki ga je napovedal Janković.

SD o podobnih temah na kolegiju
V ponedeljek se je na kolegiju predsednika stranke Socialnih demokratov (SD) sestalo vodstvo stranke, ki je razpravljalo predvsem o položaju stranke po volitvah. V SD-ju sestanka niso komentirali, po neuradnih informacijah pa naj bi med drugim govorili tudi o morebitnem sodelovanju stranke v vladni koaliciji.

Podpredsednik SD-ja Miran Potrč je za STA pojasnil, da je predsedniško mesto Boruta Pahorja v stranki precej odvisno od njegovega stališča do sodelovanja v prihodnji koaliciji. Če bi tukaj prišlo med večinskim in njegovim mnenjem do radikalnih razlik, potem ima to seveda vpliv, je poudaril Potrč. Janković se bo s SD-jem predvidoma sešel jutri.

Pahor se je namreč prvi po volitvah sešel s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in mu zagotovil podporo v parlamentu pri morebitni Jankovićevi vladi, vendar se SD o sodelovanju v koaliciji še ni izrekel. Toda Pahor je do Jankovića precej kritičen in je opozoril, da imata zelo različen način vodenja, pri čemer je Jankovićev "deloma avtokratski".

Edini, ki si za zdaj odkrito želi v koalicijo, je DeSUS
Edini, ki so odkrito povedali, da si želijo v vladno koalicijo z Jankovićem, je stranka DeSUS, vendar, kot je pojasnil predsednik stranke Karl Erjavec, jih bo za vstop treba obravnavati kot enakopravnega partnerja. Erjavec in sekretar stranke Ljubo Jasnič sta se z Jankovićem sešla pretekli teden in na sestanku naj bi ugotovili, da imata stranki podobna izhodišča. Zbližali so tudi stališča do pokojninske reforme.

NSi bo v opoziciji
Namesto vstopa v ponujeno koalicijo bo stranka Nova Slovenija (NSi) raje ostala v opoziciji, kjer naj bi po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak delovali konstruktivno in državotvorno. Pojasnila je, da bi z vstopom v koalicijo z Jankovićem izdali svoje volivce, pa tudi stranki naj bi imeli preveč različna programa.

Pogovorov Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića s Slovensko demokratsko stranko (SDS) še ni bilo, ker se stranki nista mogli dogovoriti, kje naj bi se predstavniki strank sploh srečali.

Tudi SD se pripravlja na koalicijska pogajanja
Kako se bo odločil SLS?
Gre Virantova lista v koalicijo?