Predsednik republike pričakuje, da bo nova vlada sestavljena že v začetku januarja. Rok za sestavo se bo sicer iztekel v 30 dneh po ustanovni seji novega sklica DZ-ja. Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednik republike pričakuje, da bo nova vlada sestavljena že v začetku januarja. Rok za sestavo se bo sicer iztekel v 30 dneh po ustanovni seji novega sklica DZ-ja. Foto: Nebojša Tejić/STA
Volitve
Državljani so svojo voljo izrazili na voliščih, na potezi so politiki. Foto: BoBo
Znani uradni izidi volitev

Državljani so svojo voljo izrazili. Na vrsti je politika, ki se mora na poti do nove vlade držati določenih rokov, pa tudi pričakovanj. Svoja pričakovanja o poteku dogodkov je, sicer neuradno, v četrtek orisal predsednik republike Danilo Türk, prva uradna dejanja pa so se že začela.

"Državni zbor je tako izvoljen"
Türk je ob podpisu ukaza o sklicu ustanovne seje dejal, da so bile predčasne volitve opravljene z zelo dobro volilno udeležbo, ki se je približala dvema tretjinama vseh volilnih upravičencev, s čimer so volivke in volivci pokazali veliko odgovornost in jasno izrazili svojo voljo.

"Državni zbor je tako izvoljen. Podpisal sem ukaz o sklicu konstitutivne seje državnega zbora, ki bo v sredo, 21. decembra 2011, ob 10. uri. S tem se bo začelo delo novega sklica državnega zbora," je povedal. Predsednik verjame, da bo novi državni zbor uspel razumeti izzive trenutka in odločati v interesu slovenske države in slovenskega naroda.

Türk se je zahvalil tudi Državni volilni komisiji in vsem okrajnim volilnim komisijam, ki "so opravile pomembno in zelo korektno delo".

Uradni konec predčasnih volitev
DVK je na današnji seji sprejel poročilo o izidu glasovanja na predčasnih državnozborskih volitvah, ki so potekale 4. decembra. Glede na izide volitev so se v državni zbor uvrstile stranke Pozitivna Slovenija, ki jo bo zastopalo 28 poslancev, SDS s 26 poslanci, SD z desetimi, Lista Virant z osmimi, DeSUS in SLS s po šestimi ter NSi s štirimi poslanci. Vse druge stranke parlamentarnega praga niso presegle.
Predsednik DVK-ja Anton Gašper Frantar je po razglasitvi uradnih izidov poročilo izročil predsedniku republike, ki je že sklical ustanovno sejo novega sklica državnega zbora.
Na ustanovni seji novoizvoljeni poslanci potrdijo svoje mandate in izvolijo tudi predsednika DZ-ja. S konstituiranjem novega državnega zbora bo prenehal mandat staremu sklicu državnega zbora.

Še pred ustanovno sejo mora dozdajšnji predsednik DZ-ja sklicati sestanek poslanskih skupin, na katerem se bodo dogovorili o sedežnem redu novoizvoljenih poslank in poslancev v veliki parlamentarni dvorani.

30-dnevni rok za imenovanje mandatarja
Po ustanovni seji bo predsednik Türk začel pogovore s parlamentarnimi strankami o
mandatarskem kandidatu. Časa za predlaganje kandidata ima 30 dni po ustanovni seji, po Türkovih besedah pa bi mandatarja morali dobiti do novega leta, vlado pa v začetku januarja. Po neuradnih podatkih naj bi predsednik države pogovore s strankami začel v tednu med božičnimi in novoletnimi prazniki.

Mandatar še ni izbran
Pogovori najverjetnejšega mandatarja Zorana Jankovića z morebitnimi koalicijskimi partnericami še potekajo, prav tako se o vstopu v vladno koalicijo pogovarjajo znotraj posameznih strank. Türk zatrjuje, da odločitve še ni sprejel, pri presoji pa da bo upošteval tudi voljo volivcev.

Roki in pričakovanja:
16. 12.Uradni konec volitev
16. 12.Predsednik republike podpiše ukaz o ustanovni seji DZ-ja
21. 12.Ustanovna seja novega sklica državnega zbora
(medtem)Predsednik republike na pogovorih s poslanskimi skupinami
28. 12.(predvidoma)Zadnji rok za ustanovitev poslanskih skupin
28. 12.(predvidoma)Predsednik republike podeli mandat za sestavo vlade
Do 6. 1.(predvidoma)Predsednik republike pričakuje sestavo nove vlade
19. 1.Konec 30-dnevnega roka za predlaganje mandatarja

DVK bo analiziral glasovanje iz tujine
DVK pa je zaradi nekaterih zapletov pri glasovanju v tujini na tokratnih volitvah ustanovil posebno delovno skupino, ki bo do konca januarja pripravila celovito analizo te problematike. Na podlagi analize naj bi nato pripravili predloge za spremembe zakonodaje, ki so po mnenju članov DVK-ja potrebne, saj se takšne težave z glasovanjem v tujini pojavljajo večkrat. Največja težava je po besedah Marjana Jarkoviča prav zakonodaja, ki določa prekratke roke.

Na volitvah je namreč prišlo do zapletov pri glasovanju v tujini. Med drugim nekateri volivci v Avstraliji po pošti niso pravočasno prejeli glasovnic, saj naj bi te "obtičale" na avstralski pošti.

Član DVK-ja Dušan Strnad je zato predlagal ustanovitev delovne skupine, ki bi raziskala, kaj se je s temi glasovnicami v resnici dogajalo. Na ta način bi se tudi izognili očitkom, ki bi lahko leteli na DVK. S predlogom za imenovanje takšne delovne skupine so se strinjali vsi člani DVK, skupino pa bo vodil Saša Zagorc.

Poslanci določili sedežni red v državnem zboru
Začasni vodje poslanskih skupin so se medtem že dogovorili o poteku ustanovne seje in določili sedežni red v novem sklicu državnega zbora. Poslanska skupin Pozitivna Slovenija bo zasedla mesto na sredi dvorane, levo od njih bodo poslanci Virantove liste, nato DeSUS in skrajno levo še SD. SLS-ovi poslanci se bodo posedli desno od poslancev Pozitivne Slovenije, poleg njih pa bodo sedeli poslanci SDS-a in skrajno desno poslanci NSi-ja.

Kdo bo predsednik DZ-ja?
Poslanci naj bi, čeprav kandidati še niso znani, izvolili tudi vodstvo parlamenta. V SD-ju bi na mestu predsednika državnega zbora najraje videli Boruta Pahorja, poslanci Virantove liste pa Gregorja Viranta. A po besedah začasnega vodje poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja, za pogovore o kandidatih za to mesto še ni pravi čas, saj koalicijski pogovori še niso končani.

Vodje začasnih poslanskih skupin so se na sestanku, ki ga je sklical Ljubo Germič, zdajšnji predsednik DZ-ja, dogovorili o dnevnem redu prve seje. Na njej zagotovo bo obravnave intervencijskega zakona, ki pa bi ga lahko, tako je dejal začasni vodja poslancev SD-ja Samo Bevk lahko obravnavali na izredni seji.

Znani uradni izidi volitev