SD-jeva pogajalska skupina po sestanku ni razkrila ničesar o vsebini pogovorov. Foto: MMC RTV SLO
SD-jeva pogajalska skupina po sestanku ni razkrila ničesar o vsebini pogovorov. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Janković še vodi pogovore o koaliciji. Predsednik države pa uradno še ni nikomur podelil mandata za sestavo vlade. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant, Zoran Janković, Karl Erjavec, Franc Križanič in Janez Janša
SLS meni, da bi se morala o koaliciji pogovarjati predvsem Zoran Janković in Janez Janša, a glede na to, da se obema stranema ni uspelo dogovoriti niti o mestu sestanka, to za zdaj ni zelo verjetno. Foto: BoBo
Virantova ekipa
Virantova ekipa še tehta, ali bi vstopila v koalicijo. Foto: BoBo
SD znova pri Jankoviću

V DZ-ju se je po srečanju z Jankovićem sestalo širše vodstvo SD-ja, poslanci in nekateri ministri. V SD-ju zanikajo, da si del stranke prizadeva odstraniti oviro na poti v koalicijo.

Matjaž Han je povedal, da se pogovarjajo tudi o kadrovskih zadevah, ob čemer pa ocenjuje, da mora biti do 21. decembra jasno, ali želijo v koalicijo ali ne, saj bo konstitutivna seja DZ-ja. Dokončno odločitev o vstopu v koalicijo bo sprejela konferenca stranke, ki pa bo, kot je za oddajo Odmevi TV Slovenija poročala Jelena Aščič, po neuradnih podatkih šele prihodnje leto.

Han: Virantova lista bližje temu, da gre v vlado
Eden od favoritov za predsednika DZ-ja je po Hanovem mnenju lahko tudi predsednik stranke Borut Pahor. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s Pahorjevim predsedniškim mestom, zlasti zaradi njegovega stališča o vstopu v koalicijo, pa Han odgovarja, da je za te ocene še prezgodaj, saj je "predsednik stranke, ki nas je v zadnjih tednih potegnil iz pat položaja in si zaenkrat zasluži podporo".

Han je ponovil, da si želijo čimširše koalicije, in sicer poleg SD-ja in Jankovićeve stranke še SLS, DeSUS in Listo Virant. Tudi sam torkov sestanek vodstva Liste Virant razume kot "rahljanje" in je glede na izjavo predsednika Liste Virant Gregorja Viranta, da je za vstop stranke v koalicijo 50-odstotna možnost, stranka "kar bližje temu, da gre v vlado".

Poslanec Matevž Frangež ocenjuje, da Slovenija čim prej potrebuje vlado, SD pa, da na tej poti niso ovira in bodo vlado v vsakem primeru podprli. Ali bodo podrobnosti teh pogajanj in sam način delovanja koalicije takšni, da se bodo lahko v njej videli tudi sami, pa je odvisno od pogajalskega procesa.

Sam je do koalicije z Jankovićem zadržan zato, ker je v dosedanjem načinu opravljanja javnih funkcij Jankovića mogoče razbrati neki vzorec, za katerega je prepričan, da mu "SD ne potrebuje asistirati". Zadržke ima tudi do ideje o združevanju z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo.

SD z Jankovićem "izmenjal številna mnenja glede marsičesa"
Pred tem so si v slabih dveh urah člani SD-jeve pogajalske skupine Dušan Kumer, Miran Potrč, Patrick Vlačič, Uroš Jauševec, Metka Tekavčič in Dejan Židan z verjetnim mandatarjem Jankovićem, kot pravijo, "izmenjali številna mnenja glede marsičesa".

"Dobili smo odgovore na konkretna vprašanja in dovolj elementov za odločanje na organih stranke," je po sestanku z Zoranom Jankovićem dejal Patrick Vlačič. Drugi so bili še bolj redkobesedni.

Glede na to, da je Pahor po prvih pogovorih z Jankovićem temu ponujal sodelovanje iz opozicije, zdaj kaže, da bo verjetno pretehtal del SD-ja, ki si želi v vlado. Uradno ne povedo ničesar, po neuradnih informacijah TV Slovenija pa naj bi govorili tudi že o kadrovskem razrezu morebitne koalicije. SD-ju naj bi ponujali tri ministrska mesta oziroma dve ministrstvi in mesto predsednika državnega zbora, ki naj bi ga ponujali Pahorju. Ta medtem še ostaja na opazovanju in zdravljenju v UKC-ju, kamor so ga sprejeli zaradi močnega gnojnega vnetja srednjega ušesa. Na delo naj bi se znova vrnil do konca tedna.

Razkol v SD-ju: Pahor proti poslancem?
Razmere v SD-ju so po volilnem porazu (stranka je zbrala 10,52 odstotka glasov in 10 poslanskih mandatov, medtem ko je bila leta 2008 zmagovita s 30,45 odstotka glasov in 29 mandati) zapletene. V stranki sta namreč nastali dve nasprotujoči si struji, ena okoli Pahorja, ki koaliciji ni naklonjena in bi Jankovićeve ključne reforme podprla iz opozicije, in druga, zbrana okoli nove poslanske skupine, ki bi se, v zameno za ustrezen vpliv na delo vlade, koaliciji pridružila.

V stranki so zanikali govorice, da si nekateri člani prizadevajo odstraniti oviro na poti v koalicijo, in dodali, da Pahorja, ki po manjšem operativnem posegu okreva v bolnišnici, o vsem obveščajo.

Pahor svoje stališče zagovarja s tem, da je stranka svojo odgovornost dokazala s triletnim vodenjem države v težkih razmerah, jasen izid volitev pa kaže na nezaupnico volivcev, še piše časnik Delo. Medtem pa druga skupina, v kateri se je za zdaj javno izpostavil le Igor Lukšič, meni, da je zamisel, da SD-ja ne bi bilo v vladi, nevzdržna.

Se lahko Pahorju zgodi "upor članstva"?
Druga dilema, pred katero se je znašel SD, je tudi, "kaj storiti s Pahorjem". Na možnost, da Pahor na spomladanskem kongresu stranke ne bi dobil vnovične podpore, če ne bo poslušal in vstopil v vlado, je namignil že starosta SD-ja Potrč. Ta je dejal, da je Pahorjeva usoda "precej odvisna od njegovega stališča do sodelovanja v prihodnji koaliciji", saj bi se mu, če bi bile med njegovim in večinskim mnenjem prevelike razlike, lahko zgodil upor članstva. Potrč je sicer za Delo pozneje pojasnil, da je šlo za izjavo "iz popolnoma drugega konteksta". Pahor vidnega naslednika nima.

Veliko sestankov, a za zdaj premalo izkupička
Zoran Janković kljub številnim sestankom s strankami, kot kaže, še ni blizu sestavi koalicije. Virantova lista je možnost svojega sodelovanja v vladi označila s 50:50, zase bi imeli dve ministrstvi, ne vztrajajo pa več pri pogoju, da finančnega ministrstva ne prevzame Pozitivna Slovenija. Virant je namreč dejal, da bi privolili, da postane finančni minister priznan strokovnjak, na primer Mojmir Mrak.

Žerjav k Jankoviću pošilja Janšo
SLS Radovana Žerjava medtem vztraja, da si v vlado ne želi, Žerjav pa je prepričan, da bi se o vladni koaliciji morala pogovoriti predvsem Jankovič in Janez Janša. Kot je znano, kljub napovedi sestanka pogovorov med Pozitivno Slovenijo in SDS-om ni bilo, saj se niso zmogli dogovoriti o kraju sestanka. Ali se dogovarjajo o mogočih novih datumih in krajih srečanja, ni znano.

Tudi NSi (pričakovano) ne želi v koalicijo z Jankovićem (čeprav je Ljudmila Novak na pogovore prišla). Razhajali naj bi se predvsem pri vrednotah. Še najbližje koaliciji bi lahko bil DeSUS, saj je predsednik stranke večkrat dejal, da si stranka želi biti del vlade, poleg tega pa naj bi z Jankovićem celo zbližali stališča do pokojninske reforme. Kot kaže, pa bo Janković podporo iskal tudi pri obeh predstavnikih manjšine, saj se je v torek sešel z Robertom Battelijem.

Jankovič ponuja 12 kadrovskih mest?
Poleg programskega zbliževanja je del pogajanj tudi kadrovski del, v katerem se bo odločalo o delitvi ministrskih mest. Neuradno naj bi Janković ponujal 12 položajev – 11 ministrskih stolčkov in mesto predsednika parlamenta, poroča Radio Slovenija, ki stolčke v morebitni koaliciji petih (Pozitivna Slovenija, SD, Lista Virant, SLS in DeSUS) razdeljuje po ključu 5–3–2–1–1.

SD znova pri Jankoviću