Kako usodni so lahko neprepričljivi odgovori, je pokazal primer Virantovega nadomestila, v petek pa se je zapletlo tudi Zoranu Jankoviću. Foto: MMC RTV SLO
Kako usodni so lahko neprepričljivi odgovori, je pokazal primer Virantovega nadomestila, v petek pa se je zapletlo tudi Zoranu Jankoviću. Foto: MMC RTV SLO
Janković zamolčal hišo

Kako usodni so lahko neprepričljivi odgovori, je pokazal primer Virantovega nadomestila, v petek pa se je zapletlo tudi Zoranu Jankoviću.

Priznal je namreč, da javnosti ni razkril vsega svojega premoženja, saj je javno zatrjeval, da je lastnik polovice stanovanjske hiše in parcele v Bovcu, v petek pa je povedal, da je tudi lastnik hiše z bazenom v Grosupljem, kjer živi njegov sin. Janković je prav za urejanje te hiše tudi nakazal 129 tisoč evrov, in to kar prek podjetja, ki ga je prodal sinovoma, pa mu kupnine še nista vrnila, je za TV Dnevnik naše televizije poročal Rajko Gerič.

Janković, ki je ustanovitelj podjetja Electa, je lastnik ostal tudi, ko je bil direktor Mercatorja, Electa pa je dobro služila prav v sodelovanju z najboljšim sosedom. Electo še danes bremenijo dolgovi do podizvajalcev, kar pa očitno ni ovira, da bi Janković iz nje črpal denar. 129.000 evrov je sinu Juretu nakazal prek asignacijske pogodbe, saj naj bi Jure Janković z omenjeno vsoto uredil okolico svoje hiše – ki je v lasti Zorana Jankovića.

Hiša v Ljubljani, parcela v Bovcu ...
Lastništvo hiše v Grosupljem je po Jankovićevih besedah urejeno le ustno, med družinskimi člani, zato se postavlja vprašanje, ali imajo morebiti Jankovićevi med sabo tudi druge tihe dogovore glede drugega premoženja in podjetij. Zoran Janković je bil danes zaradi volilnih obveznosti za pojasnila nedosegljiv.

Zoran Janković je na pobudo Milana Kučana in njegovih somišljenikov v soju žarometov stopil na politični oder in zatrjeval, da bo vodil odkrito politiko in da ne bo pustil, da bi kdo obračunaval z njegovo družino. Vprašanje pa je, koliko časa se lahko Janković verodostojno izmika vprašanjem o poslovanju njegovih sinov v družinskem podjetju in o nabiralnikih, ki s Cipra obvladujejo podjetja, ki imajo v lasti parcele v Ljubljani in so povezana z njegovimi sinovi.

Oče in sin
Dokumenti kažejo, da je Jure Janković prikrit lastnik, nekaj časa je bil celo direktor podjetja na Cipru, ki ima v lasti slovensko podjetje Tabia, to pa je prav v času mandata župana Jankovića kupilo parcele Ljubljani, ki so bile pozneje z večino Jankovićeve liste v mestnem svetu spremenjene v zazidljive.

Jure Janković, tudi pod prisego – na parlamentarni komisiji, kjer je odgovarjal z "Odgovor je enak prejšnjemu" – že dolgo ne pove ničesar. Vsakdo ima seveda pravico molčati, vendar molka v dozdajšnjih kampanjah volivci praviloma niso nagradili. Molk v nobeni volilni kampanji ni prinesel navdušenja med volivci, še poroča Gerič.

Janković zamolčal hišo