SDS je kot temo pogovora z Janšo postavila strankin program 10 + 100. Foto: BoBo
SDS je kot temo pogovora z Janšo postavila strankin program 10 + 100. Foto: BoBo

Vse več strank se v iskanju naklonjenosti na volivce obrača prek spletnih socialnih omrežij, kot sta Twitter in Facebook. V drugem nedeljskem videopogovoru prek Facebooka je predsednik SDS-a Janez Janša predstavljal predvsem program stranke, imenovan 10+100.
Potem ko je donosnost slovenskih državnih obveznic presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, je premier Pahor pozval k čimširšemu soglasju vseh strank okoli intervencijskega zakona. Kolegij DZ-ja pa je zaradi nasprotovanja dela socialnih partnerjev, pa tudi SDS-a in SNS-a, zavrnil obravnavo takšnega predloga zakona, ki bi zamrznil plače javnih funkcionarjev in nekoliko ublažil luknjo v javnih financah.

Janša: Imamo svojo rešitev
Predsednik SDS-a je pojasnil, zakaj se njegova stranka ni pridružila pobudi. Imajo namreč "svojo rešitev", ki jo bodo predstavili na ponedeljkovi tiskovni konferenci. Janša že vnaprej pričakuje "čimširšo kooperativnost", da bi to rešitev lahko udejanjili že do predčasnih volitev, najkasneje pa do konstituiranja novoizvoljenega sklica državnega zbora. SDS je pred dnevi vsem strankam in reprezentativnim sindikatom razposlal vabila na socialni forum 24. novembra, kjer predvsem od sindikatov pričakuje, da pojasnijo, kako oni vidijo pravično rešitev, da država "ne potone še globlje v krizo".

Ustanovili bi finančno policijo, ukinili državni svet
Kot je še pojasnil, je nepravično, da tisoč podjetnikov trdo dela, del njih pa prek ciprskih finančnih obvodov in davčnih oaz prelaga težo finančne krize na druge. Zato bi ustanovili slovensko različico finančne policije, ki bo po Janševi oceni tovrstno problematiko učinkovito reševala. To bi storili brez novega zaposlovanja na temelju obstoječih kadrov.

Prav tako bi v okviru pocenitve države, ki je po Janševem mnenju trenutno največja rezerva, ukinili državni svet, nadomestili pa bi ga s svetom regij. Ta bi zastopal lokalne interese. Janša je še spomnil, da je imel javni sektor pred 20 leti 45.000 javnih uslužbencev manj. Ni pa rešitev, da vse te "preložimo na zavod za zaposlovanje", temveč najprej ustvarimo nova delovna mesta in potem odvečne javne uslužbence sistematično prezaposlimo, je sklenil.

Spletnega klepeta, ki ga bo Janša priredil tudi prihodnjo nedeljo ob 18. uri, se je udeležilo 460 uporabnikov Facebooka. Nedavno so se na podoben način – v živo prek Facebooka – z uporabniki pogovarjali tudi najvidnejši predstavniki stranke LDS na temo 'ženske so zakon'.