Janez Janša (SDS). Foto: BoBo
Janez Janša (SDS). Foto: BoBo
Do vlade v 14 dneh

Predsednik SDS-a Janez Janša je na novinarski konferenci povedal, da SDS predlaga, da se še pred volitvami skrajša postopek za oblikovanje vladajoče koalicije. Prepričan je, da je dvofazni postopek, ki ga imamo sedaj, nepotreben, in da je dovolj enofazni postopek, v katerem bi predsednik republike podelil mandat za sestavo vlade, mandatar bi vlado sestavil, parlament pa bi glasoval o zaupnici.

Za SDS na predčasnih volitvah ni pomembna samo zmaga, pomemben je rezultat, ki bo omogočil trdno vlado, je na predstavitvi kandidatov v Grosupljem, kjer tudi sam kandidira, poudaril predsednik stranke Janez Janša. Prepričan je tudi, da so oči Evropske unije uprte v slovenske volitve. Sloveniji po Janševih besedah ne bi bilo treba biti v položaju, v kakršnem je danes. "Ni bilo treba, da smo v treh letih tako padli in se na nas gleda kot možen bodoč problem," pravi in poudarja, da so zato Evropske unije uprte v slovenske volitve.
Evropa po njegovih besedah pričakuje, da bo vlada, ki je zadolžila Slovenijo in podvojila brezposelnost, "odšla z mesta, kjer je delala škodo".

Po Janševih besedah bi to skrajšanje postopka dosegli s spremembo ustavne določbe, ki jo je po njegovem mogoče spremeniti razmeroma hitro, celo "v dveh dneh, če obstaja politična volja".

Janša: Brez sprememb ni možnosti za novo vlado v 2011
"Mandatar sestavi predlog ekipe, gre v DZ po zaupnico in ta o zaupnici vladi glasuje v enem kosu. Zdaj pa najprej DZ voli mandatarja, potem ta predlaga ministre, ki se predstavljajo preko dolgih procedur, in potem DZ še enkrat glasuje o celotni vladi. To je popolnoma nepotrebno," je zatrdil Janša.

Prepričan je, da bi sedanja struktura parlamentarnih strank za državo in za prihodnost naredila največ, če zdaj, še v tem mandatu, skrajša ta postopek in omogoči, da se vlada v naslednjem mandatu imenuje v roku dveh tednov. Če bomo ohranili dvofazni način imenovanja vlade, opozarja Janša, ni možnosti, da vlado dobi pred koncem leta oz. januarja prihodnje leto.

Janša na srečanju s Pergamom
Janša se je sicer pred novinarsko konferenco srečal s predstavniki sindikata Pergam, s katerimi so govorili predvsem o problemih, ki nas čakajo. Novinarjem je zatrdil, da SDS za položaj, v katerem se je znašla Slovenija, ne krivi niti referendumov niti sindikatov. Iskanje krivde v teh dveh dejavnikih je zanj le iskanje poceni izgovorov. Sam namreč vidi ključen razlog v nesposobnem vladanju v zadnjih letih in nesprejetju nekaterih ukrepov.

Glede referendumov je še dejal, da bi jih bilo treba racionalizirati z uvedbo referendumskega dne, nikakor pa se ne strinja z njihovo odpravitvijo, ker naj bi bila to pot iz krize. Prepričan je, da je dobro, če obstaja možnost, da ljudje zbirajo podpise za referendum in da niso le gledalci.

Rešitev v SDS-u vidijo v reafirmaciji socialnega dialoga, ki je po Janševih besedah razmeroma dobro funkcioniral vse do mandata zadnje vlade. Socialnemu dialogu bodo v SDS-u posvetili tudi posebno mesto na socialnem forumu v Mariboru naslednji teden.

Do vlade v 14 dneh