Kresalova si ne predstavlja
Kresalova si ne predstavlja "napredne vlade brez liberalnih vrednot in brez stranke, ki stavi tudi na našo osebno svobodo, učinkovitost pa ne more odtehtati demokratičnosti in svobodnega pogleda na življenje". Foto: BoBo
LDS o volilnem programu

LDS je v Novi Gorici potrjeval volilni program, ki so ga po besedah predsednice Katarine Kresal oblikovali po osmih področjih, ki bodo predstavljala osem ministrstev. Za vsa področja so izdelali pet prioritet, zato so program poimenovali 8X5.

Izpostavljajo zagon gospodarstva, od drugih programov pa se razlikujejo po tem, da jim je prioriteta tudi zagotavljanje demokratičnosti in svobode "Danes vsi govorijo o učinkovitosti, a če nimaš v vladi tudi demokratičnosti in ne zagovarjaš svobode, ne moreš uspeti. In LDS je garant za demokratičnost," je za TV Slovenija dejala Kresalova, ki je prepričana, da konkretne vlade ne bo brez LDS-a.

Ženske dejansko še niso enakopravne
Sicer pa zagotavlja, da so se pri pripravi programa posvetili tudi konkretnim problemom ljudi, ki se soočajo s posledicami krize. Prav tako so večjo pozornost namenili enakopravnosti žensk. Ženske so namreč po ocenah predsednice stranke v naši državi samo pravno, ne pa dejansko enakopravne. "Sama sicer še nimam otrok, a vidim pri prijateljicah, kako težko je usklajevati družino in kariero," pravi. Zato to področje jemlje zelo osebno in se bo posebej zavzela za izboljšanje položaja žensk.

Vendar pa pri potrjevanju programa nato člani stranke niso upoštevali predloga za 50-odstotno zastopanost žensk, saj je predsedujočiprogramske konference Jelko Kacin opozoril, da primanjkuje dobrih kandidatk.

"LDS bo v parlamentu. O tem ni dvoma."
Čeprav javnomnenjske raziskave LDS uvrščajo pod parlamentarni prag, so v stranki popolnoma mirni. Po besedah Kresalove vedo, kako dobro so organizirani, že 20 let so navzoči po celotni Sloveniji. Volitve se ne dobivajo z anketami, temveč na terenu, je poudarila. "Te volitve bomo odigrali med ljudmi. In LDS bo v parlamentu, o tem ni nobenega dvoma, in bo utiral pot Sloveniji iz te politične megle, v kateri se je znašla."

Upa, da bo Slovenija dobila napredno, progresivno in svobodomiselno vlado. Tudi učinkovito, a tako, "ki bo prisegala na pravila igre". V koaliciji se tako vidijo s strankami, ki sodijo v ta okvir. Katero koli ministrstvo bi LDS prejel v upravljanje, bi ga organiziral po principu enostavne države, zagotavlja. Po njenih besedah je njihov cilj imeti več ministrstev, kot so jih imeli v vladi Boruta Pahorja.

Med kandidati bo tudi Jevšek
Na kandidatni listi LDS-a bo veliko novih obrazov, obljubljajo v stranki. Med kandidati je tudi nekdanji vodja kriminalistične policije Aleksander Jevšek, ki bo kandidiral v Murski Soboti. Pravi, da ga je h kandidaturi prepričalo njegovo dozdajšnje sodelovanje s Kresalovo.

Na nove igralce na političnem parketu so se za TV Slovenija odzvali tudi nekateri drugi člani stranke. "Očitno, da imajo vsi rešitve za vse probleme, a to je nemogoče udejanjiti," pravi dolgoletni poslanec Anton Anderlič. Aleš Gulič pa dodaja, da je treba počakati na kandidatne liste in šele takrat bo znano, koliko je resnično novih obrazov, koliko je starih in koliko izmed njih je bilo že prej kje drugje.

"Zoran Janković me je prepričal v mnogih stvareh. Vendar menim, da obstajajo v političnem mišljenju nekatere definicije, ki jih ne morejo nositi osebna imena Virant, Janković in drugi, ampak da gre za definicije, ki so mnogo širše in globlje in niso enkratne," pa je dejal Dušan Merc, ravnatelj in pisatelj.

LDS o volilnem programu