Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak bo pogovor z Jankovićem predvidoma opravila v petek ob 15.00. Foto: BoBo
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak bo pogovor z Jankovićem predvidoma opravila v petek ob 15.00. Foto: BoBo

Izvršilni odbor stranke NSi se je sešel na seji, na kateri bodo analizirali izide predčasnih volitev in razpravljali o morebitnem sodelovanju NSi-ja v koaliciji.

Novakova: Žal nam je malo zmanjkalo do petega poslanca
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je pred začetkom seje povedala, da so v stranki zadovoljni, ker so na volitvah dosegli osnovni cilj - vrnitev v parlament, ob tem pa jim je le nekoliko žal, da jim je zmanjkalo nekaj glasov do petega poslanca. "Morda pa nam glasovi iz tujine to še omogočijo," še zmeraj upa Novakova.

"Danes bomo pogledali izide volitev in naredili analizo, kaj smo naredili prav in kaj bi mogoče lahko naredili bolje, da bi bil izid še boljši. Pogovarjali se bomo tudi o morebitni koaliciji. V petek se bom udeležila pogovora z gospodom Jankovićem. V NSi-ju zagovarjamo dialog. Prav je, da se pogovarjamo z morebitnim mandatarjem. Imamo pa načelno stališče, ki ga bo potrdil še izvršilni odbor in nato svet stranke, da v koalicijo z Jankovićem najbrž ne bomo šli, pač pa bomo konstruktivna opozicija. V primeru, da bi bila pretežno pomladna koalicija, bi pa bili pripravljeni vstopiti v vlado," je poudarila.

Novakova: Vprašanje pokojninske reforme bo treba znova odpreti
Pojasnila je, da bo NSi podprl vse tiste reforme vlade, ki so v skladu z njihovim programom in vrednotami in ki so nujne za Slovenijo. Glede pokojninske reforme je dejala, da so v stranki opozarjali, da je ta potrebna, vendar je bilo pri njenem sprejemanju po njenih besedah prisotnega premalo dialoga in sodelovanja. Pojasnila je, da je pokojninska reforma potrebna, niso pa se v stranki strinjali z vsemi rešitvami, ki jih je ponujala, zato bo, kot pravi, vprašanje pokojninske reforme treba znova odpreti.

Ob koncu je Novakova še zatrdila, da bo verjetno postala kar sama začasna vodja poslanske skupine NSi-ja.