Elena Pečarič je predsednica Stranke enakih možnosti Slovenije. Foto: BoBo
Elena Pečarič je predsednica Stranke enakih možnosti Slovenije. Foto: BoBo

Imamo stanje, ko so si našo nacionalno televizijo prilastili, privatizirali trije potencialni protagonisti, ki naj bi vodili prihodnjo vlado.

Gojko Stanič
Gojko Stanič
"Skratka, gre za vprašanje, ali bomo Slovenci še svobodna družba ali pa bomo preprosto prodani," je zatrdil Stanič. Foto: BoBo

Predsednica Stranke enakih možnosti Slovenije Elena Pečarič je na novinarski konferenci spregovorila o politični in medijski diskriminaciji.

Pečarič: Eni mislijo na Jankovića, drugi na Viranta, nikakor pa ne na nas
Predvsem je ogorčena nad medijsko diskriminacijo, ki je po njenem še kako očitna. Pri tem je izpostavila tudi zakonodajo, ki onemogoča predvolilna soočenje parlamentarnih in neparlamentarnih strank na RTV Slovenija. Kot je povedala, je na to opozoril tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, nato pa so se po njenem vsula mnenja pravnikov, ki so razlagali, kako je treba zakon o RTV-ju spremeniti. Dodala je: "Pri tem mislijo eden na Jankovića, drugi na Viranta, nikakor pa ne na nas."

"RTV-ja tukaj ni. Očtno nismo dovolj pomembni. V ozadju nimamo PR-ovcev ali drugih lobistov, ki bi vas poklicali in vam mogoče celo dali kaj v zameno," je opozorila, da na novinarski konferenci ni bilo predstavnikov TV Slovenija, ob tem pa je še dodala, da se v stranki ne bodo vdali in da zahtevajo svoj medijski prostor.

Pojasnila je, da se na podlagi zakona o političnih strankah dogaja tudi finančna diskriminacija. V zakonu je namreč določeno, da so do financiranja iz državnega proračuna upravičene le stranke, ki so na zadnjih volitvah dobile več kot en odstotek glasov. Dejala je, da tudi zagovornik enakih možnosti Boštjan Vernik Šetinc meni, da gre pri teh določbah za posredno diskriminacijo na podlagi političnega prepričanja.

"Lahko si predstavljate nas, ki smo nastali iz nič in se sami financiramo z majhnimi plačami. Imamo pa namen biti resno politično aktivni. To je diskriminacija, ki je ne moremo kar tako požreti," je zatrdila.

"Namesto sankcioniranja se čezmerno delo nagrajuje"
Valerija Korošec
je v nadaljevanju izpostavila vprašanje čezmernega dela in njegove škodljive posledice za družbo. Meni, da se v družbi premalo opozarja na problematiko dela, ki presega osemurni delovnik. "Deloholizem je na neki način podoben alkoholizmu. Je vrsta zasvojenosti, ki ima zdravstvene, delovne, družinske in socialne posledice," je pojasnila in dodala, da se tovrstno ravnanje poskuša celo nagrajevati, namesto da bi se "takšno družbeno škodljivo delo" sankcioniralo.

"Ljudje, ki prostovoljnoi delajo za dva, kažejo osebnostno nezrelost, niso sposobni skrbeti za uravnoteženo in harmonično življenje, kažejo neupravičen pohlep in nesolidarnost do drugih, ki jim dela manjka," je zatrdila.

Dodala je še, da sta ena od temeljnih aksiomov programa Stranke enakih možnosti Slovenije skrajšanje delovnega časa in temeljni dohodek za vse.

Gojko Stanič se je pridružil Stranki enakih možnosti
Stranki se je pred kratkim pridružil tudi Gojko Stanič. Pojasnil je, da imajo v Stranki enakih možnosti pozitivne rešitve, v nasprotju s strankami, ki so bile 21 let v parlamentu in so uničevale samoupravna podjetja. Zatrdil je, da se bodo zavzeli za to, da se ta škoda in krivica popravita tako, da bi nadzor nad podjetji ponovno prevzeli tisti, ki v njih resnično delajo, ustvarjajo, povečujejo kapital "in skrbijo za to, da naša družba sploh funkcionira". Dejal je, da obstaja v Sloveniji veliko podjetij, v katerih si delavci delijo dobiček in so tudi srečni, vendar se o teh podjetjih v medijih ne govori.

"Te volitve bodo imele pomen plebiscita. Gre za vprašanje, ali bodo zmagali politiki dosedanje kontinuitete, ti novi politiki so v bistvu politiki kontinuitete in bodo Slovenijo dobesedno razprodali, tako da bomo v lastni deželi tako rekoč sužnji mezdnega dela. Mlada generacija bo imela zaprta vrata. Nihče ne bo mogel biti več sloastnik ne Mercatorja, NLB-ja in ne Save, ampak boste lahko samo stali pred zaprtimi vrati in boste veseli, če boste imeli službo in če boste ubogali tuje lastnike in tuje menedžerje. Skratka, gre za vprašanje, ali bomo Slovenci še svobodna družba ali pa bomo preprosto prodani," je zatrdil.

Po njegovih besedah v volilnem programu predlagajo, da naj NLB s 400 miljoni evrov dokapitalizirajo zaposleni, poleg tega pa so razvili konkretne programe odpiranja delovnih mest, pospeševanja toplotne izolacije zgradb in zgradnje hidrocentral.

Imamo stanje, ko so si našo nacionalno televizijo prilastili, privatizirali trije potencialni protagonisti, ki naj bi vodili prihodnjo vlado.

Gojko Stanič