Janša bi sestavil koalicijo razuma. Foto: BoBo
Janša bi sestavil koalicijo razuma. Foto: BoBo
Protest sindikatov proti pokojninski reformi
Slovenija bolj kot kadar koli doslej potrebuje resen socialni sporazum, v katerem morajo socialni partnerji vsaj približno poenotiti oceno zdajšnjega stanja, zapisati mogoče rešitve in predvidene ukrepe, je dejal Janša. Foto: MMC RTV SLO
Janša obljublja nov socialni sporazum

"Na teh volitvah, ki ne bodo volitve kot vsake druge, SDS ne potrebuje samo zmage, temveč tako veliko podporo, da bo mogoče sestaviti koalicijo razuma, trdno vlado z veliko večino, ki bo nujne ukrepe lahko izpeljala takoj," je predsednik SDS-a povedal zbranim na predstavitvi kandidatov v 7. volilni enoti Maribor. Rezultatov ne obljublja takoj, bo pa Slovenija na poti navzgor takrat, ko se bo začelo povečevati zaposlovanje, je poudaril. Pravi tudi, da če so bili pred tremi leti uspešni, potem ni razlogov, da ne bi bili uspešni tudi prihodnje leto.

Na listi SDS-a v sedmi volilni enoti na območju Maribora in okolice kandidirajo Vinko Gorenak, Jožef Jerovšek, Mateja Pučnik, Vlasta Krmelj, Katja Šoba, Ivan Pišek, Gregor Pivec, Tomaž Kancler, Milan Zver, Andreja Špernjak in Stojan Auer.

Srečanje s sindikalisti
Janša se je pred tem v Mariboru sešel tudi s sindikalisti, saj meni, da Slovenija bolj kot kadar koli doslej potrebuje resen socialni sporazum. Za negativna gibanja v državi po njegovih besedah niso krivi sindikati, upokojenci in referendumi. Razlogi so na eni strani zunanji, kot je pohlep v mednarodnem finančnem sistemu, ki jih Slovenija sama ne more odpraviti. Med notranjimi razlogi pa Janša vidi "slabo vodenje države v zadnjih letih", ko se je država zadolžila za osem milijard evrov.

Ena ključnih funkcij socialnega dialoga bo tako po Janševih besedah v prihodnosti to, da skušajo biti pri tem, kje najti rezerve, pravični. Zavzel se je tudi za enak pristop države pri reševanju kapitala in dela, to je tistega dela, ki ga je več tisoč delavcev "pošteno" opravilo, pa za to niso dobili plačila.

Sindikati pričakujejo poštene predloge
Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko se je strinjal, da je socialni dialog edina mogoča pot rešitve. Tudi predsednik KNSS-ja Neodvisnost Drago Lombar je poudaril, da je ne glede na to, kdo bo vladal, jasno, da je socialni dialog nujen, brez tega ne bi bilo Slovenije, ne EU-ja in ne evra. Dejal je tudi, da v sindikatu ne nasprotujejo reformam in se zavedajo, da so potrebne, pri čemer pa pričakuje "poštene predloge".

Potrebna je "senzibilnost do vseh"
Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen od nove vlade in od tistih, ki bodo o tem odločali, pričakuje, da se bodo dejavno vključili v zaščito gospodarstva in zadev ne bodo prepuščali trgu. Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber pa je zatrdil, da pri socialnem dialogu ne pomaga zgolj staviti na strokovnost, ampak je potrebna "senzibilnost do vseh", ki sodelujejo v dialogu.

Dogovor v pravični delitvi bremen
Tudi predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost Branko Celinšek meni, da "politika enega" ni socialni dialog. Dejal je, da tripartitnega socialnega dialoga, ki je bil do leta 2008 uspešen, danes ni. Predsednik območnega Sindikata vzgoje in izobraževanja Podravje Boris Radosavljevič pa vidi socialni dogovor predvsem v pravični delitvi bremen, za kar se je zavzel tudi predsednik Sindikata železniškega prometa Damjan Rak. Tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič pričakuje socialni dialog, v katerem velja medsebojno zaupanje.

Janša obljublja nov socialni sporazum