Po projekciji bi brez poslanskih sedežev ostali SNS, LDS, SMS - Zeleni, Zares, TRS, Gibanje za Slovenijo in tudi vse ostale stranke, ki sodelujejo na volitvah. Foto: FUDŠ
Po projekciji bi brez poslanskih sedežev ostali SNS, LDS, SMS - Zeleni, Zares, TRS, Gibanje za Slovenijo in tudi vse ostale stranke, ki sodelujejo na volitvah. Foto: FUDŠ

Po projekciji, ki med drugim temelji na predpostavki, da se volitev udeležijo vsi tisti in samo tisti, ki napovedujejo zanesljivo udeležbo na volitvah, bi parlamentarni prag prestopile še lista Gregorja Viranta (8,1 odstotka), SLS (6,5 odstotka), NSi (6,1 odstotka) in DeSUS (6,0 odstotka).

Brez poslanskih sedežev bi tako ostali SNS, LDS, SMS - Zeleni, Zares, TRS, Gibanje za Slovenijo in tudi vse druge stranke, ki sodelujejo na volitvah.

Razpored sedežev v DZ-ju bi bil glede na projekcijo takšen: SDS bi dobil 31 sedežev, Pozitivna Slovenija 21, SD deset, Lista Virant osem, SLS, NSi in DeSUS pa po šest sedežev.

Mladina: Padec Liste Zorana Jankovića
Opravljene tridnevne meritve javnega mnenja oz. rezultati ankete Mladine, ki jo zanje dela agencija Ninamedia, kažejo, da bi na volitvah zmagal SDS s podporo 35,9 odstotka vprašanih, sledila pa bi ji Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 20 odstotki glasov. Jankovićevi listi sicer podpora pada (ponedeljek 25,1 odstotka, torek 24 odstotkov), Janševi SDS pa raste (ponedeljek 32,4 odstotka, torek 35,2).
Tretje mesto bi zasedla stranka SD (11,8 odstotka), sledila pa bi Državljanska lista Gregorja Viranta (8,4 odstotka) in DeSUS (7,7 odstotka). Stranki, ki naj bi se še uvrstili v državni zbor, sta SLS s 4,7 odstotka podpore in NSi s 4,2 odstotka podpore.

30,6 odstotka vprašanih neopredeljenih
Po zadnji anketi Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) pa bi SDS volilo le še 21,5 odstotka tistih, ki bi se zanesljivo udeležili volitev, Pozitivno Slovenijo le še 14,7 odstotka, SD 6,9 odstotka vprašanih, Virantovo listo 5,3 odstotka. V DZ bi prišla še SLS (4,2 odstotka) in NSi (4,0 odstotka).

Anketa, v kateri je bilo anketiranih 1706 ljudi in jo je FUDŠ izvedel med 28. in 29. novembrom, kaže, da kar 30,6 odstotka tistih vprašanih, ki napovedujejo zanesljivo udeležbo na volitvah, še ne ve, katero stranko bo volila.

Zunaj parlamenta bi glede na rezultate ankete ostale DeSUS, SNS, LDS, SMS - Zeleni, Zares, TRS, Gibanje za Slovenijo in tudi druge stranke, ki še kandidirajo na tokratnih volitvah.

Volitev bi se zanesljivo udeležilo 77 odstotkov anketirancev. Na FUDŠ poudarjajo, da ta številka glede na dosedanjo prakso prestavlja skrajno zgornjo mejo realne volilne udeležbe. Pet odstotkov vprašanih bi se volitev verjetno udeležilo, 14 odstotkov se jih ne bi, štirje odstotki vprašanih še ne vedo.