"Ugotavljamo, da so v Sloveniji potrebne družbene spremembe, ki pa se ob obstoječi zakonodaji in praksi težko uresničijo. Zato izražamo potrebo po odpiranju medijskega prostora, predvsem v času volilne kampanje," so v protestnem pismu zapisali v stranki SMS. Foto: MMC RTV SLO/K. P.

Izvedba letošnjih volitev za državni zbor po besedah predsednika stranke SMS Darka Krajnca ponovno aktualizira vprašanje (ne)enakopravnosti parlamentarnih in neparlamentarnih političnih strank oz. - bolje rečeno - (ne)enakopravnosti vseh list v volilni kampanji.

"Bivši predsednik republike - g. Milan Kučan - se je odzval šele sedaj, ko ima v volilni tekmi 'svoje' kandidate, ki nimajo statusa parlamentarne stranke. To dejanje mu štejemo kot zelo neiskreno, saj se do sedaj na številne pozive, tako naše kot drugih, ni odzival. Za nameček pa bodo sedaj očitno mediji zaobšli pravila zgolj zaradi in v korist nekih pompozno preferiranih strank, ponovno ne za vse enako," je bil v pismu kritičen Darko Krajnc.

Moralno odgovornost imajo tako politiki kot uredniki
"Ni naključje, da nekateri mediji neparlamentarne stranke in civilne liste povsem ignorirajo," je prepričan Krajnc. Ob tem je spomnil, da stranka že dalj časa opozarja, da so neparlamentarne stranke že v izhodišču v manj ugodnem položaju. Moralno odgovornost za "diskriminacijo v izhodišču" imajo poleg politikov, ki so tako zakonodajo vzpostavili, tudi uredniki posameznih medijev, ki prilagajajo pravila, zaradi pritiskov centrov moči iz ozadja, je še zapisal v sporočilu za javnost.

Krajnc: Volivci so oškodovani, prevarani
V pismu Krajnc predsednika republike poziva, da se mora kot najvišja moralna avtoriteta oglasiti in odločno vstopiti v tem ključnem času. "Menimo, da so volivci v Republiki Sloveniji oškodovani, prevarani, saj nimajo možnosti enakopravno spoznati vseh volilnih programov in kandidatov ter biti o njih primerno informirani," je še poudaril predsednik SMS-a.

Zato so izrazili potrebo po odpiranju medijskega prostora, predvsem v času volilne kampanje. "Takrat mora biti vsem, ki izpolnijo pogoje in vložijo kandidaturo, omogočeno enakopravno predstavljanje v medijih," je v pismu sklenil Krajnc.