Podpredsednik Nove Slovenije Matej Tonin je poudaril, da bi morali pripraviti poseben zakon, ki bo uredil status vojaških oseb in bo primerljiv s sodobnimi uredbami o vojski. Foto: BoBo
Podpredsednik Nove Slovenije Matej Tonin je poudaril, da bi morali pripraviti poseben zakon, ki bo uredil status vojaških oseb in bo primerljiv s sodobnimi uredbami o vojski. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci NSi-ja sta podpredsednik stranke in hkrati tudi predsednik strokovnega odbora NSi-ja za obrambo Matej Tonin in predsednik združenja poklicnih gasilcev Jani Podrepšek predstavila programska izhodišča NSi-ja o obrambi in civilni zaščiti.

Matej Tonin je komentiral tudi rast priljubljenosti Nove Slovenije, ki je opazna v zadnjem času. Dejal je, da se tega dejstva veselijo. "Pred začetkom smo govorili, da bomo šli na 10 odstotkov. Takrat se nam je marsikdo posmehoval, zdaj pa se to kaže kot realno dejstvo in verjamem, da bomo teh 10 odstotkov tudi dosegli," je poudaril in dodal, da so bile za preboj pomembne tri stvari. "Imamo enega izmed najboljših programov. Kot drugo se pozna dobro delo kandidatov na terenu in kot tretjič je bilo nekaj dobrih nastopov v medijih in soočenjih naših predstavnikov."

Zakon za urejanje statusa vojaških oseb?
Tonin je poudaril, da se zavzemajo za to, da slovenska vojska izpolnjuje obveze, ki smo jih dali zvezi Nato, in sodeluje v mednarodnih operacijah. Glede zaposlovanja v slovenski vojski se zavzemajo za povečanje deleža vojakov, ob tem pa je Tonin poudaril, da bi morali pripraviti poseben zakon, ki bo uredil status vojaških oseb in bo primerljiv s podobnimi zakoni, veljavnimi za sodobne vojske v tujini. Dodal je še, da bi bilo smiselno usposabljati vojake tudi po odpustu iz vojske, saj bi se vojak tako lažje prezaposlil v civilno službo.

Kar zadeva oborožitveni sistem, v NSi-ju menijo, da je oborožitev naših vojakov kot posameznikov zadovoljiva, imajo pa "precejšnje težave pri težji oborožitvi slovenske vojske", je poudaril Tonin. Nekatera oprema je po njegovih besedah postala že zastarela in bi bila na bojnem polju zato neučinkovita. Prav tako se ne nagibajo k nakupu vojnih letal, podpirajo pa posodobitev helikopterske enote. Tonin ob tem poudarja, da je Nova Slovenija "ena izmed redkih strank, ki področju obrambe posvečajo precej pozornosti".

Podrepšek: Zavzemamo se za ustanovitev višje gasilske šole
O področju zaščite in reševanja je govoril Jani Podrepšek. Med drugim je opozoril, da se v NSi-ju zavzemajo za čimprejšnjo ustanovitev višje gasilske šole in možnost nadaljnjega študija za poklicne gasilce. Tako kot slovenski vojski bi morali tudi gasilce oskrbeti s psihološko pomočjo, urediti pa bi morali tudi status za prostovoljne gasilce, je navedel Podrepšek.