Dizajn športnega dvoseda spominja na originalni model iz prejšnjega stoletja. Foto: Ford
Dizajn športnega dvoseda spominja na originalni model iz prejšnjega stoletja. Foto: Ford

Ford je na avtomobilskem salonu v Detroitu poskrbel za presenečenje v obliki konceptnega visokozmogljivega športnega avtomobila GT, ki ima nalogo predstaviti nove rešitve na področju pogona, aerodinamike in lahke gradnje.
Ford bo do leta 2020 predstavil kar 12 športnih avtomobilov, GT pa bo naprodaj že leta 2016, ko bo Ford obeležil 50 let od trojne zmage tekmovalnega forda GT na znameniti vztrajnostni dirki 24 ur LeMansa. Serijski GT se bo s tem pridružil seznamu visoko zmogljivih Fordovih športnih vozil, kot so focus RS, F-150 raptor, shelby GT350 in shelby GT350R.
"Pri Fordu vzpodbujamo inovacije, ki so del našega poslovanja. Potrebno se je spomniti, da naša prva inovacija ni nastala v laboratoriju, pač pa na dirkališču," je dejal prvi človek Forda Mark Fields, ki se je skliceval na dirkaško zmago Henryja Forda leta 1901, ki je bila povod za financiranje njegovega podjetja.
Veliko moči in navora
Povsem novi dvovratni kupejevski koncept GT združuje pogon na zadnji kolesi, sredinsko nameščen motor in aerodinamične oblikovne linije. Poganja ga najzmogljivejši Ecooboost pogonski motor do zdaj, naslednja generacija biturbo 3,5-litrskega šestvaljnika z več kot 450 kilovatov moči in 678 Nm navora. Točne številke o moči pri Fordu niso razkrili. Moč se na kolesi prenaša s pomočjo dvosklopčnega sedemstopenjskega samodejnega menjalnika.
Pri gradnji so uporabili lahke materiale, kot so ogljikova vlakna in aluminij, kar pripomore k boljšemu pospešku in vozni dinamiki. Aerodinamičnost so izboljšali s spojlerjem na zadku, za zanesljivo lego na cesti so zadolžena tudi 20-palčna kolesa michelin pilot super sport cup 2.
Potovalni prostor je enostaven, a hkrati uporaben. Volan je narejen po vzoru na dirkalnike formule 1, ima povsem digitalno instrumentalno ploščo in fordov SYNC 3 multimedijski napredni sistem povezovanja.