Leon je pomemben model v ponudbi znamke, ki si želi uspeti tudi na trgih zunaj Evrope. Foto: Seat
Leon je pomemben model v ponudbi znamke, ki si želi uspeti tudi na trgih zunaj Evrope. Foto: Seat

Kar nekaj modelov v okviru velikega koncerna Volkswagen se med seboj razlikuje tako rekoč le po oznakah znamke, kar pa za Seatovega novinca ne bi mogli reči. Leon namreč po mnenju hišnih oblikovalcev ponuja prepoznavno podobo, ki jo bo nosila celotna družina modelskih različic, saj španski izdelovalec najavlja po petvratni kombilimuzini še dodatne karoserijske različice leona.

Pri kombilimuzini konstruktorji izpostavljajo večnamensko uporabnost, ki že v izhodišču poveča krog morebitnih kupcev. Še večji pa bo zaradi najavljene pestre ponudbe opreme in pogonskih agregatov.

Kupcem bodo ponudili motorje s prostorninami od 1,2 do 2,0 litra. Med dizelskimi agregati izpostavljajo varčni 1,6-litrski motor z največjo močjo 78 kilovatov (105 KM) in navorom 250 Nm. Med bencinski pa dve izvedbi 1,2-litrskih motorjev TSI s 64 kW (86 KM) in 78 kW (105 KM). Odvisno od motorja bodo kupcem na voljo ročni pet- ali šeststopenjski menjalniki ter sedemstopenjski DSG z dvojno sklopko.

Seatov novinec, ki bo prvi nosil tudi nov logo znamke, bo na prve evropske trge pripeljal še letos, v Sloveniji pa ga verjetno lahko pričakujemo v prvi polovici leta 2013.