Nataša Pirc Musar med vožnjo proti Bledu. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar med vožnjo proti Bledu. Foto: BoBo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je skupaj z ljubljanskimi prometnimi policisti in inštruktorji udeležila usposabljanja na prometnem poligonu Jarše pri Domžalah, nato pa so se skupaj zapeljali do Bleda. Kot je opomnila, bi bilo dobro, da bi vsak motorist na začetku sezone opravil trening varne vožnje. "Sama sem sicer motoristka že 40 let, ampak si ne delam utvar, da znam in vem vse, zato sem se danes res z največjim veseljem udeležila treninga in relacijske vožnje," je poudarila.

Dejala je, da je relacijska vožnja z razlogom trajala le eno uro. Kot je pojasnila, si je treba pred vsako novo sezono utrditi mišice in nabrati nekaj motoristične kondicije s krajšimi razdaljami. Motoristom je položila na srce tudi, naj se držijo mota, da na motor nikoli ne smeš sesti utrujen, česar se drži tudi sama.

Predsednica države je skupaj s policisti obnovila motoristično znanje ob začetku sezone. Video: Policija

K previdnosti pozvala tudi druge udeležence v prometu

Vendar pa ni dovolj, da so samo motoristi pozorni na promet, temveč morajo vsi udeleženci paziti na dogajanje v prometu. "Velikokrat kot motoristka opazim, da vozniki ne gledajo v vzvratna ogledala in nas prepozno opazijo," je dejala. Zato je tudi voznike osebnih in tovornih vozil pozvala, naj bodo pozorni na motoriste.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ob tem izrazil veselje, da so na obisku gostili predsednico in da kot udeleženka v prometu promovira varno vožnjo. Prepričan je, da bo gesta predsednice prispevala k varnejši vožnji in večji varnosti v prometu, v katerem so motoristi ranljiva skupina.

Predsednica se je pred prvo vožnjo skupaj s policisti motoristi udeležila treninga varne vožnje za motoriste na poligonu pri Domžalah. Foto: BoBo
Predsednica se je pred prvo vožnjo skupaj s policisti motoristi udeležila treninga varne vožnje za motoriste na poligonu pri Domžalah. Foto: BoBo

Sezona se je zaradi slabega vremena začela pozneje, a do zdaj že tri motoristične žrtve

Letos se je zaradi slabega vremena na začetku pomladi motoristična sezona začela nekoliko pozneje, v zadnjih dneh pa je na cestah že veliko motoristov. Kot je povedal vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun, so po izboljšanju vremena pretekli konec tedna na cestah policisti že obravnavali zelo veliko prometnih nesreč, v katerih se bili udeleženi motoristi. Na slovenskih cestah so letos umrli že trije motoristi. Lani je v celotnem letu umrlo 14 motoristov, od tega jih je bilo osem povzročiteljev prometne nesreče. "Zato je še kako pomembno, da govorimo o nevarnostih, ki prežijo na motoriste na cestah," je poudaril Kapun.

Pojasnil je, da z današnjim dogodkom želijo opozoriti predvsem na ustrezno pripravo motorista na začetek sezone. "Ni pomembno le, da imamo dobro zaščitno opremo in tehnično brezhibno motorno kolo, pomembno je tudi, da preizkusimo sami sebe in da ugotovimo, kako smo sposobni obvladovati svoje motorno vozilo. Danes je predsednica predstavila lep primer, kako se to naredi," je dejal Kapun.

Motoriste je pozval, naj bodo na cestah strpni, naj opazujejo okolico in predvidijo morebitne reakcije drugih udeležencev v prometu, saj lahko tako preprečijo marsikatero nevšečnost. Hkrati je pomembno, da se vozniki drugih vozil navadijo na prisotnost enoslednih vozil v prometu in da so nanje še posebej pozorni, saj imajo motoristi v prometu ožjo silhueto in se jih zato težje opazi.

Na slovenskih cestah so letos umrli že trije motoristi, medtem ko jih je lani v celotnem letu umrlo 14, je opozoril Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Foto: BoBo
Na slovenskih cestah so letos umrli že trije motoristi, medtem ko jih je lani v celotnem letu umrlo 14, je opozoril Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Foto: BoBo

Minister Poklukar se je ob obisku blejske policijske postaje seznanil tudi s pripravami policistov na prihajajočo turistično sezono. Ob pričakovani gneči poziva vse udeležence v prometu, naj bodo strpni. Kot je poudaril, v prometu ne smemo ravnati impulzivno in nervozno, temveč strpno in preudarno ter v skladu s prometnimi predpisi.

Predsednica na motorju opozarjala na pomen dobre priprave na sezono