Glavna pomanjkljivost avtomobila iz sladkornih polimerov je varnost, saj bi se ob trku najverjetneje zdrobil. Foto: TU/Ecomotive
Glavna pomanjkljivost avtomobila iz sladkornih polimerov je varnost, saj bi se ob trku najverjetneje zdrobil. Foto: TU/Ecomotive

Menite, da lahko avtomobil, izdelan iz sladkorjev, doseže hitrost 80 kilometrov na uro in prevaža štiri ljudi? To so dokazali nizozemski študentje, ki so izdelali biorazgradljiv avtomobil, za katerega menijo, da bi lahko predstavljal korak proti do okolja prijaznemu avtomobilizmu.

Lahek električni avtomobil je izdelan iz kompozita na osnovi smole, polimerizirane mlečne kisline (PLA), pridobljene iz sladkorne pese, ter nizozemskega lanu.

Eden od razvijalcev "sladkornega avtomobila" iz ekipe TU/Ecomotive Univerze za tehnološke vede v Eindhovnu, Yanic van Riel, je povedal, da le kolesa, vzmetenje in elektromotor niso izdelani iz biorazgradljivih snovi.

Avtomobil, ki so ga poimenovali Lina, ima primerljivo razmerje med trdnostjo in maso s steklenimi vlakni ter tehta le 310 kilogramov. Poleg tega je opemljen z brezžično tehnologijo, ki prepozna voznika, zato bi lahko bil primeren za storitve deljene uporabe – car sharing.

Ni brez pomanjkljivosti
Toda vodja projekta, Noud van de Gevel, je dodal, da prototip ni pripravljen na preizkusne trke, saj se material, iz katerega je izdelan, ob trku ne bi zvil kot kovina, temveč bi preprosto počil. Zahteve po zmanjševanju onesnaževanja in boj proti podnebnim spremembam silijo proizvajalce k iskanju novih rešitev, ki pa za izvedbo praviloma zahtevajo veliko količino energije. Pristavil je še, da se energija, ki jo danes prihranimo med vožnjo, navadno porabi v fazi proizvodnje.

Ekipa TU/Ecomotive želi lino še letos preizkusiti na cesti, pri čemer mora počakati na zeleno luč nizozemske uprave za promet.