Na Slovenskem imajo motorna vozila več kot stoletje dolgo tradicijo, dokaze o njej pa ohranjajo številni poklicni in ljubiteljski navdušenci. Foto: M. Kr.
Na Slovenskem imajo motorna vozila več kot stoletje dolgo tradicijo, dokaze o njej pa ohranjajo številni poklicni in ljubiteljski navdušenci. Foto: M. Kr.

Zveza, ki združuje slovenske klube in posameznike, ljubitelje starodobnih vozil, poleg članov in drugih lastnikov starodobnikov vabi na Vransko tudi vse, ki jih zanima vpogled v avtomobilsko zgodovino na Slovenskem, saj bo prireditev brezplačna tako za udeležence starodobnikov kot tudi radovedneže.

Pred petimi leti se je ob 10. obletnici na Vranskem zbralo 1.073 starodobnih vozil, letos jih pričakujejo bistveno več. Zbor bo potekal v Centru varne vožnje Vransko (AMZS), ki bo vrata odprl ob osmi uri zjutraj, zbrana vozila pa bodo na ogled vse do štirinajste ure.

SVAMZ je sicer prva tovrstna organizacija v Sloveniji, ustanovljena 5. novembra 1999 na Vranskem, ki deluje na področju ohranjanja premične tehniške dediščine. Prva v Sloveniji je začela izdajati tudi certifikate za starodobna vozila. Članom z več kot 10.000 starodobnimi vozili pa zagotavlja različne oblike podpore, skrbi za informiranje in izobraževanje, organizacijo strokovnih izletov in pripravo predavanj različnih strokovnjakov iz Slovenije in tujine, ter sodeluje s pristojnimi ministrstvi pri zakonskem urejanju področja starodobnih vozil.

Na Slovenskem imajo motorna vozila več kot stoletje dolgo tradicijo, dokaze o njej pa ohranjajo številni poklicni in ljubiteljski navdušenci.