Pesem Permission to Dance so izdali julija 2021. Foto: Žana E. Čeh
Pesem Permission to Dance so izdali julija 2021. Foto: Žana E. Čeh
Dvorana je bila do začetka koncerta skoraj polna. Foto: Žana E. Čeh
Dvorana je bila do začetka koncerta skoraj polna. Foto: Žana E. Čeh

Zadnji dve leti so zaradi covida-19 namesto koncertov v živo zaživeli spletni koncerti, ki so si jih poslušalci in poslušalke lahko ogledali z udobja kavča. Korejska skupina BTS se je “novi normalnosti” hitro prilagodila – junija 2020 je sedem članov priredilo koncert BANG BANG CON: THE LIVE, leto pozneje pa je na Olimpijskem stadionu v Seulu brez občinstva sledil še BTS 2021 MUSTER SOWOOZOO. Lanskega oktobra so se v sklopu serije koncertov Permission to Dance on Stage na prizorišče vrnili, a so koncert oboževalci ponovno lahko spremljali le prek spleta. V Los Angelesu so mesec pozneje štiri koncerte končno izvedli tudi pred polno dvorano.

V živo dogajanje na stadionu pred koncertom. Foto: Žana E. Čeh
V živo dogajanje na stadionu pred koncertom. Foto: Žana E. Čeh

10., 12. in 13. marca so to srečo po več kot dveh letih brez žive duše na koncertih v Koreji doživeli tudi v Seulu, kjer so svojo glasbeno pot leta 2014 tudi uradno začeli. Za prvi in tretji dan so bile vstopnice za ogled v živo razprodane že v predprodaji, na voljo je bila tudi možnost spletnega ogleda. Izkušnjo virtualnega ogleda pa so drugi dan ponesli na novo raven – koncert je potekal v živo, tega pa so glasbeni navdušenci lahko spremljali v kinematografih. Med 3711 kini iz 75 regij so spadali tudi slovenski Cineplexxi. “Tak glasbeni dogodek je na voljo prvič,” je za MMC dejala Andreja Purger iz Cineplexxa, kjer sicer omogočajo prenose v živo oper in baleta, in pojasnila, da so do zdaj vedno predvajali le koncertne oziroma dokumentarne filme, nikoli pa ni bilo tovrstnega živega prenosa.

"Le redkokdo lahko kar kupi vstopnico, se usede na letalo in nekam odleti”

Za ta koncert sta bila voljo dva termina – dopoldanski je bil prenos v živo, popoldanski pa ogled z zamikom. “Razmišljali smo, ali bi ponudili samo popoldanski dogodek, saj nismo bili prepričani, ali bo kdo pripravljen tako zgodaj priti v kino, vendar jim očitno to ne predstavlja težave,” je še povedala Purger, ki meni, da gre v tem primeru za nekakšno pripadnost, da nekdo istočasno z vsemi po svetu gleda isto stvar. “Bilo je malce čudno, da sem dopoldne na koncertu,” je dejala ena izmed oboževalk, priznala pa je, da ji je ob pogledu na BTS občasno zastal dih.

Cena vstopnic je bila sicer dražja od siceršnje, saj gre za “enkratno, eksplozivno in ekskluzivno stvar”. Čeprav po besedah Purger tovrsten dogodek ne more nadomestiti koncerta v živo, je mnenja, da “redkokdo lahko kar kupi vstopnico, se usede na letalo in nekam odleti”, v trenutnih negotovih časih pa se ji to zdi dobra rešitev, predvsem za mlado občinstvo.

Všeč mi je bilo, ker smo vse lahko videli, še boljše vidiš, kot če si dejansko tam,” je dejala ena izmed občinstva v mariborskem Cineplexxu, ki se je za udeležbo odločila tudi, ker si je izkušnjo želela deliti v družbi. Medtem je še ena izmed udeleženk koncerta pristavila, da sta ji bila všeč predvsem zvok ter odsotnost prerivanja in neposrednega kričanja na uho. “Prišla sem, da jih bom vsaj enkrat videla, če že ne bodo kmalu v Evropi imeli koncertov,” je še priznala.

Na stadionu so poslušalci morali sedeti, namesto navdušenih vzklikov so zašumele pahljače

Udeleženci koncerta v živo, ki je trajal pohvalni dve uri in pol, so sicer morali upoštevati stroge varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19 – namesto 70.000 obiskovalcev jih je seulsko prizorišče sprejelo le 15.000. Ti so morali držati varnostno razdaljo, med koncertom niso smeli stati, navdušeno vzklikanje pa so oboževalci BTS-a, znani kot ARMY, morali nadomestiti s ploskanjem in vihtenjem pahljač. Na njih je drugi dan sicer kraljeval slogan: "Smo ljubezen in oboževalci drug drugega." Za zdravstveno varnost je podjetje BigHit najelo kar 750 oseb. V kinodvoranah seveda teh pogojev ni bilo, zato vzdihljajev in presunjenih vzklikov ni bilo malo, udeleženci pa so prejeli tudi spominsko kartico.

Poigravali so se tudi s kamero. Foto: Žana E. Čeh
Poigravali so se tudi s kamero. Foto: Žana E. Čeh

Medtem ko je glasbeni dogodek v Seulu potekal v večernih urah, je osemurni zamik za slovenske oboževalke in oboževalce pomenil koncert v dopoldanskih urah. RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V in Jungkook so se tako kmalu pred njimi prikazali na ogromnem zaslonu, svoj prihod pa so naznanili z neustrašno pesmijo ON. Močan ritem se je razlegel po stadionu, grammyjevi nominiranci pa so odeti v rdečo in belo barvo z energičnim plesom ob šviganju ognjenih zubljev zaključili tudi s skladbo Fire. Ob spremljavi skupine so med drugim ustvarili tudi novo podobo legendarne sklade Dope.

RM: “Ne potrebujemo prekletega dovoljenja za ples”

Po uvodnih pozdravih in predstavitvah članov, v okviru katerih je Jin, kot je že od njega pričakovano, množici poslal poljub, je RM, ki mu je pot že tekel v potokih, z besedami: “Ne potrebujemo prekletega dovoljenja za ples,” še uradno otvoril koncert. S pesmijo DNA so dodobra razgreli množico, vzdušje koncerta, ki ga je kmalu zajel večer, pa se je z naslednjimi pesmimi začasno umirilo. Sledila je namreč čustveno nabita in melanholična balada Blue & Grey, ki jo je pospremilo valovanje telefonskih bliskavic. Ta se je prevesila v temačnejšo pesem Black Swan, ki jo je pospremil veličasten koncept – plesalci so delovali kot bela krila članov, ki so predstavljali črnega laboda. Po dih jemajočem nastopu, ki so ga zaznamovala tudi leteča peresa v zraku, je SUGA izrazil upanje, da bo za oboževalce in oboževalke noč unikatna in nepozabna. 29-letniku so nato v znak rojstnega dne, ki ga je praznoval pred kratkim, posvetili pesem Blood Sweat & Tears, ki pa jo je dopolnila pesem Fake Love.

Temne obleke so kmalu nadomestila svetlejše in barvite oblačila, ki so sovpadala z lahkotnejšim, bolj pozitivnim sklopom glasbenih del. Da gre življenje preprosto naprej, so poudarili s skladbo Life Goes On, del albuma BE, ki je nastal med zaprtjem. Nastopu, polnemu prikupnih gest, pa je sledila je še poskočna pesem Boy With Luv. “Ali je vaša železna roka pripravljena?” je zaradi prepovedi vzklikanja šaljivo vprašal RM in tako napovedal dvojec izjemnih uspešnic v angleščini, ki sta podrli številne rekorde v glasbenem svetu – razigrana Dynamite in hudomušna Butter. S svojimi plesnimi gibi so še dodatno potrdili, da so zares “smooth like butter”.

Lilo je kot "iz škafa", a šov se je nadaljeval s še večjim ognjem

Med koncertom, ki so ga popestrili številni ognjemeti, ki so jih zagotovo videli po celotni korejski prestolnici, so sicer ves čas pogledovali k oblačnemu nebu. To je sčasoma postreglo s padavinami, a to BTS ni ustavilo, še bolj jih je razvnelo. Pesem Telepathy je prekinila sledenje dovršenim koreografijam – glasbeniki so se v posebnih oranžnih prevoznih sredstvih, polnih balonov, odpravili na potep po celotnem odru, njihov pogled pa so tako poskušali ujeti tudi tisti na tribunah.

Poziv k temu naj razprejo svoja krila, ki so namenjena letenju, so upesnili v pesmi Outro: Wings, odsotnost navijanja pa so pevci in raperji nadomestili s svojimi vzkliki. Jungkook je iz občinstva prejel vrtnico, sledili pa sta vedri pesmi Stay in So What, v okviru katerih so zvezdniki s tekanjem in skakanjem zavzeli oder, energično in divjo skladbo IDOL pa so zaključili z utečeno in močno koreografijo.

V čakanju na “repete” je ARMY namesto običajnega vzklikanja imen članov vsakič, ko se je nad delom besedila pesmi Young Forever pokazal vijoličast srček, zaploskala, vmes pa so zaposleni pridno brisali z vodo premočen oder. Da so končno doma, je sedmerica v nadaljevanju naznanila s pesmijo HOME, v kateri so se preprosto popolnoma prepustili užitkom svoje glasbe. Še bolj razigrani so postali med skladbama Anpanman in Go Go, ko so premočeni do kože od sebe dali vse, kar so lahko, njihova energija pa je pricurljala tudi prek zaslonov v kinih. Ti so vse na prizorišču sicer spodbudili, da so sodelovali pri ARMY-valu (mehiški val, a s posebnimi svetilkami v obliki bombice), tako pa je deževni stadion v noči še bolje zasvetil. SUGA je prisotne sicer potolažil, naj ne bodo žalostni, ker se ne smejo oglašati – koncerte po njegovo skupaj nameravajo delati še naslednjih pet ali deset let.

Sklepno dejanje: ples v dežju na pesem Permission to Dance

Čeprav sem bil tudi vzhičen, me je bilo strah teh koncertov,” je v poslovilnem govoru priznal RM, ki pa je poudaril, da se je skupina BTS, ki bo aprila kar štirikrat gostovala v Las Vegasu, nekatere člane pa so v živo prišli podpirat tudi starši, s pomočjo vseh prisotnih lahko zabavala. Dež je označil kot poseben učinek, Jin pa je občinstvu, ki je kljub slabemu vremenu ostalo, čestital – pristavil je, da bi sam najverjetneje odšel. “Prosim, da vsi v kinodvoranah zapojete in zaplešete z nami,” je vodja skupine RM napovedal še sklepno dejanje razgibanega glasbenega večera – optimistično pesem Permission to Dance.

Kljub nekaterim srečanjem s tlemi med koncertom, ki so ga popestrili vmesni govori in posebni videi, sestavljen pa je bil samo iz skupinskih pesmi, – med drugim je SUGA podlegel mokremu odru, Jimin pa črnemu perju in konfetom – so z obiljem vijoličastih balonov s plesom v dežju koncert sklenili s pozitivno noto.

Že dolgo nismo nastopali v dežju, to nas je še bolj razvnelo. Morda me zato tako bolijo meča, a se je izplačalo. Zelo sem vesel, zdi se mi, da smo ustvarili še en poseben spomin. Mislim, da bom danes lahko zaspal z nasmehom na obrazu,” je po koncu koncerta na družbenih omrežjih zapisal raper j-hope, zahvalili so se tudi preostali člani.