Člani RM, Suga, J-Hope, Jimin, Jungkook, V in Jin so se, potem ko se je v Združenih državah Amerike zgodilo več zločinov iz sovraštva do pripadnikov azijske rase, odločili, da svoje misli glede razmer delijo s svetom.

"Vsem, ki so izgubili svoje ljubljene, izrekamo sožalje," so zapisali v svoji izjavi, ki so jo objavili na družbenih omrežjih, in dodali, da občutijo obžalovanje in jezo. Zapis, ki je bil napisan tako v angleščini kot tudi korejščini, je namreč sledil po strelskem napadu na tri azijske masažne salone na širšem območju Atlante v ameriški zvezni državi Georgia, kjer je bilo ubitih najmanj osem ljudi, večina smrtnih žrtev pa so bile maserke azijskega rodu. Pojavilo se je mnenje, da je bil namreč vzrok napada rasno nastrojen.

"Spominjamo se trenutkov, ko smo se sami kot Azijci spoprijemali z diskriminacijo," so nadaljevali in poudarili, da so bili večkrat tarča številnih žaljivk in norčevanja iz njihovega videza, nekoč pa naj bi jih tudi vprašali, zakaj Azijci sploh govorijo angleško. "Z besedami ne moremo opisati bolečine, ko smo zaradi takih razlogov postali subjekt sovraštva in nasilja," so priznali grammyjevi nominiranci in še dodali, da menijo, da so sicer njihova izkustva v primerjavi z dogodki preteklih tednov zanemarljiva. "Vendar so bile te izkušnje dovolj, da smo se zaradi njih počutili nemočne, naša samozavest pa je bila skrhana," so še razložili člani skupine, ki jih je pred kratkim nemški voditelj radia primerjal s pojavom covida-19, kar pa je povzročil plaz kritik tako od oboževalcev kot tudi drugih v glasbeni industriji.

Vsak ima pravico biti spoštovan

"Kar se trenutno dogaja, se ne more obravnavati ločeno od naše identitete kot Azijcev," so še poudarili in zapisali, da so potrebovali kar nekaj časa, da so se o situaciji temeljito pogovorili in globoko premislili, o tem, kako bi ubesedili svoje sporočilo ter se primerno odzvali. Po premisleku jim je postalo jasno, kaj morajo sporočiti svetu.

"Smo proti rasni diskriminaciji. Obsojamo nasilje. Ti, jaz in mi vsi imamo pravico do spoštovanja. Držali bomo skupaj," so še sklenili svojo izjavo, ki so jo pospremili s ključnikoma #StopAsianHate in #StopAAPIHate, do zdaj pa jo je delilo že več kot milijon uporabnikov Twitterja.

Glede rasti nasilja nad ljudmi azijskega rodu, ki je od začetka izbruha pandemije covida-19 vidna predvsem v Združenih državah Amerike, so se jasno izrekli tudi drugi. K-pop pevca Eric Nam in Jackson Wang, režiser Simon Liu ter igralec in igralka Steve Yeun in Sandra Oh so poleg številnih drugih znanih imen širili ozaveščenost o nasilju proti ljudem azijskega rodu. "Ponosna sem, da sem Azijka! Sem spadamo," je Ohova zakričala med shodom Stop Asian Hate v Pittsburghu.

Po eni izmed raziskav kalifornijske državne univerze v San Bernardinu naj bi se namreč v 16 največjih ameriških mestih število zločinov iz sovraštva proti ljudem azijskega rodu v letu 2020 povečalo za 149 odstotkov.