Nenavaden vzorec odraža vpliv Taylor Swift tako na glasbeno sceno kot tudi na gospodarstvo. Foto: Reuters
Nenavaden vzorec odraža vpliv Taylor Swift tako na glasbeno sceno kot tudi na gospodarstvo. Foto: Reuters

Taylor Swift s svojo rekordno koncertno turnejo Eras prihaja tudi v Evropo. Vplivov njenega prihoda pa – podobno kot v Združenih državah Amerike – ne čutijo samo prodajalci vstopnic, za katere so se številni krvavo borili, in prizorišča, temveč tudi letalska industrija.

Po podatkih španskega podjetja za potovanja eDreams, so oboževalci, znani kot Swifties, ki bodo vzornico lahko med majem in avgustom videli na koncertih v različnih državah, v Evropi namreč poskrbeli za množično povpraševanje po potovanjih z letalom.

Povpraševanje po poletih v Stockholm okoli 17. in 19. maja, ko naj bi zvezdnica nastopila v švedski prestolnici, je poskočilo za šestkrat v primerjavi z enakim obdobjem pred letom dni. Medtem je povpraševanje po poletih v Varšavo v času prisotnosti 34-letnice poskočilo za 339, v Edinburgu pa za 176 odstotkov.

S podobno situacijo se srečujejo tudi letalski poleti za v Liverpool in Pariz – povpraševanje se je v prvem primeru povečalo za 133, v drugem pa za 108 odstotkov. Poleg teh mest je opazno povečanje števila potovanj tudi v Zürich, Lyon, Milano, Amsterdam, Dunaj in Madrid.

Podjetje s sedežem v Barceloni je dejalo, da čezatlantsko povpraševanje najbolj narašča, kar kaže na to, da je veliko zanimanje za evropske koncerte tudi pri ameriških privržencih grammyjevke.