Pesem oziroma besedilo priljubljene grške pevke Elene Tsagrinou, ki bo maja v Rotterdamu branila barve Cipra, vse od izbora razburja številne ciprske pravoslavce. Tsagrinoujeva med drugim poje: "Svoje srce sem dala hudiču, saj mi je rekel, da sem njegov angel."

Ciprski pravoslavci trdijo, da je pesem satanistična, in zahtevajo njen umik z Evrovizije. Da so stvari resne, je pokazala še Ciprska pravoslavna cerkev, ki je prav tako pozvala k umiku sporne pesmi. Verski dostojanstveniki trdijo, da je zaradi pesmi, ki "svetuje predajo hudiču in kliče k njegovemu čaščenju", na kocki moralni ugled države na mednarodnem prizorišču, piše Guardian.

Sveta sinoda, najvišji izvršni organ Cerkve, je še zapisala, da pesem "slavi podreditev vseh ljudi hudičevi oblasti". Nacionalno televizijo so zato pozvali, naj izberejo novo skladbo, takšno, ki bo "ponazarjala zgodovino, kulturo, tradicijo in moralne temelje države".

Grožnje s požigom televizije

V soboto je evrovizijska pesem celo spodbudila nekega anonimnega klicatelja h grožnji, da bo stavbo ciprske javne radiotelevizije CyBC iz protesta do "bogokletne pesmi, ki je sramota za krščansko vero", požgal do tal.

Spet drugim se zdi, da pesem ni sporna. V njej ne vidijo globljih pomenov, ampak jo dojemajo kot preprosto popskladbo, ki govori o vročem ljubezenskem razmerju, kritike besedila pa označujejo za verske gorečneže.

Ni pogosto, da se v evrovizijsko razpravo vključijo verski voditelji v določeni državi. Foto: EPA
Ni pogosto, da se v evrovizijsko razpravo vključijo verski voditelji v določeni državi. Foto: EPA

Tudi ciprska javna radiotelevizija CyBC se brani, da si kritiki zgolj napačno razlagajo besedilo in da s pesmijo niso želeli užaliti verskih čustev od nikogar, prav tako skladbe ne nameravajo zamenjati. Vodilni pri medijski hiši trdijo, da besedilo govori "le" o nasilnem in žaljivem odnosu med dvema ljubimcema.