Evrovizija 2021 bo potekala v okrnjeni obliki zaradi omejitev, ki so posledica pandemije. Foto: EPA
Evrovizija 2021 bo potekala v okrnjeni obliki zaradi omejitev, ki so posledica pandemije. Foto: EPA

Lanska izvedba znamenitega tekmovanja bi morala biti 65. po vrsti, vendar je zaradi epidemije covida-19 odpadla, februarja letos pa so sporočili, da jo nameravajo vseeno izvesti.

Zdaj so objavili še pravila, ki so v znamenju zagotavljanja higiene in ustrezne razdalje, pogostega testiranja ter zmanjšanja števila delegacij in predstavnikov sedme sile.

Vsi akreditirani udeleženci bodo morali dosledno spoštovati vse protokole, ki so usklajeni tudi z nizozemskim inštitutom za javno zdravje, so poudarili.

"Duh in tradicija evrovizijskega tekmovanja sta v tem, da se Evropa združi na enem odru, in to nameravamo doseči tudi maja v Rotterdamu. Nadaljujemo načrte, da organiziramo varno prireditev in ti protokoli so kazalnik naših prizadevanj, da izpeljemo tekmovanje," je ob objavi pravil povedal Martin Österdahl, izvršni nadzornik tekmovanja.

Sorodna novica Na Evroviziji v Rotterdamu bo sodelovalo 41 držav

Obvezni testiranje in ostajanje v hotelu

Vsem prišlekom iz tujine svetujejo, da gredo pet dni pred odhodom na Nizozemsko v karanteno oz. izolacijo, preden sedejo na letalo, pa morajo pridobiti negativni izvid testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur.

Po prihodu na Nizozemsko bodo morale vse delegacije ostajati v svojih hotelih, razen ko se bodo udeležile vaj, generalke in samega tekmovanja. Predvidenih je devet nastopov (šest generalk, dva polfinala in veliki finale). Če katera izmed delegacij ne bo mogla priti na prizorišče tekmovanja in stopiti na evrovizijski oder, bo lahko sodelovala s posnetim nastopom.

Vsi, ki bodo delali v Ahoy Areni – glasbeniki, osebje, novinarji ... – bodo tam redno testirani v posebnem delu dvorane. Če bo kdo pozitiven, bodo nemudoma sprožili protokol za sledenje in izolacijo stikov. Posebno pozornost bodo posvetili tudi prezračevalnemu sistemu na prireditvenem prostoru.

Manj novinarjev in članov delegacij

Število članov delegacije posamezne države bo moralo biti manjše kot v prejšnjih letih, število novinarjev, ki bodo lahko v živo spremljali dogajanje, bo omejeno na 500, 1000 pa jih bo lahko sodelovalo prek novega spletnega tiskovnega središča.

Organizatorji so pripravili štiri scenarije izvedbe tekmovanja: A, B, C in D; zdaj so se osredotočili na B-različico, če pa se bodo razmere v prihodnjih tednih poslabšale, bodo določene dejavnosti še dodatno zmanjšali.

Odločitev o (ne)prisotnosti občinstva še ni sprejeta, končna zmogljivost dvorane bo odvisna od epidemiološke slike na Nizozemskem.

Foto: EPA
Foto: EPA

Slovenija v boj pošilja Amen

Na 65. Evroviziji bo sodelovalo 41 držav. Prvi polfinalni izbor bo 18. maja, drugi 20. maja, veliki finale pa 22. maja.

Sorodna novica Ana Soklič bo v Rotterdamu pela Amen! "Navdih je življenje samo."

Slovenija je letos evrovizijsko skladbo izbirala drugače kot pretekla leta. Ker je lani Evrovizija odpadla, so se pristojni odločili, da v Rotterdam tudi letos pošljejo lani izbrano izvajalko, Ano Soklič, a ne s pesmijo Voda, ampak z novo.

Na javno povabilo za slovensko evrovizijsko skladbo je konec leta prispelo 191 prijav, med njimi pa sta dve komisiji izbirali končno zmagovalko. V prvem krogu so bili člani komisije dvakratna udeleženka Pesmi Evrovizije Darja Švajger, avtor zmagovalke Pesmi Evrovizije 2007 (Molitva) Vladimir Graić in letošnja evrovizijska predstavnica Sokličeva.

V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP-ja RTV Slovenija Mojca Menart in glasbenik Matevž Šalehar – Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je zapela Sokličeva.

Nazadnje je padla odločitev, da se bo skušala na evrovizijski vrh prebiti s skladbo Amen, katere soavtorica je tudi sama. "Navdih za skladbo je običajno življenje samo. Veliko je stvari, ki me navdihujejo v življenju, in nekako črpam iz sladko-grenkega," je dejala.

Ana Soklič – Amen