Improviziran nastop evrovizijskih zmagovalcev za ukrajinske obmejne vojake. Foto: Reuters
Improviziran nastop evrovizijskih zmagovalcev za ukrajinske obmejne vojake. Foto: Reuters

Člane zasedbe, ki se je iz Torina vrnila zmagoslavno, so na poljsko-ukrajinski meji v Krakovecku pričakali podporniki, navdušeno so jih pozdravili obmejni ukrajinski vojaki, pa tudi nekateri najbližji. Pevcu zasedbe in avtorju skladbe Stefania Olegu Psjuku so izročili šopek rož v rumeni in modri barvi, v zahvalo za neobičajen sprejem pa so člani zasedbe zapeli zmagovalno pesem, poroča Reuters.

Kot je znano, je ukrajinska skupina pometla s konkurenco na 66. tekmovanju za Pesem Evrovizije – čeprav je bila po glasovanju nacionalnih žirij šele na četrtem mestu, se je z osupljivo podporo gledalk in gledalcev (prejeli so namreč kar 439 od 448 možnih točk) z velikim naskokom pred drugouvrščenim Britancem Samom Ryderjem zavihtela na vrh.

Sorodna novica Šele po evrovizijski zmagi Kalush Orchestra predstavili videospot, sestavljen iz podob vojne

Zmage pa se niso veselili le oni sami, ampak tudi njihovi rojaki po svetu in v domovini, saj je zanje to pomembna gesta podpore Evrope v boju proti ruski invaziji. Solidarnost z Ukrajino je tako močna, da so pri Evropski radiodifuzni zvezi prvič prekršili svoje (zelo strogo spoštovano) pravilo o sankcioniranju kakršnih koli političnih izjav na odru. Kot je znano, je Psjuk ob koncu nastopa pozval k izpustitvi borcev iz jeklarne Azovstal, EBU pa je pozneje sporočil, da za to Ukrajinci izjemoma ne bodo kaznovani.

"Evrovizija je zelo pomembna stvar, sploh letos," je v nagovoru na improviziranem sprejemu razloge za izjavo pojasnil Psjuk. Ob tem je dodal: "Ampak življenja številnih ljudi ... To je veliko pomembnejše."

Člani zasedbe so ob tem pojasnili, da bodo trofejo, sloviti kristalni mikrofon, ki ga zmagovalec Evrovizije dobi, prodali na dražbi, sredstva pa uporabili za to, da zmagajo v vojni. Pričakujejo, da bodo za nagrado iztržili več sto tisoč ameriških dolarjev: "Obstaja veliko ljudi, ki so pripravljeni sredstva podariti in jih bo misel na to, da v zameno dobijo ta kipec, samo še dodatno motivirala," je prepričan Psjuk. "Gotovo je nekaj ljudi, ki menijo, da bi bilo dobro imeti kipec zmagovalca Evrovizije 2022 doma."

Poljub v slovo. Dekle Olega Psjuka Oleksandra Bilobrov je ostalo na poljski strani meje. Foto: Reuters
Poljub v slovo. Dekle Olega Psjuka Oleksandra Bilobrov je ostalo na poljski strani meje. Foto: Reuters
Sorodna novica Zmagala je solidarnost: Ukrajina na krilih podpore Evropejcev osvojila Evrovizijo

Po nagovoru so člani zasedbe poljubili svoje najbližje v slovo – tudi Psjuk se je poslovil od svojega dekleta Oleksandre Bilobrov, ki ga bo do konca vojne čakalo na poljski strani meje — in se vrnili med borce. Kot je znano, jim je ukrajinska vlada dala posebno dovoljenje, da so lahko zapustili državo, po zmagi pa se jim je za njihov prispevek k boju zahvalil tudi predsednik Volodomir Zelenski.

Posebej ponosni pa so na svoje rojake prebivalci mesta Kaluš, ki leži kakšne tri ure vožnje od obmejnega Krakovecka. 74-letni domačin Petro Jugan je za Reuters dejal, da je bil neizmerno vesel zmage: "Z ženo sva gledala prireditev do enih zjutraj. Tako vesela sva bila zmage, kar skakal sem od sreče. V sedmih nebesih sem bil." Ob tem pa je poudaril: "A še bolj si želim, da čim prej končamo to vojno, to bi bila še večja zmaga."