Člani zasedbe Kalush Orchestra so dobili posebno dovoljenje ukrajinski oblasti, da so lahko zapustili državo. Foto: Reuters
Člani zasedbe Kalush Orchestra so dobili posebno dovoljenje ukrajinski oblasti, da so lahko zapustili državo. Foto: Reuters

"To pesem sem posvetil svoji mami, ampak potem je izbruhnila vojna in pesem je dobila popolnoma nove pomene," je ob predstavitvi videoposta zapisal pevec zasedbe in avtor skladbe Oleg Psjuk in dodal: "Čeprav ni v pesmi niti besede o vojni, so začeli mnogi skladbo povezovati z materjo Ukrajino. Še več, skupnost jo je začela označevati za himno naše vojne!"

"In če je Stefania zdaj himna naše vojne, si želim, da bi postala tudi himna naše zmage," je še sklenil Psjuk.

Video je sicer sestavljen iz posnetkov, nastalih med zdaj že več kot 80 dni trajajočo vojno, ustvarjalci pa so se osredinili predvsem na pretresljive posnetke iz Buče, Irpinja, Gostomelja in Borodjanke. Drugi deli videa pa prikazujejo člane zasedbe v opustošenih mestih. Kot so še navedli v zasedbi, so z objavo uradnega videospota načrtno počakali do konca evrovizijskega tekmovanja, da bi se izognili morebitnim očitkom o političnosti skladbe.

Sorodna novica Zelenski namerava gostiti Evrovizijo v Mariupolju. EBU izjemoma dopustil politične izjave.

Kot je znano, je ukrajinska zasedba v soboto pometla s konkurenco na finalu letošnje Evrovizije. Skladba Stefania je prejela 192 točk nacionalnih žirij in kar 439 točk s telefonskim glasovanjem, kar je daleč največ v zgodovini in v bistvu pomeni, da je dobila 12 točk v skoraj vseh izmed 40 držav udeleženk. Maksimalno število točk iz televotinga bi namreč bilo le nekaj več, 448.

Čeprav je Evrovizija (uradno) izrazito nepolitičen dogodek, je Evropska radiodifuzna zveza tokrat izjemoma dopustila tudi politčno obarvane izjave Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je ob zmagi svojih rojakov obljubil, da se bo njegova država potrudila po najboljših močeh, da bi tekmovanje za pesem Evrovizije prihodnje leto gostila v zdaj obleganem, do takrat pa že svobodnem pristaniškem mestu Mariupolj.

Sorodna novica Zmagala je solidarnost: Ukrajina na krilih podpore Evropejcev osvojila Evrovizijo