Sam Ryder je v Torinu maja letos svoji državi pripel drugo mesto. Foto: EPA
Sam Ryder je v Torinu maja letos svoji državi pripel drugo mesto. Foto: EPA

Kot je znano, bi morala maja prihodnje leto največje evropsko glasbeno tekmovanje po zaslugi zmage skupine Kalush Orchestra gostiti Ukrajina, a so pri EBU-ju presodili, da varnostne razmere v državi zaradi ruske invazije niso dovolj dobre. Festival se tako seli na Otok, saj je britanski tekmovalec Sam Ryder na letošnjem tekmovanju osvojil drugo mesto.

Pripravljenost, da gostijo Evrovizijo 2023, je izrazilo 20 mest v Združenem kraljestvu, ki ležijo v vseh štirih delih države – Angliji, Severnem Irskem, Walesu in na Škotskem.

Vsi so morali v prijavi predstaviti svojo idejo o tem, kako bi se tekmovanje poklonilo ukrajinski kulturi, glasbi in ljudem. BBC in EBU sta nato seznam skrčila na sedem mest, po njihovem mnenju tistih, ki imajo zmožnost in izkušnje pri organizaciji tako velikega dogodka.

Dvorana, finance, predanost glasbi

Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle in Sheffield bodo morali zdaj še podrobneje predstaviti svoje kandidature, gostitelj pa bo izbran jeseni.

Pri BBC-ju so sporočili, da bodo posebej podrobno preverili, ali ima mesto dovolj veliko dvorano in finančna sredstva ter ali je dovolj predano sodobni glasbi in ukrajinski kulturi.