Ana Soklič bo v Rotterdamu stavila na Amen. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Ana Soklič bo v Rotterdamu stavila na Amen. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Od prve skladbe Neke davne zvezde, pod katero se je podpisal Slovenec, Jože Privšek, in jo je pela Lilijana Petrović, do prve skladbe v slovenščini Brez besed, ki jo je leta 1966 na evrovizijskem odru zapela Berta Ambrož in naprej do še danes zimzelenih skladb, kot so Dan ljubezni, Vse rože sveta, Pridi, dala ti bom cvet ... tako se je začela slovenska evrovizijska zgodovina, skozi katero sta nas na EMI 2021 popeljala Lea Sirk in Nejc Šmit.

Izvršni producent Evrovizije 2021: Vsi si zaslužimo dodatnih 12 točk

Ditka Haberl, ki je kot članica zasedbe Pepel in kri leta 1975 pela ponarodelo Dan ljubezni, je med drugim razkrila, da se ji je pesem že takrat zdela "pocukrana" in da je vesela, da ji je danes ni treba več peti, saj je ne more več slišati.

Skladba Amen je že na voljo za nakup na zkp.rtvslo.si

Med odmevnejšimi jugoslovanskimi (in takrat tako tudi še slovenskimi) evrovizijskimi uspehi je seveda treba omeniti zasedbo Riva, ki je leta 1989 s pesmijo Rock me baby pripeljala Evrovizijo v Jugoslavijo, pa Tajčijino znano Hajde da ludujemo ter nastope, ki so sledili v samostojni Sloveniji. Spomine so obujale Nuša Derenda, Darja Švajger, Maja Keuc in drugi slovenski evrovizijski predstavniki oz. predstavnice.

Sorodna novica Ana Soklič bo v Rotterdamu pela Amen! "Navdih je življenje samo."

Evrovizija v Rotterdamu bo, za zdaj računajo na scenarij B

Besedo pa je v oddaji dobil tudi izvršni producent Evrovizije 2021, ki bo, kot je znano, v Rotterdamu potekala med 18. in 22. majem, Sietse Bakker. Razkril je, da bodo storili vse, da bodo na Nizozemsko lahko pripotovale vse delegacije in tako pesmi dejansko predstavile na evrovizijskem odru in ne na daljavo, "razumeti pa je treba, da v teh časih na desettisoče gledalcev v dvorani in zabave ne bodo mogoče", je poudaril.

Šele v začetku aprila bodo vedeli, ali bodo lahko v dvorano Ahoy na vse tri evrovizijske večere (18., 20. in 22. maj) sprejeli tudi "nekaj gledalcev", je še povedal. Slovenija in v njenem imenu Ana Soklič bo, kot je znano, nastopila v prvem večeru.

Slovenska evrovizijska zgodovina: Od Lilijane Petrović do Dneva ljubezni
Ditka Haberl ne more več slišati skladbe Dan ljubezni
Od zmage Rock me baby je minilo že več kot 30 let
Kako se svojega nastopa spominja Tajči?
Darja Švajger o tem, kako so izbirali skladbo za Ano
Evrovizijski spomini Nuše Derenda
Kako je nastajala Anina skladba?
Ana Soklič – Amen
EMA 2021