Evrovizijo je v Italijo pripeljala zasedba Måneskin. Foto: EPA
Evrovizijo je v Italijo pripeljala zasedba Måneskin. Foto: EPA

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je potrdila, da se bo v Italiji predstavilo 41 držav – toliko kot leta 2019 in dva manj od rekordnih 43 predstavnikov. Armenska javna radiotelevizija AMPTV je sporočila, da se po premoru znova vrača na veliki oder, prav tako bo svojega predstavnika v Italijo poslala tudi črnogorska televizija, ki se je za kratek predah odločila zaradi finančnih težav.

Za udeležbo so se do roka odločili tudi v Avstriji, Moldaviji, Severni Makedoniji, Romuniji, Rusiji, Združenem kraljestvu in na Cipru – EBU je namreč še čakal uradno potrditev iz teh držav, da bodo del evrovizijskega "cirkusa".

Na seznamu držav udeleženk je tudi Belorusija, ki lani zaradi neprimerne skladbe ni smela nastopiti, izmed "tradicionalnih" evrovizijskih držav pa tudi letos ni Turčije. Po poročanju portala Wiwibloggs je imelo vodstvo EBU-ja z javno televizijo TRT več pogovorov, a, kot pišejo, po odhodu generalnega direktorja TRT-ja Ibrahima Erena julija niso našli skupnega jezika.

Finale Evrovizije bo 14. maja, polfinala pa bosta 10. in 12. maja naslednje leto. Foto: EPA
Finale Evrovizije bo 14. maja, polfinala pa bosta 10. in 12. maja naslednje leto. Foto: EPA

Izvršni direktor festivala Martin Österdahl je po potrditvi 41 držav dejal: "Navdušeni smo, da imamo znova več kot 40 televizijskih mrež, ki se bodo maja prihodnje leto v Torinu borile za ikonično evrovizijsko nagrado. Ekipa iz italijanske televizije Rai že trdo dela, da bo pripravljena sprejela vse delegacije in zagotovila, da bo dogodek pravi spektakel za skoraj 200 milijonov televizijskih gledalcev."

Prijavite se na izbora Ema Freš in Ema 2022

V Sloveniji kombinacija mladosti in izkušenj

V državah udeleženkah tako trenutno potekajo izbirni postopki za nastop na Evroviziji 2022 – na kakšen način država izbere svojega predstavnika, je v domeni tamkajšnje javne televizije.

Med 41 državami bo tudi tokrat Slovenija, ki je lani na Nizozemsko poslala Ano Soklič z balado Amen. Izbor Ema 2022 bo tokrat potekal v treh večerih – v dveh predizborih in finalu. V vsakem predizboru bo nastopilo osem uveljavljenih glasbenikov in dva zmagovalca Eme Freš. Glasbeniki lahko svoje pesmi oddajo do 22. novembra.