Zmago jim je prinesla pesem Zitti e buoni. Foto: EPA
Zmago jim je prinesla pesem Zitti e buoni. Foto: EPA

Italija je Evrovizijo do zdaj gostila dvakrat – leta 1965 v Neaplju in 26 let pozneje v Rimu. Ker je letos na Evroviziji v Rotterdamu s pesmijo Zitti e buoni zmagala italijanska skupina Måneskin, Italiji prihodnje leto tradicionalno pripada čast, da glasbeno tekmovanje znova gosti tudi sama. Tako se je začel izbor mesta, kjer bo maja leta 2022 potekala 66. Evrovizija.

Med kandidati za gostovanje so glavna mesta posameznih italijanskih dežel – Bologna, Genova, Firence, Milano, Rim, Torino in Sloveniji najbližji Trst. Med pokrajinskimi glavnimi mesti pa se za vlogo gostitelja potegujejo Alessandria, Matera, Pesaro, Rimini in Viterbo. V svojem mestu bi Evrovizijo radi gostili tudi v občinah Acireale in Palazzo Acreide na Siciliji, Bertinoro di Romagna v Emiliji – Romanji, Jesolo v Benečiji (Venetu) ter Sanremo v Liguriji.

Mesta bodo morala izpolniti določene pogoje

Vsem mestom, ki so vložila kandidaturo, bo italijanska televizija RAI v nadaljevanju postopka posredovala pogoje in navodila o tem, kaj vse morajo zagotoviti za izvedbo Evrovizije 2022. Po navadi to vključuje zahteve, da mora lokacija imeti prostor za 10.000 ljudi, na voljo pa mora biti od pet do sedem tednov. Prav tako mora biti v regiji od 2000 do 3000 hotelskih sob, najboljše je, da prenočišča od središča zabave niso oddaljena več kot 40 minut. Ne smeta manjkati tudi letališče, ki ima povezave z večino evropskih mest in od mesta ni oddaljeno več kot 90 minut, in učinkovit mestni promet. Mesto mora tako oddati načrt, ki vključuje vse zahtevane pogoje.

RAI, ki je prevzel vajeti pri evrovizijskem projektu v Italiji, bo v sodelovanju z Evropsko radiodifuzno zvezo odločitev o izboru mesta sporočil do konca avgusta.