Evrovizijski oder je ne le velik, ampak tudi tehnološko vsako leto bolj dovršen. Velja za
Evrovizijski oder je ne le velik, ampak tudi tehnološko vsako leto bolj dovršen. Velja za "zvezdo" dogodka – vsaj, dokler ga ne zasenčijo tekmovalci. Foto: Eurovision.tv/NPO/NOS/Avrotros Nathan Reinds

V ta namen so na RAI-ju pripravili razpis za gostiteljsko mesto, ki mora izpolnjevati pravila, ki jih je postavila evropska radiodifuzna zveza (EBU). Ta med drugim določajo, da mora biti v bližini mesta (največ 90 minut od prizorišča dogodka) mednarodno letalšče, da mora biti v bližini prizorišča na voljo vsaj 2000 hotelskih sob in da mora samo prizorišče ustrezati minimalnih zahtevam EBU-produkcije.

Stadion, arena ali kongresni center, kjer bo dogodek potekal, naj ima možnost, da sprejme 8000-10.000 gledalcev, pri čemer pri EBU-ju poudarjajo, da mora biti skupna kapaciteta prizorišča večja, saj je evrovizijski oder "specifičen in zahteva specifično produkcijo", poleg tega pa mora biti tudi dovolj prostora za spremljevalno osebje, novinarsko središče, garderobe ipd.

Prizorišče mora biti povsem na voljo šest tednov pred samim dogodkom in dva tedna, ko bodo tam potekale vaje, oba polfinala in finale Evrovizije, še navajajo pri italijanski radioteleviziji.

RAI prijave prizorišč oziroma mest sprejema le kratko časovno obdobje, do ponedeljka, 12. julija, do polnoči, a bodo imela mesta nato čez poletje čas, da "predstavijo svojo ponudbo".

Kdaj bo televizija izbrala mesto gostitelja oz. prizorišče, ni znano, uradna spletna stran Evrovizije, Eurovision.tv, pa ob tem poudarja, da se bo za čast verjetno potegovalo veliko italijanskih mest, zato naj oboževalci ne prehitevajo dogodkov in naj z rezevacijo poletov oz. hotelov počakajo, dokler ne bo prizorišče uradno potrjeno.