Nizozemska je od 26. junija odpravila skoraj vse ukrepe proti covidu-19 in dovolila tudi večje dogodke, če so obiskovalci pred udeležbo predložili negativen test, dokazilo o cepljenju ali prebolelosti. Po skokovitem povečanju števila novih okužb so pred kratkim v državi znova uvedli nekatere ukrepe. Za veliko povečanje okužb naj bi bili odgovorni predvsem najstniki in mlajši odrasli, žarišča pa so predvsem festivali, diskoteke in restavracije.

Čeprav naj bi strogo upoštevali varnostne ukrepe proti širjenju covida-19, se je v Utrechtu na festivalu Verknipt, ki je trajal med 3. in 4. julijem, okužilo skoraj 1000 obiskovalcev – prvi dan 448, drugi dan pa 516. Dogodek je privabil 10.000 ljudi na dan, torej se je okužilo skoraj pet odstotkov vseh obiskovalcev. Lokalne zdravstvene oblasti upajo, da je število okužb doseglo vrhunec, vseeno pa bi se to lahko še povečalo.

Organizatorji so nad položajem šokirani, poudarili pa so, da so upoštevali vse higienske ukrepe, vstop je bil namreč strogo nadzorovan. Udeleženci festivala so morali pred vstopom predložiti negativni izvid testa na covid-19, ki je bil lahko star največ 40 ur, dokazilo o cepljenju ali pa prebolelosti. Za preprečevanje gneče so organizatorji za vstop določili tudi časovne termine, poroča NL Times.

Obiskovalci so bili o položaju že obveščeni

Vir okužb je težko določiti, saj je veliko obiskovalcev prišlo iz drugih delov države, prav tako je nemogoče ugotoviti, ali so se vsi dejansko okužili med dvodnevnim festivalom. Obiskovalce so že obvestili o položaju in jim svetovali, naj se grejo testirat. Festivala se je sicer udeležila tudi županja Utrechta Sharon Dijksma, ki je zapisala, da je razburljivo prvič po dolgem času stati med toliko ljudmi, brez vzdrževanja varnostne razdalje 1,5 metra.

Glasbeni festival Verknipt je sicer na Nizozemskem tako postal primer največjega števila okužb s covidom-19, ki izvirajo iz enega kraja. Nazadnje je bilo žarišče v nočnem klubu v mestu Enschede, kjer se je med zabavo okužilo 200 ljudi, tretjina vseh v klubu. Govorilo se je, da so vstopali tudi mladi, ki so bili sicer netestirani, a so za vstop uporabili QR-kode drugih ljudi, to pa je lastnik zanikal.