Zmagovalcu je skulpturo predal lanski zmagovalec Gregor Ravnik (levo.) Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa
Zmagovalcu je skulpturo predal lanski zmagovalec Gregor Ravnik (levo.) Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa

Najprej so podelili tri nove nagrade, katerih dobitniki so bili znani že vnaprej: nagrado MMS bodočnost je prejel Dominik Bagola (Balladero), nagrado MMS avtor so podelili tekstopiscu in pisatelju Feriju Lainščku (za letošnji festival je Lainšček napisal besedilo za Regino), ikonična skupina Prizma pa je prejela nagrado MMS legenda.

Nagrado Danila Kocjančiča, ki jo je podelil predstavnik strokovne žirije Rok Lunaček, sta prvič v zgodovini dobila dva, Žan Videc in Martina.

Nagrada Danila Kocjančiča je šla letos prvič v roke dveh izvajalcev, dobila sta jo Žan Videc in Martina. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa
Nagrada Danila Kocjančiča je šla letos prvič v roke dveh izvajalcev, dobila sta jo Žan Videc in Martina. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa

Sledilo je napeto seštevanje glasov strokovne žirije, gledalcev v Avditoriju, doma pred zasloni in glasov, ki so jih podali predstavniki radijskih postaj.

Žirija, ki so jo sestavljali Miša Molk (predstavnica Avditorija Portorož - Portorose), Rok Lunaček (glasbenik in predstavnik združenja SAZAS) in Boris Devetak (predstavnik lastnika blagovne znamke, občine Piran), je največ točk podelila skladbi Slovenska pesem, ki jo izvaja skupina Toxine s pevcem Markom Vuksanovićem.

Zmagovalna skladba 43. MMS-a: Žan Videc – Neznano

Predstavniki radijskih postaj (sodelovali so Radio Maribor, Radio Koper, Radio Robin, Rai – Radio Trst A, Radio Rogla, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Univox, Murski val, Radio Sraka, Radio 94 in Primorski val) so največ glasov podelili pesmi Neznano, ki jo izvaja Žan Videc.

V telefonskem glasovanju je zmagala skladba Kanconeta zasedbe Trio Vivere, enako se je odločilo tudi občinstvo v Avditoriju, ki je glasovalo s QR-kodo.

Na koncu je slavil zmago Žan Videc s pesmijo Neznano.

Vsi nagrajenci so dobili kipec Steklarne Rogaška in vrtnico, pa tudi praktične nagrade. Med glasovanjem in preštevanjem glasov sta občinstvo in gledalce pred zasloni zabavala komik Žan Papič in Anže Igličar, domačin ter svetovno priznani producent, ki ustvarja pod umetniškim imenom Proteus Noir in ki je legendarnim uspešnicam MMS-a nadel elektronsko glasbeno preobleko.

Končni vrstni red 43. Melodij morja in sonca. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Končni vrstni red 43. Melodij morja in sonca. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Kako je potekal festivalski večer

Prvi so na oder stopili veterani, zasedba Prizma, ki je v preteklosti že zmagala na MMS-u, in sicer kar dvakrat. Predstavila se je s skladbo Vse to je res.

Sledila je Manu, v preteklosti poznana kot Manuella, ki je zapela pesem z naslovom Jaz sem ti (Heya no heya). Heya no heya po njenih pojasnilih pomeni "vsi smo eno".

Ana iz Pirana pa je bil naslov pesmi, s katero sta se predstavila brata Gašper in Primož Mihelič, ki ustvarjata kot 2B.

Na oder je nato stopil Marko Vuksanović, član legendarne skupine Avtomobili, ki je tokrat združil moči z zasedbo Toxine v skladbi Slovenska pesem.

Peti je nastopil mariborski vokalist in multiinstrumentalist Žan Videc, ki se je predstavil s pesmijo Neznano. Kot je pojasnil, je to šele njegova druga pesem v slovenskem jeziku, sicer namreč ustvarja v angleščini.

Monika Avsenik je z balado Nisem več edina nastopila šesta po vrsti. Priznala je, da biti članica tako vplivne glasbene družine ni vedno lahko: "Tako kot vsaka stvar ima tudi ta dve plati medalje."

Prvo polovico nastopajočih je zaokrožil Balladero, dobitnik ene od treh novih nagrad, MMS bodočnost. Občinstvo je popeljal v svojo Kantino.

Številka osem je bila rezervirana za zamejsko Slovenko Martino, ki je zapela edino pesem v italijanskem jeziku z naslovom Amarsi o no (Ljubiti ali ne), ki govori o nasilju v partnerski zvezi. Ocenjuje namreč, da je to zelo pomembna tema, o kateri pa se ne govori dovolj: "Nasilje in ljubezen nimata nič skupnega."

29-letni pevec, kitarist ter avtor besedil in glasbe Aljaž Ramot se je deveti po vrsti predstavil z balado Lebdiva. Povedal je, da so rdeča nit njegovega ustvarjanja "nianse ljubezni".

Kanconeta je naslov pesmi, ki jo je napisal pokojni mojster besedil Dušan Velkaverh, izvedel pa jo je Trio Vivere. Kot je pojasnil član tria Matjaž Robavs, je besedilo za to pesem Velkaverh napisal kot svoje zadnje, želel pa si je, da bi bila premierno izvedena prav na odru festivala Melodije morja in sonca.

Enajsta po vrsti je na oder stopila Anabel in zapela pesem Bilo bi lepo, ki pripoveduje o prvi ljubezni. Glasbenica in radijska voditeljica je kljub svojim 25 letom že vajena zmagovati na festivalih – pred sedmimi leti je namreč zmagala na festivalu Poprock.

Lejla pa je bil naslov pesmi, ki so jo zapeli člani zasedbe Folk idoli. In kdo je Lejla? "Lejla je gotovo malce starejša gospa, ki ima mogoče rada zanjo malo premlade fante."

Voditelja festivala sta bila že 25. Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa
Voditelja festivala sta bila že 25. Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa

Predzadnja je nastopila stara znanka slovenskih glasbenih festivalov Regina, ki pa se na MMS-u do zdaj še ni predstavila. Tokrat je zapela skladbo Zopet plešem. Slovenska evrovizijska predstavnica in osemkratna udeleženka Eme je poudarila, da se na odru MMS-a dobro počuti in da upa, da bo na njem še kdaj stala: "Vsaj osemkrat!"

Zadnja tekmovalna skladba ta večer je bila Valovi morja. Izvedla jo jr zasedba Bepop, ki zadnjih pet let ustvarja kot trio in, kot pravijo njene članice, širi "pozitivo".

Melodije morja in sonca 2024, prenos

Zmagovalno skladbo letošnjega MMS-ja so izbirali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Avditoriju, radijske postaje in strokovna žirija, ki je prispevala četrtino glasov.

Strokovna žirija je izbrala tudi dobitnika nagrade Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja, ki letos prvič ni bila starostno omejena.

Letošnji festival Melodij morja in sonca je uvedel nekaj novosti. Organizacijski odbor in umetniški vodja festivala sta k sodelovanju namreč povabila tri avtorje in izvajalce, ki so prejeli posebne nagrade, MMS avtor, MMS legenda in MMS bodočnost.

Štirinajst nastopajočih je izmed 96 pravilno prijavljenih izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Gregor Ravnik, Iztok Cergol, Tina Marinšek, Mojca Menart in Andrea F.

Prizma – Vse to je res
Manu – Jaz sem ti (Heya no heya)
2B – Ana iz Pirana
Toxine in Marko Vuksanović – Slovenska pesem
Žan Videc – Neznano
Monika Avsenik – Nisem več edina
Balladero – Kantina
Martina - Amarsi o no
Aljaž Ramot – Lebdiva
Trio Vivere – Kanconeta
Anabel – Bilo bi lepo
Folk idoli – Lejla
Regina – Zopet plešem
Bepop – Valovi morja